Resurse pentru medici iul. 29, 2021

Examinarea AngioCT și utilitatea sa în patologia Cardiovasculară


Investigațiile AngioCT și AngioRM sunt examinări imagistice de înaltă performanță, care presupun, pe lângă expertiza de top a echipei de medici radiologi, dotări tehnice ale clinicii cu echipamente de diagnostic imagistic – CT și RMN – de ultimă generație, așa cum sunt echipamentele CardioRec.

Încă de la începutul utilizării substanțelor de contrast în radiologie, explorarea radiologică a sistemului cardiovascular cu vizualizarea lumenelor vasculare sau/și a cavităților cardiace prin “opacifierea” sângelui circulant cu o substanță numită “de contrast” care are rolul de crea un contrast “artificial” între lumenul vascular/cavitar și “fond”, reprezentat de organe parenchimatoase sau elemente osoase, a suscitat interesul activităților clinice si de cercetare.

La început, acest deziderat a fost realizat prin injectarea directă a substanței de contrast   printr-un cateter introdus până în vecinătatea regiunii de explorat, metodă care se perpetuează până în zilele noastre în arteriografia “clasică” sau cu substracție digitală (DSA).

Investigațiile AngioCT și AngioRM, o etapă revoluționară în imagistica medicală

O etapă cu adevărat revoluționară în imagistica medicală a început, și în domeniul explorării sistemului vascular, odată cu introducerea în practica clinică obișnuită a metodelor de imagistică secțională de tip Tomografie Computerizată (CT) și Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM), care au permis prin AngioCT și AngioRM obținerea imaginilor angiografice de tip arterial prin injectarea substanței de contrast, specifică fiecăreia dintre ele, la nivelul unei vene periferice, ceea ce a înlăturat inconvenientele – disconfortul pacientului, accidentele si incidentele – legate de cateterismul vascular.

Dar nu trebuie uitat esențialul – angiografiile de orice tip oferă informații doar despre lumenele vasculare – “calibrul” vascular – și eventualele modificări de poziție, oferind doar informatii indirecte și limitate despre pereții vaselor ale căror lumene circulante le evidențiază. În cazul absenței circulației sanguine într-un vas, angiografia clasică ramane “mută” sau extrem de limitată la prezența unor semne indirecte, cu privire la cauza ocluziei ce poate fi intrinsecă – tromb intralumenal – sau extrinsecă – modificare la nivelul peretelui vascular – placă de aterom, hematom parietal în cazul disecțiilor, procese expansive care înglobează vasele sau le deplasează extrem.

 

Prelucrarea seturilor de date obținute prin achiziția CardioCT

Pornind de la conceptul că imaginile radiologice obținute în imagistica secțională nu sunt “poze”, ci seturi de date, un nou pas în explorarea vasculară a fost făcut prin imaginarea și utilizarea unor softuri medicale dedicate – Medis, Intellispace (Philips), 3 mensio (Pie Medical) – ce permit prelucrarea seturilor de date obținute prin achiziția CardioCT – cu evidențierea pe aceeași imagine atât a peretelui arterial, cât și a lumenului. Aceste imagini rezultate din prelucrări avansate permit aprecierea în aceeași măsură atât a lumenului vascular, cât și a îngroșărilor parietale parcelare prin prezența de lipide și/sau a produșilor de degradare sanguină la nivelul unor plăci de aterom, pentru arterele inimii (artere coronare), sau a unor plăci de aterom ulcerate cu aplicație în explorarea arterelor periferice.

Medicina de înaltă precizie presupune un diagnostic de mare acuratețe, în măsură să ofere medicului toate datele necesare prescrierii unui tratament corect, personalizat, la momentul oportun, pentru o perioadă de timp adecvată (“the right treatment for the right patient at the right time for the right duration”), ceea ce exclude, în primul rând, un tratament inadaptat stadiului unei boli și, în al doilea rând, stoparea administrării unor medicamente când eficiența lor terapeutică a fost depășită sau/și când efectele lor adverse depășesc efectele terapeutice – toate acestea fiind stabilite în mod obiectiv.

Noțiunea de “obiectiv” presupune cuantificări precise ale unor parametri, cum ar fi gradul de stenoză sau compoziția plăcii care se constituie în biomarkeri cu valori prag stabilite prin studii clinice, care încadrează pacientul în anumite clase ale unui sistem de raportare (de tip C RADS – American College of Radiology) cu importanță imediată în stabilirea unei conduite medicale cu viză terapeutică adecvată cazului.

Coronarografia CT răspunde simultan acelor deziderate mai sus menționate, ea permițând calcularea cu precizie a îngustărilor (stenozelor) lumenale, cât și evaluarea grosimii și a compoziției peretelui arterial. Pe lângă achizițiile de foarte bună calitate, este necesară prelucrarea datelor cu softuri medicale avansate, de înaltă tehnicitate – 3 mensio, Carestream,  – care oferă o reconstruire și o evaluare perfectă ale lumenelor arterelor coronare, cu calcularea cu precizie a eventualelor stenoze, la care se adaugă Medis și Intelispace (Philips) ce fac posibilă latura de evaluare a grosimii peretelui arterei coronare, cu calcularea atât a gradului stenozei, cât și a compoziției chimice a plăcii de aterom – cea din urmă oportunitate făcând posibilă modificarea conduitei terapeutice – aplicarea tratamentului antiagregant la pacienții cu “placi moi” ulcerate.

Investigația CardioCT reprezintă o metodă de evaluare a severității posibilelor simptome (durere toracică, dispnee) generate de stenozele coronariene, iar prezența de artere coronare normale elimină ca și cauză a durerii o patologie coronariană.

O achiziție CT de tip retrospectiv, în care la final rezultă un set de date pe un întreg ciclu cardiac, deschide calea nu numai către calcularea unor parametri funcționali – fracție de ejecție, motilitate/”strain”, ci și către obținerea de mape de perfuzie miocardică, ce își găsesc utilitatea atât în cazul examenelor “de repaus”, dar mai ales în cadrul unui test funcțional – Cardio CT “de Stress” – foarte rafinat și util pentru stabilirea răsunetului asupra mușchiului, a unei stenoze de arteră coronară descoperită în prima faza, “de repaus”, a examinării.

 

AngioCT de înaltă rezoluție cu monitorizare ECG, înaintea procedurii de înlocuire a valvei aortice

De asemenea, sa nu uităm că înaintea oricărei proceduri de înlocuire a unei valve aortice pe cale percutantă, asa numitul TAVI, sau de înlocuire a celorlalte valve: mitrală, tricuspidă, pulmonară, este necesară o achiziție AngioCT de înaltă rezoluție cu monitorizare ECG, urmată de utilizarea unui soft de postprocesare de înaltă performanță – 3 mensio – Structural Heart – ce permite o calculare foarte precisă a dimensiunilor inelelor valvulare și a distanței fată de elemente anatomice esențiale – ostiumurile arterelor pentru TAVI – cu posibilitatea simulării poziției protezei aortice necesară intervenției, cât și calcularea inclinării poziției tubului radiogen pe masa de radiologie intervențională pentru a fi în planul inelului valvular – toate acestea pe imagini de tip angiografic convențional reconstruite din achizitia CT, pentru că, revenind la afirmația anterioară, “imaginile radiologice nu sunt poze, ci seturi de date”.

Tot utilizarea unor softuri medicale avansate, care au înglobată inteligență artificială pentru identificarea automată a vaselor și a centrului lumenului arterial, și, nu în ultimă instanță, pentru delimitarea cu înaltă precizie a limitelor lumenului arterial, cu corectarea electronică ale neregularităților lumenale determinate de artefacte (modificări cu origine diversă ce nu au un corespondent real), are ca finalitate o analiză de înaltă acuratețe a vaselor “periferice” – arterelor cervicale care duc sânge la creier, aorta abdominală și arterele membrelor inferioare.

Pentru ilustrarea celor spuse mai sus, vă prezentăm câteva imagini ale unor cazuri cu diverse boli cardiovasculare, în care examinările CardioCT cu CoronarografiaCT, în special, și AngioCT de vase periferice și-au îndeplinit rolul central în stabilirea diagnosticului și a deciziilor terapeutice.

 

Expertiza de vârf în examinarea AngioCT, la CardioRec

1.

AngioCT

2.

AngioCT - Calcificari valvulare

3.

AngioCT - tortuozități

4.

AngioCT - VRT

5.

Proteza tip Dacron

6.

Strain longitudinal

7.

AngioCT - Placa de aterom

8.

AngioCt - Placa de aterom cu caracter mixt

9.

AngioCT - vizualizare vase supraaortice

10.

AngioCT - Aorta

11.

AngioCT - vizualizare aorta

12.

CardioCT - pacient cu Fallot

13.

CardioCT - Fallot2

14.

CardioCT - Fallot3

 

Autori

Dr. Ramona Bică, Medic Primar Cardiolog cu atestat nivel 2 EACVI la Societatea Europeană de CardioRM, master în Imagistică Cardiovasculară, în cadrul Universității Paris Descartes, Franța.

Dr. Virgil Ionescu, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, Doctor în Științe Medicale

 


CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano și are în prim-plan prevenția, diagnosticul și recuperarea cardiovasculară. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată Auxologico, astfel, pacienții noștri pot conta pe același profesionalism și calitate de care ar beneficia la Milano (sediul Auxologico) sau în cele mai importante centre cardiologice europene.

Programează-te aici sau la 021.9636

→Examinările imagistice se realizează în baza recomandării medicului specialist. Acest articol are un rol informativ pentru pacienți si nu poate înlocui consultul medical specializat.

 

 

Abonează-te la newsletter