Ecografie Doppler Carotide Bucuresti
Jurnal Medical mai 31, 2023

Rolul Ecografiei Doppler de carotide – interviu cu Dr. Roxana Popovici, Medic Primar Neurologie


Neurologie

Ecografia Doppler de carotide este o investigație imagistică non-invazivă care folosește ultrasunete, cu scopul de a obține imagini precise ale principalelor vase de sânge extracraniene (artera carotidă comună, artera carotidă internă, artera carotidă externă, artera vertebrală și artera subclavie), cu accent pe analiza structurii și dimensiunilor lor, putând detecta riscul de accident vascular cerebral (AVC). Aflați mai multe detalii despre rolul Ecografiei Doppler de carotide din interviul cu Dr. Roxana Popovici, Medic Primar Neurologie în echipa Auxologico CardioRec.

 

Cum se efectuează Ecografia Doppler de carotide?

Ecografia Doppler de carotide presupune plasarea unui dispozitiv cu ultrasunete (transductor) pe gâtul pacientului, care este așezat în decubit dorsal pe pat, cu capul poziționat pe linia mediană în ușoară extensie. Examinatorul va folosi un gel special care ajută ca ultrasunetele să se transmită mai bine prin piele. Nu este o examinare dureroasă. Similar ecografiei cardiace, ecografia Doppler de carotide nu implică niciun risc pentru pacient, este neinvazivă, nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este necesar. După această investigație puteți să simțiți o ușoară amețeală (care se remite în 2-3 minute), de aceea nu este bine să vă ridicați brusc din pat.

 

Care sunt principalele motive pentru care se efectuează această investigație?

  • Suspiciune clinică de vasculopatie cerebrală
  • Factori de risc cardiovascular pentru ateromatoză sau stenoze arteriale (fumat, dislipidemie, obezitate, sedentarism, hipertensiune arterială, diabet zaharat)
  • Istoric personal sau familial de accident vascular cerebral ischemic
  • Simptome sugestive pentru accident vascular cerebral (vertij, tinitus pulsatil, amorțeli, tulburare de vorbire, scădere de forță musculară etc.)
  • Screeningul circulației cervico-cerebrale în cazul asocierii ateromatozei/stenozelor la nivelul altor artere (aortă, coronare, arterele membrelor inferioare)
  • Monitorizarea unei stenoze arteriale a axului cervical
  • Monitorizarea unei stenoze arteriale operate (postendarterectomie sau stent carotidian)
  • Iradierea la nivelul gâtului pentru neoplazii

 

Ce se poate observa în timpul ecografiei Doppler de carotide și cum se interpretează rezultatele?

Ecografia Doppler de carotide poate identifica eventualele anomalii morfologice sau funcționale de la nivelul principalelor artere extracraniene, furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui la nivelul vaselor și permite evaluarea severităţii leziunilor aterosclerotice (procentul de stenoză realizat de placa de aterom, prezenţa ocluziilor la nivelul arterelor carotide), precum și evidenţierea prezenţei trombilor, a unui eventual fald de disecţie.

După investigație veți primi rezultatul în format tipărit (pe hârtie A4) pe care vor fi specificate dimensiunile, vitezele de flux, indicii de rezistivitate a arterelor carotide extracraniene precum și o descriere a morfologiei acestora, a prezenței eventualelor plăci de aterom, precum și a existenței stenozelor (îngustări).

 

Care este rolul ecografiei Doppler de carotide în comparație cu alte investigații imagistice, precum tomografia computerizată cardiacă?

Un examen complet de ecografie carotidiană cuprinde atât examinarea bidimensională, cât şi examinarea Doppler pulsatil şi color. La fel ca și la ecografia cardiacă, examinarea bidimensională oferă date morfologice, permiţând vizualizarea pereților arterelor carotide şi subclavii, prezenţa, evaluarea dimensiunii şi a aspectului plăcilor de aterom, evidenţierea prezenţei trombilor, a unui eventual fald de disecţie etc.

Similar ecografiei cardiace, ecografia Doppler de carotide nu implică niciun risc pentru pacient, este neinvazivă, nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este necesar. Spre deosebire de alte investigații care presupun folosirea radiațiilor sau injectarea de substanțe de contrast (radiografie, CT, RMN, angioRMN), pătrunderea în sistemul circulator al pacientului prin înțepare (arteriografie) sau în alte cavități cu ajutorul instrumentelor endoscopice (endoscopia, colonoscopia, cistoscopia, etc.), ecografia Doppler de carotide poate fi repetată oricât de frecvent fără să afecteze cu nimic pacientul respectiv.

 

Ce recomandări ați avea pentru pacienții care se pregătesc pentru această investigație?

Investigația este ușor de efectuat (nu necesită nicio pregătire specială prealabilă, puteți mânca, vă puteți lua medicamentele și puteți consuma lichide înainte de investigație). De asemenea, ecografia Doppler de carotide se poate efectua în orice moment al zilei și nu presupune niciun fel de disconfort pentru pacient. Purtați o bluză sau o cămașă fără guler, sau care se poate îndepărta ușor, și evitați să purtați lănțișoare. Se mai recomandă și evitarea fumatului cu până la 2 ore înainte de testare (nicotina determină îngustarea vaselor de sânge și poate afecta rezultatele).

 


 

Pentru Programări la Dr. Roxana Popovici – 021.9636

 


 

Auxologico CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 60 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.

 

 

 

Abonează-te la newsletter