Cardiologie


Auxologico CardioRec înseamnă Excelența în Cardiologie

 

Cardiologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor inimii. Originea cuvântului vine de la „kardia” (inima) și „logos” (știință).

În practică, medicii care se specializează în aceast domeniu se numesc Cardiologi.

Studiul anatomiei, funcției și patologiei cardiace, a tratamentului, respectiv a prevenției anumitor afecțiuni cardiace, a evoluat atât de mult încât din specialitatea de bază s-au desprins specialități ce se ocupă cu domenii mai restrânse (electrofiziologia, cardiologie intervențională, cardiologie pediatrică, etc.).

Preocuparea întregii comunități cardiologice este scăderea incidenței bolilor cardiovasculare ce ocupă, înca, primul loc la mortalitate, la nivel mondial.

 

Ce sunt Bolile Cardiovasculare?

Bolile cardiovasculare includ atât afecțiunile cordului, cât și ale vaselor de sânge (artere și vene) și pot fi prezente încă de la naștere (boli congenitate) sau se pot dezvolta pe parcursul vieții.

Principalele afecțiuni care aduc o persoană la medicul cardiolog sunt:

  • Hipertensiunea arterială
  • Boala cardiacă ischemică
  • Insuficiența cardiacă
  • Trombozele venoase și embolia pulmonară
  • Bolile cerebrovasculare
  • Tulburări de ritm

 

Când trebuie să mergi la Medicul Cardiolog? Care sunt simptomele și semnalele de alarmă?

Deși patologia cardiovasculară este foarte complexă și tabloul reprezentat de bolile ce pot fi diagnosticate de cardiolog este extrem de vast, simptomele care aduc pacienții la medic pot fi aparent simple și de multe ori comune cu alte patologii.

Simptome precum:

  • oboseala
  • lipsa de aer
  • astenia fizică
  • durerea toracică
  • durerea la mers, la nivelul membrelor inferioare
  • palpitațiile
  • amețelile nu ridică, din start, suspiciunea unei boli de inimă pentru pacient

Vizita la medic ajută în diagnosticul diferențial initial, iar, ulterior, investigațiile de specialitate clarifică diagnosticul și stabileste gradul de severitate.

  

Care sunt Factorii de Risc în bolile cardiovasculare?

  • Hipertensiunea arterială
  • Diabetul zaharat
  • Fumatul
  • Dislipidemiile (valori crescute ale grăsimilor în sânge)
  • Obezitatea
  • Sedentarismul
  • Tulburările de somn
  • Antecedente familiale de boli cardiovasculare
  • Stresul

 

În cadrul centrului CardioRec Corbeanca sunt disponibile examinări și teste avansate specifice patologiilor cardiace.

 

Ce se întâmplă în cazul Consultației de Cardiologie?

Consultatia cardiologică presupune, în primul rând, o anamneză amănunțită care poate releva atât date despre factorii genetici, obiceiuri alimentare, istoricul altor afecțiuni sau al afecțiunilor cardiace, precum și detalii privind evoluția simptomelor, tratamentele efectuate în trecut sau în prezent.

Examenul clinic ramâne important, deși există tendința să fie înlocuit de trecerea rapidă la investigațiile imagistice. Ascultația plămânilor, ascultația zgomotelor cardiace, palparea pulsului distal, măsurarea presiunii arteriale pot să aducă, rapid, informații importante privind pacientul.

 

Ce este ECG?

Activitatea cardiacă este reprezentată de contracția inimii, care este declanșată de semnale electrice care sunt produse într-un «centru de comandă» reprezentat de nodul sinusal și apoi propagate prin fibrele musculare. Electrocardiograma este indispensabilă fiecărei Consultații cardiace și realizează înregistrarea activității electrice a fibrelor musculare și apoi reprezentarea acesteia sub forma unui traseu. Este primul pas în evaluarea bunei funcționări a inimii.

 

Ce este Holterul ECG? Ce aduce în plus?

Față de ECG obișnuit, care înregistrează activitatea electrică, respectiv modificările prin care anumite boli cardiace le determină la nivelul activității electrice într-un anumit moment, Holterul ECG, care poate fi purtat 24 ore sau mai mult, înregistrează activitatea electrică a inimii pe toată perioada în care este purtat.

Se realizează prin montarea unui dispozitiv de mici dimensiuni care, prin intermediul unor mici electrozi conectați la pacient, realizează această stocare a informației, în timp ce pacientul desfășoară o activitate normală. Este important pentru că anumite patologii se pot manifesta fără simptome specifice sau într-un moment în care pacientul nu poate să ajungă la medic pentru înregistrarea unei examinări ECG clasice.

 

Ce este investigația Holter TA?

O metodă extrem de utilă, atât în diagnosticarea hipertensiunii arteriale, cât și în evaluarea controlului eficient al valorilor tensiunii arteriale (TA) sub tratament, este monitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale (MATA), timp de 24 ore, cu ajutorul Holterului TA. Prin aceasta metodă se poate realiza un tablou complet al valorilor tensionale, atât în timpul activităților zilnice obișnuite, precum și în timpul nopții, atunci când, în mod normal, tensiunea arterială ar trebui sa scadă. Absența scăderii valorilor tensionale în timpul nopții se asociază frecvent cu apneea în somn și constituie un risc suplimentar cardiovascular.

Prin utilizarea monitorizării Holter TA, se poate diferenția Hipertensiunea arterială de Hipertensiunea “halat alb” ce apare din cauza stării emoționale a pacientului în cabinetul medical, dar se poate și diagnostica Hipertensiunea arterială “mascată”, adică a situației în care tensiunea arterială (TA) este normală în cabinet, însă, în restul timpului, este crescută.

Monitorizarea Holter TA este o investigație neinvazivă, sigură și fără contraindicații, fără să necesite o pregatire specială prealabilă, iar pacienții care iau tratament nu sunt nevoiți să întrerupă tratamentul.

Măsurarea tensiunii se realizează prin intermediul unei manșete montate pe braț, manșeta care se conectează la un aparat de mici dimensiuni (apropiate de cele ale unui telefon mobil), care se fixează în talie cu o centură și care declanșează și înregistrează valoarea masurată a tensiunii arteriale (TA) la intervale regulate de timp, respectiv la 30 de minute, în timpul zilei, și la o oră, în timpul nopții.

Este preferabil ca monitorizarea să se realizeze într-o zi cu activitate obișnuită. Montarea aparatului se realizează în aproximativ 10 minute, iar deconectarea și descarcarea datelor înregistrate din dispozitiv, într-un program special, durează maxim 5 minute.

Atenție! Pe timpul monitorizarii, pentru o mai mare exactitate, este importantă intinderea brațului cu manșeta atunci când aceasta se umflă, nu se face duș sau baie, pentru că apa poate deteriora aparatul.

Datele descărcate necesită evaluarea de către medicul specialist, care corectează eventualele erori de măsurare și, ulterior, interpretează rezultatele în context clinic.

 

Ce este Testul de Efort?

Testul de efort poate detecta comportamentul inimii în condiții de stres (efort fizic sau prin administrarea unei substanțe care reproduce condițiile de stres), fiind util atât în diagnosticarea unor afecțiuni precum cardiopatia ischemică, cât și pentru testarea capacității de efort sau prezența unor aritmii. Se poate efectua în mai multe moduri, cu ajutorul bicicletei sau pe bandă, cu sau fără detecția consumului de oxigen în timpul efortului. Testul de efort poate studia activitatea inimii atât prin intermediul ECG, cât și cu ajutorul Ecocardiografiei cardiace.

 

Ce este Ecocardiografia?

Tipuri de ecocardiografie

  1. Ecocardiografia transtoracică – examinează inima și vasele cu ajutorul unui transductor care este utilizat prin poziționare pe toracele pacientului, în diferite poziții, prin care se realizează “ferestre” acustice standard sau modificate în functie de anatomia pacientului sau nevoia de a explora o anumita regiune a inimii și vaselor.
  2. Ecografia transesofagiană – investigația utilizează un transductor special care examinează inima din interiorul esofagului sau stomacului. În acest mod, între sonda și inimă nu se interpun alte structuri care pot afecta imaginea, cum ar fi țesutul adipos, coastele, plamânul. Se utilizează, în special, pentru studia anumite părți ale inimii care nu se pot vizualiza la examenul obișnuit transtoracic, în cazul protezelor valvulare sau când există suspiciunea unor boli pentru care examinarea obișnuită  nu poate aduce suficiente informații.

 


 

Pentru Programări și informații suplimentare – 021.9636

 


 

Ce este Ecografia Doppler Vascular venos?

Ecografia vasculară este un tip de ecografie ce utilizează sonde speciale (liniare) pentru vizualizarea fluxului de sânge din interiorul arterelor sau venelor. Studiul curgerii sângelui prin vase utilizează principiul Doppler în interpretarea informațiilor, din acest motiv, este cunoscută sub denumirea de Doppler vascular.

Cel mai frecvent Ecografia Doppler venos (la nivelul membrelor superioare sau inferioare) se efectuează pentru suspiciunea unei tromboze venoase (cheag de sânge) sau pentru diagnosticul unei insuficiențe venoase (întoarcere dificilă a sângelui), în special la membrele inferioare.

 

Ce este Ecografia Doppler Vascular arterial?

Ecografia Doppler Vascular arterial este indicată pentru diagnosticul bolilor arteriale periferice (îngustări sau ocluzii la nivelul arterelor), atunci când apar dureri la nivelul gambelor la mers (claudicație), evaluarea riscului vascular global.

 

Ce este Ecografia Doppler carotidian?

Ecocardiografia Doppler carotidian este o  ecografie Doppler vascular-arterial și explorează segmentul cervical al arterelor care realizează irigația creierului, respectiv, arterele carotide. Este indicată pentru evaluarea unor simptome neurologice : amețeli, tulburări de scurtă durată a vederii, accidente vasculare ischemice sau pentru evaluarea afectării vasculare globale la persoanele cu risc cardiovascular crescut.

 

Ce este RMN Cardiac și care este rolul acestuia?

RMN Cardiac reprezintă examinarea prin Rezonanță Magnetică a structurii și funcției cardiace cu mare precizie și reprezintă atât o alternativă la Ecocardiografie, în anumite condiții în care examinarea ecografică nu se poate realiza în condiții optime (pacienți obezi, cu afecțiuni respiratorii cronice, ferestre acustice dificile), cât și o investigație care vine cu informații complementare ecocardiografiei de înaltă rezoluție, și anume :

  • Evaluarea modificărilor specifice ale țesutului miocardic (viabilitatea miocardică la infarctul miocardic, miocardita, cardiomiopatii diverse atât de ventricul stâng, cât și la nivelul ventriculului drept)
  • Evaluarea unor boli congenitale cardiace
  • Prezența unor formațiuni intracardiace: trombi, tumori.

 

Ce este AngioCT Coronarian și care este rolul acestuia?

Angio CT, în general, reprezintă o metodă neinvazivă pentru evaluarea vaselor de sânge prin utilizarea de raze X, ce combină Tomografia obișnuită prin utilizarea substanțelor de contrast iodate cu tehnologia specială, necesară evaluării specifice a zonelor vasculare de interes aducând rapid informații de mare acuratețe despre arterele membrelor inferioare, abdominale, cerebrale și chiar despre coronare, arterele care iriga inima.

Angio CT Coronarian sau Angiocoronarografia CT este utilă în evaluarea inimii și arterelor coronare (arterele care realizează vascularizația cordului) aducând informații valoroase Cardiologului pentru stabilirea unui diagnostic corect, respectiv pentru alegerea terapiei optime pentru pacient. În cadrul acestei investigații se poate calcula gradul calcificării la nivelul arterelor coronare prin scorul de calciu (Agatston), parametru foarte important pentru evaluarea riscului cardiovascular.

 

Analize de laborator (punct de lucru CardioRec)

Analizele de laborator fac parte din evaluările de bază, de screening, ale stării de sănătate și reprezintă primul pas în diagnosticul patologiilor diverse. Pentru pacienții cu afectare cardiacă profilul lipidic (nivelul grăsimilor în sange), valoarea glicemiei, funcția renală sunt indisponibile.

 

Echipa de Medici Cardiologi de Top ai CardioRec este formată din:

 


 

Pentru Programări și informații suplimentare – 021.9636

 


 

 

Abonează-te la newsletter