Angio CT Coronare Bucuresti Ploiesti
Jurnal Medical mart. 11, 2024

Ce este Angio CT-ul Coronarian și când este recomandat? – Dr. Magdalena Gurzun, Medic Primar Cardiologie, Doctor în Medicină


Dr. Magdalena Gurzun - Angio CT Coronare

Dr. Magdalena Gurzun

Medic Primar Cardiologie, Doctor în Medicină, Șef lucrări – UMF Carol Davila

 

 

Angio CT-ul Coronarian este o examinare imagistică non-invazivă care permite vizualizarea arterelor coronariene prin utilizarea razelor X și a unei substante de contrast. Investigația oferă imagini de înaltă rezoluție ale arterelor, permițând medicilor să detecteze plăcile de aterom, calcificările și alte anomalii care pot obstrucționa fluxul sanguin către inimă.

 

Când este recomandat Angio CT-ul Coronarian?

Angio CT-ul Coronarian este recomandat în diverse situații clinice, precum:

1.Evaluarea durerii toracice

-pacienții care prezintă dureri toracice inexplicabile pot beneficia de Angio CT pentru a exclude sau confirma prezența bolilor coronariene.

2.Evaluarea riscului cardiac

-persoanele cu factori de risc majori pentru bolile cardiace, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, fumatul sau istoricul familial de boli cardiace, pot fi evaluate pentru a determina necesitatea tratamentului preventiv.

3.Diagnosticul bolilor coronare

-Angio CT-ul este utilizat pentru a diagnostica stenozările arterelor coronariene și pentru a decide asupra necesității intervențiilor chirurgicale sau a altor tratamente.

4.Evaluarea pacienților ce prezinta anomalii la electrocardiogramă (ECG)

-pacienții cu electrocardiograme anormale sau teste de efort pozitive pot fi supuși examinarii Angio CT pentru o evaluare mai detaliată.

 

Beneficiile Angio CT-ului Coronarian

Angio CT-ul coronarian oferă multiple avantaje în comparație cu alte investigații imagistice:

1.Non-invazivitate: spre deosebire de angiografia coronariană tradițională, care necesită introducerea unui cateter în arterele coronariene, Angio CT-ul este non-invaziv și mult mai confortabil pentru pacient.

2.Rapiditate: procedura este rapidă, durând doar câteva minute, iar rezultatele pot fi obținute într-un timp scurt.

3.Precizie: Angio CT-ul oferă imagini de înaltă rezoluție care permit o evaluare detaliată a arterelor coronariene și a gradului de obstrucție.

4.Detecția plăcilor de aterom: examinarea permite identificarea plăcilor de aterom calcificate și necalcificate, oferind informații esențiale pentru managementul bolii cardiovasculare.

5.Evaluarea anatomică: Angio CT-ul oferă o vedere clară asupra anatomiei coronariene, ceea ce este esential pentru planificarea intervențiilor chirurgicale sau angioplastiei.

 

Pregătirea Pacientului pentru Angio CT-ul Coronarian

Pentru a obține rezultate optime, este important ca pacienții să urmeze anumite instrucțiuni înainte de procedură:

  • li se poate recomanda să ia anumite medicamente pentru a încetini ritmul cardiac, ceea ce ajută la obținerea unor imagini mai clare.
  • este recomandat să nu se consume alimente cu câteva ore înainte de procedură. Pacientul trebuie să evite băuturile cu cofeină și să nu fumeze.
  • este esențial ca pacientul să informeze medicul despre orice alergii, în special la agenții de contrast, și despre orice medicație curentă.
  • pacientul trebuie să poarte îmbrăcăminte confortabilă și să îndepărteze bijuteriile sau alte obiecte metalice.

După examinare, pacienții trebuie să se hidrateze bine pentru a ajuta la eliminarea agentului de contrast din organism.

 

Cum se desfășoară procedura?

Administrarea substanței de contrast – este injectată intravenos pentru a ajuta la vizualizarea arterelor coronariene.

Scanarea – pacientul este poziționat pe masa de scanare a CT-ului. Acesta trebuie să rămână nemișcat și să urmeze instrucțiunile medicului sau tehnicianului privind respirația pentru a obține imagini clare.

După scanare, pacientul poate reveni la activitățile normale, dar este încurajat să consume 2 litri de lichide pentru a elimina agentul de contrast.

 

Angio CT de Coronare, la Auxologico CardioRec

La Auxologico CardioRec – Corbeanca, parte din rețeaua Auxologico din Milano, interpretarea examinării Angio CT Coronarian este rodul unei activități desfășurate în echipă, medic cardiolog și medic radiolog, pentru încadrarea corectă a pacientului într-o anumită patologie.

Oferind imagini detaliate și precise ale arterelor coronariene într-o manieră non-invazivă, aceasta permite medicilor curanți să identifice și să trateze eficient afecțiunile cardiace.

Beneficiile sale multiple, inclusiv rapiditatea și confortul pentru pacient, fac din Angio CT-ul Coronarian un instrument esențial în cardiologia modernă. Prin respectarea instrucțiunilor de pregătire și comunicarea deschisă cu medicii, pacienții pot beneficia pe deplin de această procedură imagistică avansată.

 

Aflați mai multe despre Pachetele de Prevenție – Stratificare Risc Cardiovascular elaborate de cardiologii noștri experimentați!


 

Pentru Programări și informații – 021.9636

 


 

Auxologico CardioRec face parte din rețeaua Auxologico din Italia, o fundație nonprofit cu peste 65 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul integrat de Imagistică Cardiovasculară al prestigioasei rețele italiene.

 

Abonează-te la newsletter