Ecografie Cardiaca, RMN Cardiac, Angio CT Cardiac
Jurnal Medical iun. 14, 2021

Imagistică Cardiacă Avansată, la CardioRec Corbeanca. Află mai multe detalii!


Dr. Clara Alexandrescu si Dr. Bogdan Alexandrescu - fondatori CardioRec

Mesaj de la medic la pacient

Autori:
Dr. Clara Alexandrescu, Medic Primar Cardiologie, Doctor în Știinte Medicale, și  Dr. Bogdan Alexandrescu, Medic Primar Radiologie – Imagistică Medicală

 

Bolile cardiovasculare continuă să facă încă multe victime în România, motiv pentru care prevenția cardiacă și descoperirea precoce a leziunilor cardiace este necesară. «Il vaut mieux prévenir que guérir» ramâne sintagma de bază în cardiologie, pentru că de multe ori, post infarct, vindecarea se face cu sechele iremediabile.

Imagistica cardiacă s-a dezvoltat în ultimii ani datorită progresului realizat în achiziția și prelucrarea imaginilor. Ecografia tridimensională a adus noi informații legate de anatomia valvelor, iar progresul tehnologiei a îmbunătățit achiziția structurilor cardiace aflate în mișcare, în Tomografia Computerizată.

Imagistica de tip cardiac, existentă încă din anul 2015 la CardioRec, este reprezentată de Ecografia cardiacă, CT de 128 slices cu soft-uri adaptate pentru achiziții și prelucare de examene cardiovasculare și RMN de 1.5 T cu soft cardiac.

 

Ecografia cardiacă

Ecografia cardiacă a devenit în ultimii ani un examen imagistic de rutină pentru evaluarea funcției cardiace, a valvelor și estimarea presiunilor pulmonare. Achiziția 3D transtoracică aduce, în plus, informații anatomice la pacienții cu valvulopatii de tip prolaps de valvă mitrală (maladie Barlow).

Avantaje: examen neinvaziv, rapid, fără iradiere
Dezavantaje: exemen dificil la persoanele cu obezitate/BPOC

 

Angio CT cardiac

Angio CT cardiac a cunoscut o dezvoltare extraordinară în ultimii ani datorită îmbunătățirii tehnologiei de achiziție și ameliorării protocoalelor de prelucrare a imaginilor. Mai mult, dozele de iradiere au scăzut în timpul examinării datorită noilor generații de tomografe.

Angio CT cardiac este o examinare imagistică neinvazivă care permite într-o singură examinare:

a. Angio CT de artere coronare (arterele coronare sunt arterele responsabile de infarctul de miocard)
b. Evaluarea scorului calcic AGATSTON și stabilirea riscului cardiovascular
c. Evaluarea vulnerabilității plăcilor de aterom (identificarea placilor moi, cu risc de ruptură și IMA)
d. Evaluarea volumelor cardice și a funcției sistolice a inimii
e. Identificarea anatomiei valvelor și a calcificărilor structurilor cardiace

Avantaje: examen rapid, neinvaziv, sensibilitate și specificitate crescută pentru boala coronariană
Dezavantaje: utilizează SC

Ultimii ani au adus noi indicații pentru Angio CT cardiac în evaluarea pacienților cu fibrilație atrială care au indicație de ablație, evaluarea pre TAVI (procedură de implantare de valvă aortică pe cale percutanee), evaluarea leziunilor carotidiene și evaluarea permeabilității by pass.

 

RMN cardiac

RMN cardiac este cea mai bună modalitate imagistică de evaluare a volumelor cardiace (gold standard) și a mușchiului cardiac. RMN cardiac are capacitatea de a decela necroze sau fibroze miocardice care interesează mai mult de 1 g de mușchi cardiac, realizând astfel caracterizarea cicatricei miocardice post infarct miocardic sau post miocardită (inflamarea mușchiului cardiac) Societatea Europeană de Cardiologie a recomandat, în 2020, să fie efectuat RMN cardiac la toate persoanele care au prezentat durere toracică și coronarografia nu a decelat leziuni semnificative, permițând astfel identifcarea diverselor tipuri de cardiomiopatii responsabile de apariția durerii (Cardmiopatie de stress TAKOSTSUBO, cardmiopatia hipertrofică miocardită etc.)

Avantaje: examen neinvaziv, nu utilizează radiații
Dezavantaje: examen lung (30 de minute)

Imagistica cardiacă este în plină dezvoltare datorită caracterului non-invaziv și va însoți în viitor cardiologul clinician în diagnosticul precoce al bolilor cardiace și stabilirea celei mai bune metode de tratament.

 


*CardioRec dorește să contribuie la dezvoltarea unei culturi de prevenție a bolilor cardiovasculare, în România, și la creșterea accesului la informații medicale corecte.

 

Abonează-te la newsletter