Riscul cardiovascular de infarct - Dr. Luminita Rotaru
Jurnal Medical mai 9, 2024

Ia-ți sănătatea inimii în propriile mâini: Află ce Risc Cardiovascular ai! Prezentare caz clinic – Dr. Luminița Rotaru, Cardiolog


Risc infarct si boli cardiace

Dr. Luminița Rotaru, Medic Primar Cardiologie, Doctor în Medicină

Auxologico CardioRec

 

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate și morbiditate în ciuda eforturilor de promovare a unui stil de viață sănătos și apariției unor tratamente noi, sigure și eficiente, împotriva unora dintre factorii de risc.

În anul 2021, Societatea Europeană de Cardiologie a publicat ghidul de prevenție cardiovasculară care promovează o perspectivă nouă în abordarea prevenției, respectiv un proces decizional care se desfășoară între medic și pacient, bazat pe evaluarea și stratificarea riscului.

A evalua și a stratifica riscul de boală vasculară, adică pe înțelesul tuturor – riscul de a face un infarct miocardic sau un accident vascular –  nu înseamnă doar a «aduna» mai mulți factori de risc care sunt în mare parte cunoscuți (hipertensiune, fumat, valori crescute ale colesterolului, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, stres, tulburări de somn, consumul exagerat de alcool) și de a discuta apoi despre stilul de viață sănătos, care deja este analizat pe toate canalele media într-o manieră mai mult sau mai puțin profesionistă, mai mult sau mai puțin pe înțelesul tuturor.

Fiecare pacient are riscul său care derivă din istoricul familial, respectiv din bagajul genetic, din stilul de viață, alimentație, patologia asociată, în relație cu mediul în care trăiește, cu reacția personală la ritmul vieții din secolul excesului de viteză și, nu în ultimul rând, la stres.

Speranța de viață, într-o perioadă în care elementelor negative li se opun performanțele științifice și progresele în domeniul diagnosticului în stadii precoce ale posibilelor afecțiuni, este legată în primul rând de A ȘTI și de a înțelege care este starea de sănătate pe care o ai într-un anumit moment.

A ști ce risc cardiovascular ai, a ști ce se întâmplă cu inima și vasele tale este primul pas spre prevenția unor evenimente ce pot deveni fatale.

O vizită la cardiolog poate face diferența nu numai între a ști sau a nu ști, ci și între a fi sau a nu fi.

Afirmațiile pot fi ilustrate cu nenumărate exemple din activitatea noastră de zi cu zi. Am ales cazul unui pacient de 52 ani, tatăl unui băiețel de 4 ani, ce prezenta valori ale tensiunii măsurate intermitent ușor crescute, fumător, supraponderal, mereu alergând între stresul de la o activitate ce presupune inversarea ritmului circadian cu ore de somn mai puține și responsabilitățile familiale.

Pacientul s-a prezentat la un consult mai mult la rugămintea soției, fără nici un simptom de boală cardiovasculară.

Datele clinice la consult: Indicele de Masă Corporală 34kg/m2 (obezitate), tensiunea arterială (TA) 150/90mmHg, puls 68/min, fără alte semne clinice; ținând cont de valoarea colesterolului, scorul SCORE2 pentru risc vascular calculat pentru următorii 10 ani a fost 21% (semnificativ, ținând cont de vârstă). Investigații realizate:

  • ECG de repaus – fără modificări
  • Ecocardiografie – a arătat câteva elemente care sugerau că pacientul avea valori tensionale de mai mult timp și o foarte discretă modificare a funcției sistolice a inimii, decelată cu tehnici speciale (imagine a).

 

Risc cardiovascular personalizat - investigatii inima

 

La examinarea rapidă (focus, cum spunem noi) a arterelor carotide s-au evidențiat plăci de aterom cu aspect de plăci cu risc crescut, atât calcificate, cât și cu depozite mai noi de material cu risc trombogen (imaginile b și c).

Scorul de calciu a evidențiat depuneri de Ca pe arterele coronare cu un scor de 490 – risc crescut de boală coronariană (imagine d).

Angio CT-ul de coronare a evidențiat stenoza coronariană semnificativă la nivelul uneia din arterele coronare, artera descendentă anterioară (ADA), precum și leziuni mai mici la nivelul celorlalte vase (imagine e).

 

Risc de infarct - investigatii necesare cardiologie

 

S-a efectuat coronarografie de urgență într-un centru de cardiologie invazivă, care a confirmat stenoza severă de arteră descendentă anterioară cu risc iminent de ocluzie (infarct miocardic), pentru care s-a efectuat tratament intervențional prin implantare de stent farmacologic activ, cu rezultat final foarte bun (imagini f si g).

Am știut la timp, deci putem spune că am prevenit apariția iminentă a unui infract sau pierderea unei vieți, tatăl unui copil de 4 ani.

Se putea “trece” peste problema? DA, pentru că pacientul era complet asimptomatic, un risc vascular calculat de 21% putea fi abordat doar cu măsuri preventive de întrerupere a fumatului, controlul greutății, sport, monitorizare tensională, etc.

Prezența modificărilor la ecocardiografie si doppler carotidian a reprezentat un semnal?  DA, au fost importante în decizia de a explora arterele coronare neinvaziv, prin Angio-CT.

Este prevenția cardiovasculară calea spre o viață mai sigură și mai sănătoasă? DA, și începe cu un consult la medic pentru o prevenție cardiovasculară personalizată.

Articol publicat în hotnews.ro 

 


Aflați mai multe despre Pachetele de Prevenție – Stratificare Risc Cardiovascular elaborate de cardiologii noștri experimentați!


 

Pentru Programări la Dr. Luminița Rotaru – 021.9636

 


 

Auxologico CardioRec face parte din rețeaua Auxologico din Italia, o fundație nonprofit cu peste 65 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul integrat de Imagistică Cardiovasculară al prestigioasei rețele italiene.

 

Abonează-te la newsletter