Angiografie CT Coronare
Jurnal Medical iun. 23, 2023

Rolul Angiografiei RMN/CT în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor cardiovasculare


Angiografiile prin Rezonanță Magnetică (AngioRMN) și Computer Tomografie (AngioCT) reprezintă două tehnici de imagistică medicală avansată, utilizate în diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor cardiovasculare, dar si a anumitor afecțiuni neurologice. Acestea permit vizualizarea în detaliu a vaselor de sânge, furnizând informații esențiale despre circulația sanguină, anomalii structurale ale peretilor vaselor de sange și despre eventualele blocări ale acestor vase.

 

Angiografia RMN (AngioRMN)

Angiografia prin rezonanță magnetică utilizează câmpuri magnetice și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale vaselor de sânge. Principalele avantaje ale acestei tehnici includ absența radiațiilor ionizante, capacitatea de a obține imagini în multiple planuri și capacitatea de a vizualiza atât vasele mici, cât și cele mari, la o rezoluție înaltă.

Angiografia RMN este utilizată în diagnosticul și evaluarea afecțiunilor vasculare, cum ar fi anevrismele cerebrale, malformațiile arteriovenoase, stenozele arteriale sau trombozele venoase. De asemenea, poate fi utilizată pentru a evalua circulația sângelui în organele vitale și pentru a oferi informații esențiale despre vasele de sânge pentru anumite intervenții chirurgicale.

Examinarea AngioRMN poate juca un rol important în prevenția complicațiilor vasculare prin detectarea precoce a problemelor în circulația sanguină. Prin identificarea și tratarea timpurie a anomaliilor vasculare, se poate preveni apariția unor afecțiuni grave, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale sau infarctul miocardic.

 

Angiografia CT (AngioCT)

Angiografia CT utilizează razele X pentru a obține imagini detaliate ale vaselor de sânge. Prin postprocesarea datelor achiziționate se pot obține imagini tridimensionale ale sistemului vascular, cu o rezoluție excelentă.

Angiografia CT poate fi utilizată pentru diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor arteriale și venoase, incluzând modificările pereților vasculari în ateroscleroză, anevrismelor, tromb-emboliilor pulmonare.

Examinarea AngioCT joacă un rol crucial în diagnosticul precoce și prevenția afecțiunilor vasculare, deoarece poate detecta obstrucțiile parțiale sau anomalii vasculare în stadii incipiente. Identificarea timpurie a acestor probleme permite inițierea unui tratament adecvat și prevenirea complicațiilor grave, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

 

Pregătirea pacientului pentru Angiografie

Înainte de angiografie, se va realiza o evaluare a istoricului medical al pacientului și se vor solicita informații despre alergii, medicamente luate și alte aspecte relevante legate de antecedentele teraputice ale pacientului.

Pacientul va primi instrucțiuni clare cu privire la alimentația înainte de angiografie, în special în cazul procedurilor care necesită administrarea unui agent de contrast. De asemenea, medicamentele care pot interfera cu rezultatele angiografiei vor trebui întrerupte temporar, sub supraveghere medicală.

Angiografiile RMN și CT sunt instrumente esențiale în diagnosticarea și prevenția afecțiunilor vasculare. Aceste tehnici permit obținerea unor imagini detaliate ale sistemului vascular, ajutând la identificarea precoce a problemelor și la inițierea unui tratament adecvat.

În plus, pregătirea adecvată a pacientului înainte de angiografie joacă un rol important în asigurarea unui rezultat precis și în minimizarea riscurilor asociate.

Prin utilizarea acestor tehnologii avansate și prin implicarea pacientului în procesul de investigație, putem îmbunătăți semnificativ diagnosticul și prevenția afecțiunilor vasculare, contribuind, astfel, la promovarea sănătății și bunăstării pacienților.

 


Aflați mai multe despre Pachetele de Prevenție – Stratificare Risc Cardiovascular elaborate de cardiologii noștri experimentați!


 

Programări Angio CT /Angio RMN și informații – 021.9636

 


CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 60 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.

 

 

Abonează-te la newsletter