RMN cord inima Bucuresti
Jurnal Medical feb. 23, 2023

RMN Cord: Când este necesară această investigație?


Rezonanța Magnetică Cardiacă sau RMN Cord (Cardio-RM) este o examinare imagistică de înaltă performanță, neiradiantă și neinvazivă, care utilizează un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru vizualizarea în profunzime a inimii, oferind un răspuns precis cu privire la funcționalitatea acesteia și prezența alterărilor în structura mușchiului inimii sau a pericardului.

 

Cand este recomandat de medic un RMN de Cord?

RMN Cord (Cardio-RM) este de obicei solicitat de medic pentru evaluarea  malformațiilor și maselor cardiace, pentru a studia unele forme de aritmii și diferite cardiomiopatii (atât primare, cât și secundare), ajutând în a deosebi etiologia ischemică de cea non-ischemică pentru cardiomiopatie.

De asemenea, RMN Cord este recomandat pentru evaluarea fibrozei cardiace după infarctul miocardic, pentru diagnosticarea bolilor pericardului și aortei și, într-o măsură mai mică, pentru studiul sistemului de valve cardiace.

 

Care este pregătirea pentru RMN-ul de Cord?

Rezonanța Magnetică cardiacă nu diferă, în faza de execuție, de o rezonanță magnetică tradițională, ci necesită o colaborare mai mare din partea pacientului, deoarece imaginile sunt achiziționate în timpul apneelor ​​de scurtă durată când pacientul trebuie să-și țină respirația aproximativ 10-20 de secunde.

Deoarece examinarea implică și utilizarea substanței de contrast este necesar ca pacientul să efectueze analize ale funcției renale (creatinină).

Pentru executarea și interpretarea unui RMN de Cord, este necesară prezența unui tehnician radiolog, a unui medic radiolog și a unui medic cardiolog cu competențe specifice. Examenul durează aproximativ 45-60 de minute.

 

Contraindicații în efectuarea RMN-ului de Cord

Pacienții trebuie să informeze medicul înainte de investigație si personalul de specialitate al clinicii în legătură cu orice materiale metalice prezente în interiorul organismului. Protezele articulare, placile metalice osoase, dispozitivele protetice etc. pot afecta semnificativ imaginile achiziționate într-o examinare RMN.

Contraindicațiile sunt cele obișnuite pentru pacienții care efectuează, în general, o investigație RMN:

  • pacemakers, defibrilatoarele implantabile, neurostimulatoarele și clemele metalice cerebrale sau dispozitivele oculare sunt în prezent contraindicații absolute pentru RMN;
  • la pacienții cu claustrofobie severă (tulburare fobică caracterizată prin teama profundă de spații închise) examinarea este contraindicată.În cazurile mai simple, se poate apela la sedarea ușoară a pacientului pentru a controla simptomele;
  • sarcina nu este o contraindicație absolută pentru efectuarea unui RMN de Cord. Cu toate acestea, efectele asupra fătului ale câmpurilor magnetice utilizate nu sunt bine cunoscute și o examinare RMN ar trebui efectuată numai în cazuri de extremă necesitate.
  • toate obiectele metalice de pe corp (ex. bijuterii) vor fi îndepărtate înainte de investigația Imagistică prin Rezonanță Magnetică.

 

Autori

Dr. Silvia Castelletti

Cardiologie – Auxologico San Luca

Dr. Franco Cernigliaro

Director al Dep. Diagnostic Imagistic

 


 

Centrul Auxologico CardioRec este dotat cu echipament performant RMN AVANTO FIT de la Siemens și face parte din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al rețelei Auxologico. Pacienții noștri pot conta pe același profesionalism și calitate de care ar beneficia la Milano (sediul Auxologico) sau în cele mai importante centre cardiologice europene.

RMN (MRI) Siemens AVANTO FIT oferă imagini de o calitate excelentă, în cazul evaluarilor cardiace (cardimiopatie dilatativă, evaluare post infarct miocardic, evaluare valve, evaluare post miocardită, evaluare de aorta fără agent de contrast).

Echipamentul RMN este dotat cu numeroase antene și soft-uri pentru evaluarea structurilor cardiace. Acesta dispune de cea mai nouă tehnologie pentru realizarea unor achiziții de imagini de înaltă calitate, fără artefacte, iar cu ajutorul său se pot efectua o gamă largă de alte investigații RMN.

 


 

Programări sau informații suplimentare – 021.9636!

 


 

 

Abonează-te la newsletter