Evaluarea plamanilor
Jurnal Medical mai 26, 2022

Dr. Mihaela Sescioreanu: Evaluarea completă a funcției pulmonare


Evaluarea pulmonară completă a unui pacient are în vedere trei direcții principale: consultul clinic de specialitate (anamneza și examenul fizic al pacientului), examinarea prin radiografie pulmonară sau cu ajutorul imagisticii de înaltă performanță (tomografia computerizată) și testele de explorări funcționale simple, precum Spirometria, sau complexe, precum Pletismografia sau DLCO. 

Cu ajutorul imaginilor radiologice se poate analiza structura plămânilor, iar prin testele de explorări funcționale se obțin informații despre funcția plămânilor.

În ceea ce privește testele de explorări funcționale, pentru o evaluare pulmonară profesionistă sunt necesare efectuarea Spirometriei, Pletismografiei și DLCO (capacitatea de difuziune a oxigenului prin plămâni).

  • Spirometria înseamnă, practic, evaluarea vitezei cu care inspirăm si expirăm, și este foarte utilă în patologia obstructivă.
  • Pletismografia măsoară volumul de aer din plămâni, mai precis ce volum de aer există în plămâni dupa inspirație și ce volum de aer a rămas dupa expirație.
  • DLCO reprezintă capacitatea de difuziune a oxigenului prin plămâni.

Pneumologia a căpătat o altă față în întrega lume odată cu pandemia Covid-19, iar nevoia de evaluări pulmonare complexe a crescut foarte mult. Evaluarea post-Covid completă nu se poate face doar cu ajutorul Spirometriei, este nevoie și de testul DLCO pentru a vedea gradul de inflamație care a rămas în plămâni după infecția cu Covid-19.

Pletismografia este folosită și în evaluarea pacienților înainte de intervenții chirurgicale majore și nu doar la intervențiile de la nivel pulmonar. Aflați mai multe din interviul video realizat de Simona Dragomir cu Dr. Mihaela Sescioreanu, Medic Pneumolog de Excelență cu peste 20 de ani de experiență la cel mai înalt nivel în SUA, fost Director Medical al Programului de Pneumologie și Reabilitare Pulmonară și Director medical al Secției de Terapie Intensivă la St. Joseph Mercy Oakland Hospital.

 

 

 

 

La CardioRec Corbeanca beneficiați de expertiza unei echipe valoroase de medici pneumologi, de imagistică avansată CT și de explorări funcționale complete cu un Pletismograf de ultimă generație, PowerCube Body, marca Ganshorn, unul dintre cele mai performante echipamente de acest tip din România, recent instalat în centrul nostru.

Mai multe detalii despre investigațiile realizate de doctor Mihaela Sescioreanu puteți găsi aici.

 


 

Pentru Programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021.9636.

 


CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 60 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.

 

 

Abonează-te la newsletter