Pneumolog bun Bucuresti si Corbeanca
Noutăți oct. 25, 2021

Dr. Mihaela Sescioreanu, CardioRec: M-am întors acasă cu dorința arzătoare de a fi medic pentru poporul meu și de a fi profesor pentru studenții noștri


Un nou medic de elită s-a alăturat echipei CardioRec Corbeanca. Dr. Mihaela Sescioreanu, medic specialist Pneumologie cu experiență la cel mai înalt nivel în SUA, unde a fost Director Medical al Programului de Pneumologie și Reabilitare Pulmonară și Director medical al Secției de Terapie Intensivă la St. Joseph Mercy Oakland Hospital, se alătură echipei medicale valoroase a centrului nostru.

 

Cum începe povestea de succes a medicului Mihaela Sescioreanu și care au fost primii pași ai acestui drum?

Drumul spre succes este întotdeauna anevoios. De la joaca de-a medicul, cu păpușile în rol de pacienți, și până la îngrijirea reală a sănătății omenilor a fost un drum lung, un vis care, în ochii copilului de atunci, părea de nerealizat, dar un vis care a devenit realitate, cu foarte multă muncă și pasiune.

Întreaga viață mi-am dorit să îngrijesc oamenii și să mă bucur de dragostea și fericirea din ochii lor.

Am absolvit Liceul Sanitar, ca șefă de promoție, însă drumul nu s-a oprit aici, iar visul de a deveni medic începea să prindă aripi.

Comunismul mi-a alungat, practic, părinții din țară, dar voința și dragostea de medicină m-au ținut aici, o perioadă. A urmat Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București, promoția 1995,  pe care am absolvit-o ca șefă de promoție și MAGNA CUM LAUDE.

 

Cum a fost impactul cu lumea medicală din SUA?

După facultate, mă confruntam, pentru prima dată, cu realitatea lumii medicale din România, era perioada anilor ‘90. Eram pusă în fața primei încercări grele, aceea de a părăsi țara natală, leagănul copilăriei și al adolescenței, si de a merge  în SUA, “țara făgăduinței”, deși nu cunoșteam aproape deloc limba engleză, dar aveam o ambiție foarte puternică pentru a reuși.

După o primă perioadă de 3 ani petrecută în Canada, am luat examenele de recunoaștere a diplomei de medic în SUA (USMLE United States Medical Licence Examination), între primii 10% dintre participanți.

Apoi, după o scurtă perioadă, am luat contact cu primul spital în SUA. Primul spital, primul interviu, și roadele muncii se adevereau – am fost admisă ca rezident pe programul de Medicină Internă la St. Joseph Mercy Oakland Hospital, Pontiac Michigan.

În prima zi a rezidenței, la întrebarea ce înseamnă “H and P” (History and Physical, adică Anamneza) mi s-a răspuns “Dacă nu știi ce înseamnă asta, cum vei putea termina rezidența?!” La sfârșitul primului an eram aleasă “Cea mai bună rezidentă a anului”.

 

Când a început pasiunea pentru Pneumologie și Terapie Intensivă pentru medicul Mihaela Sescioreanu?

Pentru mine, până atunci, Pneumologia însemna TBC și sanatorii la munte, iar Terapia Intensivă era, practic, ceva ce nu existase până la acel moment. Venită din România, spitalul american părea un hotel de lux, eram pierdută în tehnologie, în expertiza clinică avansată.

După o criză de epilepsie a unui pacient am fost solicitată la Terapie Intensivă. A fost primul meu contact cu Terapia Intensivă, atunci am descoperit că este un alt tărâm, unde viața invinge moartea, unde aparatele, medicii, dar și ajutorul Divin, în anumite situații limită, pot readuce viața, speranța și bucuria în ochii pacienților și ai familiilor. Atunci începea pentru mine dragostea pentru Pneumologie și Terapie Intensivă.

Este una dintre cele mai grele specialități unde nu sunt numai pacienți cu probleme respiratorii, ci cu toate problemele medicale. Ca medic “intensivist” (medic de Terapie Intensivă), cum spun americanii, esti “căpitanul” corabiei pentru zile, saptamâni sau chiar luni pentru cazurile foarte complicate. Recompensa sufletească este de neimaginat. Practic, celor care se zbat între viața și moarte li se dă o altă șansă la viață.

Înarmată cu ambiție, cu dorința de a învăța cât mai mult, făra a spune vreodată “Nu”, petreceam timp îndelungat lângă asistente și personalul medical și asimilam ca un burete tot ce vedeam și auzeam. Zelul și ambiția m-au adus în situația ca în al 2-lea an de rezidență să fiu trimisă la interviu pentru specializare.

Pentru prima data în peste 50 de ani, o rezidentă de la St. Joseph Mercy Oakland Hospital era acceptată în Programul de Pneumologie și Terapie Intensivă într-un spital din Top 10, din SUA, – Henry Ford Hospital, Detroit Michigan. Ca un bonus, specialitatea de Somnologie a fost adaugată celorlalte.

Pneumologia, dintr-o dată, nu era numai despre TBC, ci o specialitate mult mai complexă, ce avea în vedere noi boli, precum sarcoidoza, fibroza cistică, hipertensiunea pulmonară și multe altele.

 

Ați avut un mentor pe acest drum al ascensiunii profesionale într-un sistem medical hipercompetitiv cum este cel din SUA?

Drumul spre succes a continuat sub oblăduirea unor medici de renume mondial precum Dr. Paul Kvale (Colegiul American al Medicilor Pneumologi), Dr. Wang (inventatorul Wang biopsy – biopsia nodulilor limfatici).

Timidă, dar cu speranță în inimă, am îndrăznit să-l întreb pe Dr. Paul Kvale, unul din fondatorii cursurilor ProBone în America de Sud, despre posibilitatea susținerii unui curs ProBone în România, o țară necunoscută multor americani.

Astfel, un alt vis devenea realitate. În 2005, la Târgu Mureș, somități din domeniul Penumologiei s-au adunat pentru a susține acest curs, iar România atrăgea atenția lumii medicale. Pentru mine, mândria de fi român nu se poate exprima în cuvinte.

 

Ce a urmat pe drumul perfecționărilor medicale și ascensiunii profesionale pentru Dr. Mihaela Sescioreanu?

În 2006, acea fetița cu marea dorință de a deveni medic și a ajuta oamenii, devenea cvadruplu specializată în Medicină Internă, Pneumologie, Terapie Intensivă și Somnologie. St. Joseph, spitalul unde am făcut primii pași, mă primea înapoi ca “medic plin” în programele de Pneumologie și Terapie Intensivă.

Pășeam pe urmele lăsate în primii ani, dar acum însoțită de un alai de rezidenți, studenți, farmaciști, asistente de terapie intensivă, specialiști în Pneumologie.

Rezidenta de altadată devenise nu numai medicul împlinit, dar și profesorul iubit de studenți și rezidenți.

Am obținut Premiul pentru cel mai bun profesor al anului în 2010 și 2018, iar predatul a devenit parte din viața mea și una dintre cele mai mari realizări profesionale pentru mine.

Apoi, carierei medicale i s-a adăugat o foarte utilă experiență administrativă și organizatorică. În 2014, am devenit Directorul Medical al Unității de Terapie Intensivă din cadrul St. Joseph Mercy Oakland Hospital, Pontiac, Michigan.

În 2018, am preluat și functia de Director Medical al Centrului de Pneumologie și Recuperare din cadrul aceluiași spital și am fost aleasă și Director de Calitate.

Am participat în mod activ la tot ce înseamnă Pneumologie, Terapie Intensivă și Somnologie și am acordat Consultații de specialitate atât în cabinetul personal, cât și la spital, efectuând multe proceduri, inclusiv bronhoscopii complexe. Am realizat și supervizat un întreg spectru de teste și de explorări funcționale pulmonare. Consider că experiența în unitatea de Terapie Intensivă este de neînlocuit.

 

Cand a iesit la suprafață dorul de casă și gândul revenirii în țară?

Spitalul era familia mea, dar parcă ceva îmi lipsea, aveam de toate și, totuși, nu simțeam că sunt acasă. De fapt, dorul de casă nu încetase niciodată pentru doctorul Mihaela Sescioreanu, era doar undeva ascuns și umbrit de realizările profesionale. Copiii mei, deși născuți americani, au fost crescuți in spiritul românesc al bunicilor și al mamei.

Pandemia COVID și-a pus amprenta pe latura profesională pentru orice medic, dar mai ales pe cea umană. Zile întregi, săptămâni, luni am luptat cu necunoscutul, încercând să ajut pacienții izolați de familii, cu un personal medical speriat, obosit, dar cu speranță în Dumnezeu că vom trece cu bine această provocare.

COVID a schimbat fața Pneumologiei și Terapiei Intensive și în România. Domenii necunoscute au devenit cunoscute peste noapte, însă lipsa experienței este greu de înlocuit într-un timp atât de scurt. Experiența mea de peste 20 de ani în Terapie Intensivă și Pneumologie trebuia folosită și pentru a-mi ajuta țara în această perioadă dificilă. Dintr-o dată, o lumină a apărut în sufletul meu, că as putea să aduc experiența mea acasă, să ajut poporul meu.

Decizia de a părăsi țara natală a fost foarte grea, însă cea de a lasă totul în urmă, o carieră la cel mai înalt nivel, si a veni acasă, a fost și mai grea. Vocea țării mele, chemarea acasă devenise mai puternică decât vocea tuturor realizărilor profesionale.

Acum, sunt aici, acasă, cu o experiența vastă, cu o dragoste nemarginită pentru oameni și cu o dorința arzătoare de a fi medic pentru românii mei, de a fi profesor pentru studenții nostri. Permiteți-mi să încep această aventură si să o fac să devină realitate!

 


Pentru Programări la doamna doctor Mihaela Sescioreanu ne puteți contacta la numărul de telefon 021.9636. Mai multe detalii despre investigațiile realizate de doamna doctor Mihaela Sescioreanu puteți găsi aici


 

Abonează-te la newsletter