Consultatie Medicina Interna - Screening Medicina Interna
Jurnal Medical mai 14, 2023

Rolul screeningului de medicină internă și momentul potrivit pentru a-l efectua – Dr. Giorgiana Dediu, Medic Specialist Medicină Internă, Doctor în Medicină


Medic bun medicina interna - Giorgiana Dediu

Dr. Giorgiana Dediu, Medic Specialist Medicină Internă, Doctor în Medicină

 

Medicina internă are în vedere prevenția, diagnosticul si tratamentul nechirurgical al diverselor afecțiuni respiratorii, cardiace, digestive, renale sau osteoarticulare. Medicul de medicină internă joacă un rol cheie în coordonarea îngrijirii pacienților și în direcționarea acestora, la nevoie, către alte specialități medicale pentru investigații detaliate. Acesta desfășoară și activități de prevenție medicală și screening pentru a depista bolile în stadiu incipient și pentru a avea grijă de sănătatea generală a pacienților.

 

Ce înseamnă screening-ul de medicină internă și de ce este important în menținerea sănătății noastre?

Cu toții am auzit cuvântul “screening”, însă nu știu câti dintre noi înțelegem însemnătatea lui. Screeningul pornește de la premisa că este mai bine să prevenim o boală decât să o tratăm, iar în cazul în care boala apare, screeningul ajută la diagnosticarea acesteia în stadii în care poate fi curabilă sau ținută sub control, precum și la evitarea complicațiilor.

Testele de screening sunt recomandate de către medic după o discuție prealabilă cu pacientul, se vor lua în considerare sexul și vârsta, și se vor corobora cu dovezile medicale existente în acest moment, dovezi privind beneficiile și riscurile pe care le implică un anumit tip de investigație.

Aceste screening-uri se pot adresa unei comunități în care există o prevalență crescută a unei anumite afecțiuni, dar sunt și recomandări individuale ținând cont de factorii de risc ai fiecărei persoane (hipertensiune arterială, diabet zaharat, osteoporoză, cancere în familie, etc.)

 

Care sunt principalele beneficii ale efectuării unui screening regulat de medicină internă?

Depistarea precoce a unei afecțiuni  duce la o gestionare mai bună a acesteia, reduce riscul de apariție a  complicațiilor și crește șansele unui prognostic bun.

Cele mai frecvente afecțiuni diagnosticate în cabinetul medicului internist sunt reprezentate de hipertensiunea arterială, dislipidemia și diabetul zaharat.

 

Care sunt factorii de risc sau simptomele care ar trebui să ne determine să mergem la o consultație de medicine internă?

Factorii de risc frecvent implicați în apariția bolilor cronice sunt cei binecunoscuti: fumatul, consumul excesiv de zahăr, grăsimi, alcool și obezitatea. Simptomele care determină un pacient să se prezinte la medic sunt pierderea ponderală inexplicabilă, inapetența, astenia fizică, cefaleea, durerea toracică, dispnee, tusea, durerile abdominale și modificările tranzitului intestinal.

 

Există anumite grupuri de persoane care ar trebui să facă screening-ul de medicină internă mai devreme sau mai frecvent?

Da, screeningul trebuie efectuat mai des și încă de la o vârstă tânară în cazul persoanelor care au în familie rude de sânge care au fost diagnosticate cu tumori (mamare, uterine, ovariene, colonice, de prostată), precum și cei care au antecedente heredocolaterale de diabet zaharat, infarct miocardic, accident vascular cerebral, etc.

 

Ce tipuri de teste sau analize sunt de obicei incluse într-un screening de medicină internă?

Cele mai la îndemană teste de screening sunt reprezentate de anamneză și examenul clinic complet. Dintre probele de laborator și cele imagistice, medicul va recomanda dozarea componentelor profilului lipidic, glicemiei, sideremiei, hemoleucogramei, enzimelor de citoliză hepatică, ureei, creatininei și un sumar de urină. Investigațiile imagistice de rutină sunt reprezentate de ecografia abdominală și radiografia toracică. În funcție de acuzele bolnavului se pot doza markerii virali pentru hepatite, testul din scaun pentru hemoragiile oculte, etc.

 

Cum putem să ne pregătim înainte de un screening de medicină internă? Sunt necesare anumite restricții alimentare sau alte recomandări?

Înainte de a merge la consultul de medicină internă, ideal ar fi sa știm patologiile de care suferim, iar în cadrul consultului să comunicăm medicului ce medicamente luăm, intervențiile chirurgicale suferite și nu în ultimul rand antecedentele heredocolaterale.

În cazul în care vom face și analize de sânge, nu trebuie să consumăm alimente în ziua consultului, iar dacă vom face ecografie abdominală, cu o zi înainte nu trebuie consumate alimente care produc balonare cum ar fi: fasolea, varza, mazărea, precum și băuturi carbogazoase, dulciuri sau alimente care pot fermenta (fructe, lapte etc). Cu o zi înainte, cina să fie luată cel târziu la ora 19:00, iar alimentele să fie ușoare. Este indicat să se administreze preparate care absorb gazele intestinale (ex: cărbune medicinal).

Cu 6 ore înainte de ecografie nu trebuie consumate alimente, se poate consuma doar apă plată, iar cu 2 ore înainte de ecografie este obligatorie consumarea a 500 ml apă plată și să nu urinăm pentru a avea vezica urinară plină, pentru o examinare corectă.

 

Mai multe informații despre investigațiile oferite la Auxologico CardioRec de Dr. Giorgiana Dediu 

 


 

Pentru Programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021.9636

 


Auxologico CardioRec face parte din rețeaua Auxologico din Italia, o fundație nonprofit cu peste 65 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. 

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter