Examinarea Ecografia Tiroidiană și Paratiroidiană? - Beneficii pentru pacient
Jurnal Medical apr. 22, 2021

Ce este Ecografia Tiroidiană și Paratiroidiană?


Ecografia tiroidiană și de paratiroide este un test diagnostic care permite să fie evaluate dimensiunea glandei tiroide și starea vaselor de sânge care o înconjoară, a organelor învecinate și a ganglionilor limfatici.

Care sunt beneficiile Ecografiei Tiroidiene și Paratiroidiene?

Tiroida este o glandă mică situată la baza gâtului, care controlează multe funcții și activități metabolice ale corpului, inclusiv temperatura corpului, bătăile inimii, respirația, creșterea, dezvoltarea sistemului nervos central, prin producerea unor hormoni, precum triiodiotironină (T3) și tiroxină (T4). Producția acestor hormoni este reglementată de un altul, TSH, produs de hipofiză.

Când se efectuează Ecografia Tiroidiană și Paratiroidiană?

Ecografia tiroidiană este efectuată pentru a evalua dacă glanda este mai mare sau mai mică decât în ​​mod normal, dacă există noduli sau chisturi tiroidiene, dacă structura tiroidiană este omogenă sau neomogenă. Este, în general, prescrisă de medicul endrocrinolog atunci când analizele de sânge prezintă valori modificate ale hormonilor tiroidieni sau anticorpi anti-tiroidieni pozitivi, sau pentru o glandă tiroidă mărită ori pentru prezența nodulilor la palpare.

Care sunt problemele Tiroidei? 

Tulburările tiroidiene includ:

  • hipertiroidism (producție excesivă de hormoni)
  • hipotiroidism (producție scăzută de hormoni)
  • gușă (mărirea glandei)
  • noduli solizi sau lichizi
  • tumori
  • tiroidita (procese inflamatorii care modifică producția de hormoni).

În diagnosticul acestor patologii, poate fi asociată ecografiei tiroidiene, de exemplu, tehnica Doppler color și elastosonografia (neefectuată în Auxologico), sau alte teste precum scintigrafia tiroidiană (neefectuată în Auxologico) pot fi, de asemenea, efectuate .

Cum se desfășoară Ecografia Tiroidiană și Paratiroidiană? 

Evaluarea se efectuează cu o sondă cu ultrasunete trecută peste pielea gâtului pacientului și utilizează ultrasunete pentru a colecta informații despre compoziția țesutului tiroidian.

Cum se pregăteste pacientul? 

Ecografia tiroidiană nu necesită nicio pregătire, iar, la sfârșitul examinării, nu este necesar să rămâneți sub observație sau în repaus. În timpul examinării, gâtul trebuie să fie liber de coliere sau alte obiecte metalice.

Riscuri și Contraindicații pentru Ecografia Tiroidiană și Paratiroidiană

Examinarea nu prezintă riscuri sau contraindicații de niciun fel. Ecografia tiroidiană poate fi efectuată și pentru copii și femei însărcinate, deoarece se efectuează cu ultrasunete și nu cu radiații ionizante.

 


Autor Prof. Laura Fugazzola

Șef Centru Tiroidian – U.O. Endocrinologie și boli metabolice – Auxologico San Luca

Articol realizat în colaborare cu Clorofilla-Editoria Scientifica

Abonează-te la newsletter