Ecografie tiroidiană și paratiroidiană


Autor Prof.ssa Laura Fugazzola

Șef Centrul Tiroidian – U.O. Endocrinologie și boli metabolice – San Luca – Auxologico San Luca

Articol realizat în colaborare cu Clorofilla-Editoria Scientifica.

CE ESTE ECOGRAFIE TIROIDIANĂ ȘI PARATIROIDIANĂ?

Ecografia tiroidiană și de paratiroide este un test diagnostic care permite să fie evaluate dimensiunea glandei tiroide și starea vaselor de sânge care o înconjoară, a organelor invecinate și a ganglionilor limfatici.

LA CE SERVEȘTE?

Tiroida este o glandă mică situată la baza gâtului, care controlează multe funcții și activități metabolice ale corpului, inclusiv temperatura corpului, bătăile inimii, respirația, creșterea, dezvoltarea sistemului nervos central, prin producerea unor hormoni, precum triiodiotironină (T3) și tiroxină (T4). Producția acestor hormoni este reglementată de un altul, TSH, produs de hipofiză.

CAND SE EFECTUEAZĂ?

Ecografia tiroidiană este efectuată pentru a evalua dacă glanda este mai mare sau mai mică decât în ​​mod normal, dacă există noduli sau chisturi tiroidiene, dacă structura tiroidiană este omogenă sau neomogenă. Este, în general, prescrisă de endrocrinolog atunci când analizele de sânge prezintă valori modificate ale hormonilor tiroidieni sau anticorpi anti-tiroidieni pozitivi sau pentru o glandă tiroidă mărită sau pentru prezența nodulilor la palpare.

CARE SUNT TULBURĂRILE TIROIDEI?

Tulburările tiroidiene includ:

  • hipertiroidism (producție excesivă de hormoni)
  • hipotiroidism (producție scăzută de hormoni)
  • gușă (mărirea glandei)
  • noduli solizi sau lichizi
  • tumori
  • tiroidita (procese inflamatorii care modifică producția de hormoni).

În diagnosticul acestor patologii, poate fi asociată ecografiei tiroidiene, de exemplu tehnica Doppler color și elastosonografie (neefectuată în Auxologico), sau alte teste precum scintigrafia tiroidiană (neefectuată în Auxologico) pot fi efectuate .

CUM SE EFECTUAZĂ  ECOGRAFIA TIROIDIANĂ ȘI PARATIROIDIANĂ?

Evaluarea se efectuează cu o sondă cu ultrasunete trecută pe pielea gâtului pacientului , și utilizează ultrasunete pentru a colecta informații despre compoziția țesutului tiroidian.

REGULI DE PREGĂTIRE

Ecografia tiroidiană nu necesită nicio pregătire și, la sfârșitul examinării, nu este necesar să rămâneți sub observație sau în repaus. În timpul examinării, gâtul trebuie să fie liber de coliere sau alte obiecte metalice.

RISCURI ȘI CONTRAINDICAȚII

Examinarea nu prezintă riscuri sau contraindicații de niciun fel. Ecografia tiroidiană poate fi efectuată și pentru copii și femei însărcinate, deoarece se efectuează cu ultrasunete și nu cu radiații ionizante.

Abonează-te la newsletter