Care sunt simptomele colonului iritabil?
Jurnal Medical iul. 28, 2021

Colonul iritabil: ce trebuie să știi pentru a trăi mai bine?


Colonul iritabil este o problemă de sănătate care afectează multe persoane în întreaga lume, majoritatea femei, iar în cele mai grave situații poate afecta profund viața de zi cu zi a unei persoane. Află mai multe din cele ce urmează.

Care sunt simptomele colonului iritabil?

Colonul iritabil este însoțit de simptome recurente, care se ameliorează după evacuare:

  • balonare;
  • meteorism;
  • durere abdominală
  • crampe;
  • constipație sau diaree (sau alternarea acestora).

Cu toate acestea, pentru a vorbi despre sindromul colonului iritabil, simptomele trebuie să se prezinte cel puțin trei zile pe lună, timp de aproximativ șase luni.

Care sunt cauzele colonului iritabil?

Cauzele colonului iritabil nu sunt cunoscute cu precizie, deși se crede că stresul joacă un rol esențial.

Dacă aveți aceste simptome, este necesar, în primul rând, să discutați cu medicul care, pentru un diagnostic corect, poate prescrie anumite analize medicale de sânge și scaun. Este recomandat ca pacienții cu vârsta peste 50 de ani să fie supuși unei colonoscopii, o examinare care permite vizualizarea întregului intestin gros și prelevarea unor mici probe pentru analiză, la nevoie.

Pentru că că nu se cunosc, cu precizie, cauzele sindromului intestinului iritabil, nu există un tratament universal. Mai degrabă, este necesar să se intervină asupra simptomelor prin obiceiuri alimentare și îmbunătățirea stilului de viață.

Activitatea fizică, chiar moderată, este esențială pentru o bună sănătate a intestinului: o plimbare de o jumătate de oră într-un ritm alert, în fiecare zi, este adesea suficientă pentru a simți ameliorarea.

Este necesar să vă îmbrăcați în mod adecvat pentru că cei care suferă de colon iritabil sunt sensibili la schimbările bruște de temperatură și la frig. Tot din acest motiv, colonul iritabil se manifestă mai mult toamna.

Administrarea medicamentelor, pe de altă parte, trebuie să aibă loc numai pe baza prescripției medicului specialist, în baza tabloului clinic al pacientului, de la spasmolitice, care ajută la reglarea activității mușchilor intestinali, la anumite medicamente care acționează asupra componentei neurologice a bolii.

Atenție la alimentație

Dieta are o influență substanțială, însă aceasta trebuie adaptată nevoilor și simptomelor fiecărei persoane (de exemplu, cei care suferă de constipație și cei care suferă de episoade diareice vor urma diferite diete).

 


CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano și oferă pacienților, pe langă serviciile principale destinate prevenției, diagnosticării, tratamentului, recuperării și reabilitării cardiovasculare, și posibilitatea de a beneficia de Consultații în diferite specialități medicale, oferite de medici de top. Vezi aici lista specialităților medicale disponibile la CardioRec Specialități

Programează-te aici sau la 021.9636

Abonează-te la newsletter