Cum facem miscare in functie de varsta
Jurnal Medical iul. 2, 2024

Cum facem corect mișcare în funcție de vârstă și de afecțiuni cardiovasculare? – Dr. Luminița Rotaru, Cardiolog


Mișcarea are efecte benefice la orice vârstă și nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a face sport, începând din copilărie și adolescență, când activitatea fizică conferă armonie atât în dezvoltarea corpului, cât și în cea emoțională și cognitivă, continuând cu adulții sănătoși și cu adulții vârstnici (vârsta peste 65-70 ani), inclusiv cu pacienții cu boli cardiovasculare.

 

Activitatea fizică și factorii de risc cardiovascular

Activitatea fizică influențează direct factorii de risc cardiovascular, incidența evenimentelor cardio-vasculare și mortalitatea cardiovasculară aflate în creștere în acești ani, ce sunt asociate cu stilul de viață din ce în ce mai sedentar, cu obezitatea și cu alimentația necorespunzatoare.

Ghidurile de cardiologie recomandă adulților sănătoși de toate vârstele să efectueze minim 30 min/zi sau 150 min/săptămână  exerciții fizice  moderate de tip aerob: mersul alert pe jos, alergatul, înnotul, mersul pe bicicleta sau 75 minute/săptămână de exerciții intense, cu beneficii suplimentare la creșterea  duratei.

Diferența dintre moderat sau intens este dată, mai simplu, de faptul ca în efort moderat putem purta o conversație, pe când în efortul intens, nu putem vorbi.

Majoritatea covârșitoare a  pacienților cu factori de risc cardiovascular sau cu afectare cardiacă  pleacă de la cardiolog cu recomandarea de a face mișcare, de a ramâne activi.

Trebuie explicată diferența dintre activitatea fizică de tip recreațional, care reprezintă o modalitate de petrecere a timpului liber,  exercițiul fizic organizat, repetitiv, care are ca obiectiv creșterea condiției fizice, și sportul competitiv.

 

Există riscuri asociate cu efortul fizic? 

Exercițiile fizice intense pot uneori determina evenimente adverse cardiovasculare: infact miocardic, angina pectorală agravată, sincopă, tulburări de ritm, moarte subită, în special la pacienții cu boală cardiacă ischemică nediagnosticată, cu cardiomiopatii sau cu alte situații particulare (variante anatomice coronariene, punți musculare, disecții spontane ale arterelor coronare), sau la cei care trec brusc de la un stil de viață sedentar la eforturi fizice sustinuțe.

 

Stabilirea riscului cardiovascular

Din acest motiv, înainte de practicarea sporturilor trebuie realizată o stratificare a riscului cardiovascular, respectiv :

  • persoanele sănătoase fără factori de risc și active din punct de vedere fizic, pot efectua activitate fizică fără investigații suplimentare și fără restricții
  • pacienții peste 35 ani cu factori de risc cardiovascular sau cu un stil de viață sedentar, în funcție și de intensitatea activității fizice pe care vor să o desfășoare, trebuie să facă un consult și anumite teste funcționale, investigații imagistice și chiar Angio CT Coronarian, după caz, respectiv Coronarografie pentru excuderea bolii cardiovasculare subclinice

Odată identificați pacienții cu risc crescut de evenimente cardiovasculare trebuie mers către următorul pas – corecția factorilor de risc. Activitatea fizică este un ajutor în acest sens pentru că ajută la controlul tensional, la controlul glicemic, scăderea în greutate și chiar îmbunătățirea somnului.

 

Cum influentează sportul factorii de risc?

  • la un pacient cu hipertensiune controlată se recomandă minim 30 minute de exerciții aerobe de 5 ori pe săptămână, alături de măsurile nonfarmacologice și farmacologice, ceea ce are ca efect scăderea tensiunii sistolice cu 7 mmHG și diastolice cu 5 mmHg. Ei pot efectua și exerciții de rezistență minim de 3 ori /săptămână. Pacienții cu hipertensiune necontrolată au contraidicație de efectuare a exercițiilor fizice de intensitate crescută
  • la pacienții cu dislipidemii, activitatea fizică moderată 30-60 min/zi poate determina scăderea cu 50% a Trigliceridelor, cu 5% a LDL Colesterol (colesterol rău), creșterea HDL Colesterol (colesterol bun) cu 5-10%
  • controlul greutății la pacienții cu obezitate
  • scade riscul de apariție a diabetului, îmbunătățește controlul glicemiei
  • îmbunătățește somnul

 

Efortul trebuie să fie diferit la vârste diferite?

Efortul trebuie adaptat fiecărei categorii de vârstă deoarece odată cu trecerea anilor scade capacitatea de efort, densitatea osoasă, masa musculară și rezistența tendoanelor, iar pe lângă efortul aerob cu intensitate și durată adaptate, trebuie incluse exerciții specifice cu rolul de a corecta pe cât posibil aceste aspecte: exerciții de forță ușoare, pentru flexibilitate și pentru îmbunătățirea echilibrului.

Suntem diferiți ca și capacitate de efort și la aceeași vârstă, deci dincolo de recomandările generale, activitatea fizică trebuie să fie adaptată profilului,  preferințelor și timpului fiecărei persoane, pentru că sportul trebuie să fie prilej de relaxare,  o modalitate de luptă cu stresul, nu o cauză de stres.

 

Dr. Luminița Rotaru

Medic Primar Cardiologie, Doctor în Medicină

 


 

Aflați mai multe despre Pachetele de Prevenție – Stratificare Risc Cardiovascular elaborate de cardiologii noștri experimentați!

 


 

Programări evaluare Cardiologie și informații – 021.9636

 


 

Auxologico CardioRec face parte din rețeaua Auxologico din Italia, o fundație nonprofit cu peste 65 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul integrat de Imagistică Cardiovasculară al prestigioasei rețele italiene.

 

 

 

Abonează-te la newsletter