De ce apar durerile lombare si cum le tratam?
Jurnal Medical oct. 29, 2022

Durerile lombare: De ce apar, cum le tratăm și cum pot fi prevenite? – Dr. Claudiu Vîrban, Ortopedie și traumatologie


De ce apar durerile lombare? Care sunt principalele cauze?

Evoluția către postura bipedă ne-a adus multe beneficii, dar are și unele minusuri, de exemplu, coloana vertebrală este mult mai solicitată.

Stilul de viață al omului modern predispune la apariția durerilor lombare, suntem făcuți să ne mișcăm și nu să stăm la birou/în mașină (sau doar în picioare) ore în șir, zi după zi. Inevitabil apar și repercusiunile (dureri de spate, hernii de disc, etc).

Principala cauză a apariției durerilor lombare o reprezintă afectarea discurilor intervertebrale, de la afectare ușoară (discopatia), până la hernia de disc. La persoanele vârstnice sunt asociate mai multe cauze, precum spondilo-discartroza, hipertrofia ligamentului galben etc, care, împreună, generează sindromul de stenoză a canalului vertebral lombar.

Trecerea bruscă de la un stil de viață sedentar la antrenamente intense duce la apariția accidentărilor. De asemenea, un efort mai intens în anumite împrejurări (mutatul unui mobilier mai greu, căratul în brațe a unei persoane, îndepărtat zăpada cu lopata, etc) cu un spate neantrenat, poate duce la apariția durerilor/blocajelor lombare.

 

Când trebuie să ne adresăm medicului pentru o evaluare detaliată în ceea ce privește durerea lombară?

Cel mai des simptom care aduce pacientul la cabinetul de ortopedie îl reprezintă durerea, fie că este vorba de o durere acută de intensitate mare sau o durere cronică de intensitate mai mică, dar care nu cedează. Nu lăsați nici o durere neinvestigată și netratată! Prin durere organismul trage un semnal de alarmă că ceva nu este în ordine și trebuie să luăm măsuri. Pentru a identifica si trata cauza precum și pentru a evita complicații ale afecțiunilor care au generat durerea, primul pas este prezentarea la medic.

 

Ce presupune examinarea fizică în cabinetul medicului?

Examenul clinic presupune:

1.anamneza (discuția dintre medic și pacient și/sau aparținător), urmată de

2.inspecția/privirea cu atenție a pacientului – se observă postura, mersul, egalitatea dintre membre, dacă este tumefiată sau deformată (umflată) vreo articulație, capacitatea/incapacitatea de a folosi normal toate segmentele mobile, etc.

3.Palparea zonei/zonelor afectate urmate de manevre și teste specifice în funcție de orientarea diagnostică, apoi examenul clinic se completează dacă este nevoie de examene paraclinice (Radiografie, RMN, CT, Ecografie etc.)

 

Care este rolul imagisticii de tip RMN sau CT în diagnosticul patologiilor lombare? Când este recomandată de obicei?

Radiografiile sunt frecvent utilizate, însă, examenul IRM/RMN ocupă un loc din ce în ce mai important întrucât oferă o examinare mai amănunțită și nu are efecte secundare/adverse. Examenul RMN al coloanei lombare reprezintă investigația imagistică de elecție în depistarea cauzei ce determină durerea lombară întrucât ne oferă imagini amănunțite în toate cele trei planuri ale coloanei vertebrale cu toate structurile ei (vertebre, discuri intervertebrale, sacul dural, măduva spinării, musculatură, etc).

Examenul Computer Tomograf (CT) al coloanei vertebrale este utilizat când se dorește examinarea rapidă, în urgență, a unui traumatism vertebral sau pentru examinarea mai atentă a structurii osoase a vertebrelor, sau când examenul IRM/RMN nu poate fi efectuat (ex. pacientul prezintă implanturi sau schije metalice incompatibile cu RMN-ul).

 

În ce constă tratamentul? Care sunt variantele?

Tratamentul durerilor lombare este cel mai adesea conservator, nechirurgical, se adresează atât simptomelor (reducerea durerii), cât și cauzei ce a declanșat puseul dureros și constă în tratament antiinflamator, miorelaxant și antialgic, fizio-kinetoterapie, masaj, acupunctură, termoterapie, etc. Infiltrațiile paravertebrale cu antiinflamatoare corticosteroidiene reduc semnificativ durerile lombare, însă trebuie utilizate cu prudență, doar de către personal calificat.

Educarea și adaptarea stilului de viață al pacientului cu dureri lombare este un proces important în tratamentul acestor patologii.

Tratamentul chirurgical al herniilor de disc este rezervat cazurilor refractare la tratamentul conservator sau când structurile nervoase sunt grav afectate (ex. sindromul cozii de cal, pareze, etc.).

 

Cum se pot preveni durerile lombare?

Durerile lombare sunt generate preponderent de afecțiuni ale coloanei vertebrale lombare.

Coloana vertebrală este parte a aparatului locomotor, iar întreg aparatul locomotor (oase, mușchi, tendoane, ligamente, articulații) este o structură care se remodelează în funcție de cât de activi sau inactivi suntem, precum și în funcție de alimentație, astfel este mai capabil sau mai puțin capabil să susțină activități solicitante.

Nu sunt nutritionist, însă recomand o dietă echilibrată și variată cu menținerea greutății în limite normale (IMC 18,5-25). Nu recomand regimurile alimentare care exclud în totalitate proteinele de origine animală.

Recomand activitatea fizică pentru toate categoriile de vârstă, însă adaptată ca intensitate și frecvență pentru fiecare persoană în parte. Ideal este sa practicăm sporturi încă din copilărie când sistemul nostru osos și întregul aparat locomotor sunt în formare și să ne menținem acest obicei pe tot parcursul vieții. Suntem făcuți să ne mișcăm – viața este mișcare!

Chiar dacă am pierdut ”startul” și ne găsim trecuți de prima tinerețe fără a ne fi împrietenit cu sportul, nu este niciodată prea târziu! În aceste situații recomand, pentru început, activități ușoare de la simple plimbări, ședințe de kinetoterapie, gimnastică medicală, înot, aqua-gim, pilates, ciclism, etc.

Activități care să devină o rutină și pe care să le facem cu plăcere. Începutul este greu însă la fel de grea este și menținerea unui nou de stil de viață, de aceea, recomand celor aflați în acestă situație să își seteze mental de la început că vor persevera cel puțin 3-4 luni fără scuze pe parcurs.  Cine reușește să fie disciplinat 3-4 luni are șanse mari să își schimbe cu adevărat stilul de viață cu beneficii pe mai multe planuri, nu doar la nivelul aparatului locomotor.

Organismul uman este un întreg în care buna funcționare a unui aparat sau sistem este dependentă de buna funcționare a celorlalte aparate și sisteme.

 


 

Pentru Programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021.9636

 


CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 60 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.

 

 

 

Abonează-te la newsletter