Jurnal Medical iul. 5, 2021

Studiu al Prof. Laura Fugazzola, publicat la nivel internațional


 

 

Cercetările efectuate de către Prof. Laura Fugazzola, medic endocrinolog la Instituto Auxologico Italiano, din care face acum parte si centrul CardioRec, referitoare la diagnosticul genetic al nodulilor citologici nedeterminanți (pentru care nu există diagnostic de certitudine benign sau malign) au condus la publicarea unui studiu important într-un jurnal internațional de referință pentru patologia endocrină malignă.

Definirea indicatorilor pentru distincția între benignitate și malignitate

Scopul acestui studiu a fost acela de a defini indicatorii capabili să facă distincția între benignitatea și malignitatea nodulilor citologici nedeterminanți, acest tip de noduli având un risc de malignitate cuprins între 5% și 25% și care nu pot fi diagnosticați cu exactitate decât pe piesa histologică obținută la operație.

Identificarea nodulilor maligni asigură abordarea chirurgicala doar a cazurilor suspecte, evitându-se tiroidectomia pentru cazurile cu caracteristici benigne, care sunt cele mai frecvente.

Din acest motiv, a fost dezvoltat pentru prima dată un scor de risc tiroidian (TRS), care derivă din suma scorurilor atribuite unor criterii de diagnostic ale nodulului examinat:

  • scorul citologic după clasificarea Bethesda;
  • scorul cu ultrasunete după clasificarea EU-TIRADS;
  • scor genetic;
  • scor dimensional.

Pentru fiecare criteriu a fost atribuit un scor de la 1 la 2.5, în funcție de gradul de suspiciune (de exemplu, un nodul de 8 mm va avea un scor de 1 și un nodul de 50 mm un scor de 2.5, un nodul fără mutații va avea un scor de 1, iar un nodul cu mutații genetice „agresive” va avea un scor de 2,5, și același sistem a fost luat în considerare pentru celelalte criterii).

Evaluarea moleculară a fost obținută grație unui test special creat și efectuat la Laboratorul de Cercetări Metabolice Endocrine din Auxologico, care a fost dezvoltat pentru evaluarea simultană a 24 de modificări genetice diferite între mutații punctiforme și fuziuni genetice.

Precizie net superioară în identificarea malignității nodulului tiroidian

Scorul de risc tiroidian (TRS), derivat din suma scorurilor atribuite celor 4 criterii de diagnostic (citologie, ultrasunete, genetică, dimensiuni), a arătat o performanță superioară comparativ cu cele 4 criterii descrise mai sus considerate separat, indicând faptul că evaluarea combinată a diferiților parametri permite obținerea unei precizii mult mai mari în ceea ce privește sensibilitatea și specificitatea în identificarea malignității nodulului tiroidian (în jur de 80% în cazul TRS).

Scorul (TRS) crescut indică creșterea riscului de malignitate a nodulului:

  • scor> 4 și ≤ 6 (suspiciune scăzută);
  • scor> 6 ≤ 8 (suspiciune intermediară);
  • scor> 8 (suspiciune mare).

O valoare a TRS> 6,5 este indicator important al malignității, iar pacienții sunt îndrumați pentru intervenție chirurgicala de tiroidectomie.

Dimpotrivă, un TRS <6 indică un nodul cu risc scăzut, posibil benign, iar pacienții sunt pur și simplu urmăriți ecografic anual.

Sursa: auxologico.it


Consultații de Endocrinologie și Ecografii de tiroida, la CardioRec

La CardioRec, pacienții pot beneficia de examinări endocrinologice și ecografii de tiroidă de înaltă calitate, care sunt efectuate de către medici recunoscuți și cu multă experiență. Pentru cazurile mai complexe, medicii CardioRec se pot consulta cu specialiștii Auxologico, în acest domeniu, centrul medical fiind parte a rețelei italiene.

Programează-te aici sau la 021 9636

Abonează-te la newsletter