Screening AVC - Angio-CT Cerebral
mai 10, 2021

Pachet Screening Angiografie craniu și gât pentru Prevenție Atac Vascular Cerebral (AVC)


  • Consultație Neuroradiologie
  • Angiografie CT Craniu și Gât

Preț 3000 RON

 

Accidentul Vascular Cerebral (AVC) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind a doua cauză de mortalitate și una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate la nivel global.

În România, afecțiunile cerebro-vasculare, împreună cu afecțiunile cardiovasculare, reprezintă principala problemă de sănătate publică. Accidentul Vascular Cerebral se estimează a fi a doua cauză de mortalitate (21.64% din totalul deceselor) și de dizabilitate (11.34% din totalul persoanelor cu dizabilitate), în țara noastră.

Conform datelor disponibile, în anul 2010, incidența AVC în România a fost de 215/100.000 locuitori, iar în anul 2016, de 408/100.000 locuitori. Astfel, în anul 2015, în România, aproximativ 61.000 de pacienți au suferit un AVC, iar conform estimărilor agenției SAFE (Stroke Alliance for Europe) incidența AVC în România va depăși 80.000 cazuri/an în viitorii ani.

Ceea ce vă propunem în cadrul clinicii noastre este să depistăm precoce atât vasele stenozate (ce pot duce la AVC ischemic – astuparea vasului), cât și anevrismele cerebrale sau malformatiile arteriovenoase (ce pot duce la AVC hemoragic – sângerarea vasului), printr-o investigație minim invazivă ce presupune doar injectarea unei substanțe de contrast iodate într-o venă periferică (de cele mai multe ori la plica cotului) și, ulterior, achiziția de imagini CT (cu ajutorul razelor X) investigația numindu-se ANGIO-CT CEREBRAL.

Investigația se face la persoanele de peste 18 ani, care nu sunt însărcinate, nu au alergie la iod, au o funcție renală normală (creatinina și ureea sunt indicatori ai funcției renale) și care au un trecut familial cu patologie neurovasculară (rudele de gradul 1 sau 2) , precum și semne și simptome specifice (de la banala cefalee recurentă și până la atacuri ischemice tranzitorii sau permanente cu deficite neurologice de tipul tulburărilor de vorbire, tulburărilor vizuale, hemipareza feței, a membrelor superioare și/sau inferioare unilateral, redoarea de ceafă și fotofobia și multe altele ce au debut brusc).

Rezultatul investigației se va da în maxim 2 ore și veți beneficia de o consultație și un plan de tratament după ce aveți rezultatul scris al AngioCT-ului Cerebral.

 


Dr. Ștefăniță Dima, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, Doctor în Științe Medicale

Rolul AngioCT-ului Cerebral în Prevenția AVC

 

 

 


 

 

Abonează-te la newsletter