Dr. Luminita Rotaru la Neatza cu Razvan si Dani
Noutăți iul. 20, 2021

Temperaturile ridicate, un pericol pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare. Află sfaturile medicului cardiolog Luminița Rotaru (Video)


Dr. Luminița Rotaru, Medic Primar Cardiolog, Doctor în Științe Medicale și Directorul Medical al centrului CardioRec, a vorbit, în cadrul emisiunii “Neatza cu Răzvan și Dani”, despre un subiect foarte important în această perioadă – Cum se pot proteja eficient persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, în zilele cu temperaturi foarte ridicate?

Dr. Luminița Rotaru le recomandă, in special celor care suferă de afectiuni cardiovasculare, chiar și celor care au ales să meargă în vacantă în această perioadă, să-și verifice mai des tensiunea arteriala si să anunțe medicul dacă apar probleme legate de starea lor de sănătate. Acestia nu trebuie sa neglijeze sau sa intrerupa tratamentul fara recomandarea medicului curant care poate face modificari speciale pentru perioada de vară în schema terapeutică.

Recomandarea generală este ca toate persoanele să evite expunerea la temperaturi ridicate și la soare în intervalul de timp considerat critic, între orele 11.00 si 18.00.

Dacă un organism sănătos are anumite dificultăți și se resimte la temperaturi ridicate, atunci persoanele în vârstă, persoanele cu patologie cronică, cardio-vasculară, in special, se pot confrunta cu evenimente extrem de periculoase în aceste situații, tocmai datorita unor mecanisme de adaptare care se realizează în organism pentru a menține o temperatura normală a corpului, în jur de 37 de grade, în timp ce în exterior sunt temperaturi mult mai ridicate.

Acest mecanism de adaptare se numește termoreglare și presupune trei elemente foarte importante: scăderea tensiunii, creșterea ritmului cardiac (tahicardie) și, nu în ultimul rând, foarte important, eliminare prin transpirație excesivă a lichidelor și a electroliților. Aceste trei elemente adaptative sunt cele care pot sa faca rău pacienților cu boală de inimă.

Dacă la un om sănătos aceste aspecte pot provoca palpitații, o stare de oboseală, astenie, amețeli, o stare de epuizare care se resimte uneori în timpul verii, ritmul crescut al inimii la cardiaci presupune o muncă suplimentară pe care trebuie să o facă inima și determină decompensarea bolii de fond, pentru că pacienții cu boli cardiovasculare au o boală de fond care la efort fizic susținut poate să se agraveze.

Tensiunea scade, iar, în condițiile în care pacienții cu boală de inimă au și tratament medicamentos cu acest rol, prin efectul cumulativ, se poate ajunge la o tensiune foarte mică, periculoasă, care poate genera un accident vascular cerebral, o criză anginoasă sau chiar un infarct miocardic.

Sfaturile cardiologului

În primul rând, toate persoanele, nu numai cele cu afecțiuni cardiovasculare, trebuie să evite expunerea la temperaturi ridicate.

Dacă trebuie în mod special să iasa în căldură pentru un interval scurt de timp, îmbrăcămintea trebuie să fie corespunzătoare, din materiale naturale, deschise la culoare, capul trebuie să fie acoperit si aplicate creme de protecție solara.

Trebuiesc compensate pierderile de apă care se produc prin transpirație, printr-un aport suplimentar. Vara este necesar să consumăm mai multă apă decât de obicei, nu alcool sau băuturi carbogazoaze, și nici cafea în exces, pentru că acestea din urmă pot avea efect diuretic, iar pacienții cu afectiuni cardiovasculare, care au de multe ori în schema de tratament diuretice, pot prezenta pierderi suplimentare de apa și minerale ce pot determina dezechilibre periculoase.

Este important să se compenseze si pierderile de minerale printr-o dietă bogată în fructe și legume proaspete, care conțin atât apă cât și minerale, și sunt foarte sănătoase pentru organism.

 

 


CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano și are în prim-plan prevenția, diagnosticul și recuperarea cardiovasculară. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată Auxologico, astfel, pacienții noștri pot conta pe același profesionalism și calitate de care ar beneficia la Milano (sediul Auxologico) sau în cele mai importante centre cardiologice europene.

Programează-te aici sau la 021.9636

Abonează-te la newsletter