CT Cap si Gat
Noutăți feb. 1, 2025

Screening pentru prevenție AVC: Angio-CT Cerebral și Consultație de Neuroradiologie


În cadrul centrului CardioRec Corbeanca depistăm precoce atât vasele de sânge stenozate, ce pot duce la AVC ischemic (astuparea vasului), cât și anevrismele cerebrale sau malformațiile arteriovenoase, ce pot duce la AVC hemoragic (sângerarea vasului), printr-o investigație imagistică complexă – ANGIO-CT CEREBRAL (Angiografie CT Craniu și Gât).

Pachetul de Screening pentru prevenție AVC

  • Consultație Neuroradiologie

  • Angiografie CT Craniu și Gât

* Detalii despre Prețul Pachetului de Screening pentru prevenție AVC  

**Toate investigațiile imagistice se realizează doar cu recomandarea medicului specialist

 


 

 


 

Rezultatul Examinării Angio-CT Cerebral este disponibil în aproximativ 2 ore, apoi veți beneficia de o Consultație de Neuroradiologie la Dr. Ștefăniță Dima, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală cu Supraspecializare în Neuroradiologie intervențională, Doctor în Științe Medicale.

Examinarea este recomandată persoanelor care au un trecut familial cu patologie neurovasculară (rudele de gradul 1 sau 2), precum și anumite simptome specifice, de la banala cefalee recurentă și până la atacuri ischemice tranzitorii sau permanente, cu deficite neurologice de tipul tulburărilor de vorbire, tulburărilor vizuale, hemipareza feței, a membrelor superioare și/sau inferioare unilateral, redoarea de ceafă și fotofobia și multe altele ce au debut brusc.

Aceasta se poate realiza la persoanele de peste 18 ani care nu au alergie la iod și au o funcție renală normală (creatinina și ureea sunt indicatori ai funcției renale). Examinarea este contraindicată femeilor care sunt însărcinate.

 

Prevenția este cheia! Puteți beneficia de investigația Angio-CT Cerebral, la nivel de excelență, în cadrul centrului nostru. 

 


 

Programări – 021.9636

 


 

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate și invaliditate la nivel global. Acesta apare atunci când fluxul sanguin către o parte a creierului este blocat (AVC ischemic) sau când un vas de sânge cerebral se rupe (AVC hemoragic), ducând la afectarea țesutului cerebral. Deoarece AVC-ul poate avea consecințe severe, prevenția și depistarea precoce sunt esențiale.

 

Ce este un AVC și de ce apare?

AVC-ul poate fi de două tipuri principale:

AVC ischemic

– apare în aproximativ 85% din cazuri și este cauzat de blocarea unui vas de sânge de către un cheag, ceea ce împiedică alimentarea cu oxigen a unei părți a creierului. Acest blocaj poate fi determinat de ateroscleroză (îngustarea arterelor din cauza depunerilor de colesterol), fibrilație atrială sau alte probleme cardiovasculare.

AVC hemoragic

– apare atunci când un vas de sânge cerebral se rupe, determinând o hemoragie intracraniană. Cauzele frecvente sunt hipertensiunea arterială necontrolată, anevrismele cerebrale și malformațiile arteriovenoase.

 

Semnele unui AVC trebuie recunoscute rapid, deoarece intervenția imediată poate salva vieți. Printre simptomele de alarmă se numără:

  • Pierderea bruscă a echilibrului sau amețeli inexplicabile
  • Tulburări de vorbire sau dificultate în a înțelege limbajul
  • Pierderea parțială sau totală a vederii la unul sau ambii ochi
  • Amorțeală sau slăbiciune bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului, de obicei pe o singură parte a corpului
  • Cefalee severă fără cauză aparentă

 

Importanța prevenției și a screeningului prin Angio-CT Cerebral

Deși un AVC poate apărea brusc, riscurile sale pot fi identificate și gestionate din timp printr-un screening vascular cerebral adecvat. Una dintre cele mai eficiente metode de prevenție este Angio-CT-ul cerebral, o investigație minim invazivă care permite examinarea detaliată a arterelor cerebrale.

 

Ce poate detecta Angio-CT-ul Cerebral?

  • Stenoze arteriale (îngustarea vaselor de sânge) – un factor major de risc pentru AVC ischemic
  • Anevrisme cerebrale – dilatări anormale ale arterelor, care pot duce la AVC hemoragic
  • Malformații arteriovenoase – conexiuni anormale între artere și vene, ce pot crește riscul de sângerare cerebrală
  • Cheaguri de sânge care pot bloca circulația cerebrală

 

Cine ar trebui să efectueze acest screening?

  • Persoanele cu hipertensiune arterială, diabet sau colesterol ridicat
  • Persoanele cu istoric familial de AVC, anevrisme sau boli vasculare
  • Fumătorii sau cei cu stil de viață sedentar
  • Pacienții cu tulburări de ritm cardiac (ex. fibrilație atrială)
  • Persoanele care au avut episoade de amețeli, tulburări de vorbire sau hemipareză tranzitorie

 

Prevenția este cheia sănătății! Nu așteptați simptomele unui AVC – programați-vă pentru un screening prin Angio-CT Cerebral și luați măsuri la timp!

 


 

Echipamentul CT cu care este dotat centrul Cardiorec este unul performant, fapt ce permite scanări imagistice complexe precum în marile centre de imagistică avansată din Europa.

 

Preventie AVC

Vezi aici întreaga gamă de investigații RMN și CT pe care le oferim la Cardiorec Corbeanca!


 

Auxologico CardioRec face parte din rețeaua Auxologico din Italia, o fundație nonprofit cu peste 65 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul integrat de Imagistică Cardiovasculară al prestigioasei rețele italiene.

 

 

 

Abonează-te la newsletter