Consultatie Medic Urolog
Jurnal Medical aug. 24, 2021

Consultul Urologic: Cum se desfășoară?


Consultul urologic este efectuat de specialistul sistemului urinar – medicul urolog. Acesta este neinvaziv și nedureros, și nu necesită niciun tip de pregătire specifică de către pacient.

În timpul examinării urologice,  sunt examinate toate componentele sistemului urinar (rinichi, uretere, vezică urinară, uretra). Prin urmare, este posibil să se diagnosticheze unele patologii care afectează aceste organe, de exemplu, incontinența vezicii urinare, infecțiile tractului urinar, prezența pietrelor care obstrucționează scurgerea urinei, neoplasmele, infecțiile și tulburările genitale (în special masculine), cistita și prostatita la bărbați.

Se merge la urolog atunci când apar simptome precum:

  • usturimi
  • durere sau dificultate la urinare
  • pierderea involuntară a urinei
  • dificultate de erecție pentru bărbați, care pot fi urmări ale unei afecțiuni ale prostatei

Cum se desfășoară Consultul Urologic?

La fel ca toate examinările medicale, prima fază a consultului urologic constă în discuția dintre medic și pacient. În această fază, numită anamneză, medicul îl întreabă pe pacient despre simptomele pe care le manifestă, dieta și obiceiurile sale de viață (fumat, alcool, sedentarism).

Trebuie să spuneți medicului dumneavoastră dacă luați anumite medicamente sau dacă aveți boli asociate. Acestă discuție este esențială pentru a încadra pacientul și simptomele acestuia într-un context clinic general și a direcționa specialistul către un diagnostic.

A doua parte a Consultului constă în examinarea fizică: o serie de proceduri pe care medicul le efectuează pentru a evalua starea organelor. Această parte a consultului diferă în funcție de sexul pacientului:

  • la bărbați se efectuează o evaluare a abdomenului inferior și a organelor genitale externe, uneori medicul poate efectua și un examen rectal digital pentru evaluarea prostatei (în special la subiecții vârstnici care declară că au nevoie continuă de a urina);
  • la femei, examinarea este similară cu cea ginecologică – starea de sănătate a sistemului urinar este evaluată prin Ecografie abdominală sau transvaginală, pentru a verifica prezența prolapselor (adică relaxarea excesivă a mușchilor), a vezicii urinare sau a uterului, care ar putea să fie asociat cu incontinența.

Alte investigații diagnostice

La recomandarea medicului, și în funcție de datele obținute în timpul consultului, pacientului i se pot recomanda alte investigații diagnostice, cum ar fi: analiza urinei, examinări care permit evaluarea dinamică a actului de urinare, pentru a verifica funcționarea mușchilor care golesc vezica – Uroflowmetry), alte ecografii pentru a găsi mai multe informații.


La CardioRec puteți benficia de Consultații de Urologie, Ecografie Testiculară și Ecografie Aparat Urinar la Dr. Mihail Stan, Medic Specialist Urologie, Asistent Universitar UMF „Carol Davila” și Dr. Valentin Iordache, Medic Primar Urologie, medici experimentați și valoroși care vă pot ajuta cu întreaga lor expertiză în diagnosticul și tratamentul problemelor urologice.

 

Pentru Programări – 021.9636


 

 

 

Abonează-te la newsletter