Jurnal Medical iul. 25, 2021

Ce este Ecocardiografia și care sunt principalele beneficii?


Ecocardiografia este o examinare de diagnostic care utilizează ultrasunetele, pentru a vizualiza, măsura și evalua funcția diferitelor structuri anatomice ale inimii:

  • valve;
  • atrii;
  • ventriculi;
  • arterele mari, precum artera aorta sau artera pulmonara.

Examinarea nu este invazivă, prin urmare, poate fi repetată la același pacient, fără probleme.

Pentru caracteristicile sale de siguranță, pentru bogăția de informații cu privire la morfologia și funcția structurilor cardiace obținute, ecocardiografia a devenit cea mai utilizată metoda imagistică cardiovasculară în lume pentru diagnosticarea bolilor de inimă: se efectuează și la sugari, copii, femei însărcinate etc., fără risc.

Cum funcționează ecocardiografia?

Ecocardiografia explorează morfologia și funcționarea structurilor inimii. Având în vedere faptul că inima este localizată în interiorul cavității toracice, pentru a efectua o ecocardiografie, pacientul trebuie să fie cu pieptul complet descoperit, iar medicul specialist efectuează examinarea utilizând o sondă pe piep și, analizând imaginile de pe monitor.

Cât durează ecocardiografia?

Ecocardiografia durează aproximativ 30 de minute. Examinarea poate fi prelungită în prezența unor afecțiuni cardiace complexe care necesită mai multe informații și măsurători din partea medicului specialist.

Tipuri de ecocardiografie

Există diferite tipuri de ecocardiografie care sunt utilizate în situații diferite sau pentru indicații clinice diferite.

  • Ecocardiografia color-Doppler transtoracică

Ecocardiografia transtoracică color-Doppler este examenul standard care a fost descris mai sus și este de departe cel mai utilizat în cardiologie. Adăugarea Doppler permite evaluarea direcției și vitezei cu care celulele roșii din sânge (fluxul sanguin) se mișcă între cavitățile inimii, pentru a obține parametri importanți ai funcției inimii în ansamblu și a valvelor acesteia.

  • Ecocardiografia transesofagiană

Pentru a defini mai bine unele structuri care nu sunt vizibile cu ecocardiografia transtoracică color-Doppler, deoarece sunt mici și localizate posterior în piept (de exemplu, vene pulmonare), sau pentru a avea mai multe detalii anatomice și funcționale ale structurilor care sunt, de asemenea, văzute cu metoda transtoracică (valve cardiace, mase cardiace etc.), în scopul evaluării terapiei medicale sau chirurgicale, poate fi necesară ecocardiografia transesofagiană care are loc cu introducerea unei sonde în esofag prin gură, după pulverizarea în gât a unui anestezic local.

  • Ecocardiografie în timpul stresului cardiovascular

La pacienții ale căror simptome apar numai în timpul sau după efort, iar ecocardiografia color-Doppler în repaus este normală sau nu explică pe deplin simptomele, este posibil să se efectueze ecocardiografie în timpul stresului sistemului cardiovascular.

Ecocardiografia în timpul stresului cardiovascular este înregistrarea ecocardiografiei în timp ce pacientul efectuează exerciții fizice (de obicei pedalează pe o bicicletă special concepută) sau, dacă pacientul nu poate efectua un efort, în timp ce efectele exercițiului sunt induse asupra inimii prin perfuzarea unui medicament (dobutamină sau dipiridamol).

  •  Ecocardiografie tridimensională și ecocardiografie Speckle-Tracking

Recent au devenit disponibile două noi tehnici (ecocardiografie tridimensională și analiza deformării miocardice sau ecocardiografie speckle-tracking) care au făcut posibilă perfecționarea și îmbunătățirea examenului ecocardiografic, și aduc informații suplimentare legate de anatomia și funcția inimii.

a.Ecocardiografia tridimensională

Ecocardiografia tridimensională este utilizată pentru a obține imagini 3D ale anatomiei structurilor cardiace (imagini care permit un diagnostic mai precis al oricăror leziuni prezente, utile și pentru planificarea intervențiilor chirurgicale sau transcateterice) și pentru măsurarea precisă a dimensiunii și funcției camerelor cardiace (atrii și ventriculi).

b.Ecocardiografia Speckle-Tracking

Ecocardiografia speckle-tracking (analiza deformării miocardice) permite diagnosticarea precoce a defecțiunilor musculare cardiace (chiar și atunci când indicii tradiționali ai funcției cardiace sunt încă normali) și anticipează tratamentul la pacienții cu risc (cei cu boli severe ale valvei cardiace, cei ce sunt sub tratament cu medicamente chimioterapeutice care pot afecta inimia) sau diagnosticarea bolilor cardiace relativ rare, cum ar fi amiloidoza.

Autor

Prof. Luigi Badano

Șef Serviciu Ecocardiografie de Bază și Avansată – Istituto Auxologico Italiano

 

→Acest articol are un rol informativ pentru pacienți si nu poate înlocui consultul medical specializat.


CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano și are în prim-plan prevenția, diagnosticul și recuperarea cardiovasculară. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată Auxologico, astfel, pacienții noștri pot conta pe același profesionalism și calitate de care ar beneficia la Milano (sediul Auxologico) sau în cele mai importante centre cardiologice europene.

Programează-te aici sau la 021.9636

 

Abonează-te la newsletter