Ce este incontinenta urinara - Investigatii
Jurnal Medical aug. 24, 2021

Ce este Incontinența Urinară?


Incontinența urinară este o afecțiune în care apare pierderea involuntară a unor cantități mici de urină. Este adesea asociată cu evenimente fiziologice, cum ar fi tuse sau strănut, dar se poate prezenta și ca o nevoie de a urina, care apare brusc.

Este o problemă care are un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului, în special din punct de vedere socio-emoțional. Cei afectați de incontinență urinară pot deveni izolați, limitând relațiile sociale.

 

Care sunt cauzele incontinenței urinare?

La femei, principalele cauze ale riscului de incontinență urinară sunt nașterea și debutul menopauzei, precum și rezultatul unei intervenții chirurgicale la bazin și/sau prolapsuri genito-urinare.

Alți factori legați de stilul de viață care pot facilita apariția incontinenței sunt obezitatea, consumul excesiv de alcool și cofeină, activitatea fizică redusă, constipația, fumatul și aportul anumitor tipuri de medicamente.

Mai mult, incontinența urinară poate fi unul dintre simptomele unor patologii mai grave, cum ar fi unele boli neurologice sau unele forme de cancer al vezicii urinare. De asemenea, trebuie amintit că tulburările urinare, în special incontinența, se numără printre principalii parametri negativi ai calității vieții la pacienții cu boli neurologice.

La bărbați, cele mai frecvente cauze ar putea proveni din mărirea prostatei sau din îndepărtarea chirurgicală a acesteia.

 

Se pot distinge mai multe tipuri de incontinență urinară:

  • incontinență de stres;
  • incontinență de urgență;
  • o formă mixtă care combină caracteristicile ambelor tipuri.

Alte cauze ale incontinenței pot fi infecțiile tractului urinar, prezența pietrelor, constipația, patologiile neurologice sau îmbătrânirea, din cauza căreia există o slăbire progresivă a mușchilor pelvini.

În plus, pot contribui și unele condiții de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea și problemele de spate.

 

Simptomele Incontinenței Urinare

În incontinența urinară de stres, pierderea involuntară de urină apare în urma tusei, a strănutului, a râsului sau a unui mic efort. Scurgerea urinei este legată de tonusul slab al mușchilor pelvisului, hipermobilitatea uretrală, deficitul sfincterian și/sau prolapsul genito-urinar.

Incontinența de urgență se manifestă printr-o nevoie foarte puternică de a urina, încât, de multe ori, nu-i permite persoanei în cauză să ajungă la cea mai apropiată baie. În forme mixte, se pot găsi ambele caracteristici ale incontinenței urinare de stres și de urgență.

Primul semnal de alarmă este pierderea involuntară a unor cantități mici de urină, situație care nu trebuie subestimată.

 

Diagnosticul Incontinenței Urinare

Diagnosticul incontinenței urinare este pus de medicul urolog, specialistul în sistemul urinar.

Prima parte a examenului urologic constă într-o discuție atentă cu pacientul, în care sunt colectate informații despre obiceiurile sale individuale și familiale, și informații privind pierderile de urină (dacă sunt asociate cu anumite activități din timpul zilei, dacă sunt continue sau intermitente , dacă sunt abundente sau reduse).

Ulterior, în timpul examinării fizice, se analizează dacă există afecțiuni care pot provoca incontinență: hernii, constipație, obstrucție a tractului urinar sau tulburări neurologice. Dacă sunt necesare alte evaluări, pot fi efectuate investigații precum cistoscopia (un examen endoscopic) și urodinamica (un examen care permite evaluarea actului de urinare) pentru a evalua starea funcțională a vezicii urinare, a reziduului post-golire și a funcționarea mușchilor pelvisului.

 

Cum se tratează Incontinența Urinară?

Primul pas pentru o clasificare clinico-diagnostico-terapeutică corectă a incontinenței urinare feminine implică un examen urologic specific. Pe baza tabloului clinic-simptomatologic specific, se va stabili procedura ulterioară de diagnostic și tratamentul.

Incontinența urinară feminină, în majoritatea cazurilor, poate fi tratată și vindecată foarte des.

Tratamentul variază în funcție de tipul de incontinență, de gravitatea problemei, de cauza principală și de tipul de terapie care se potrivește cel mai bine stilului de viață a pacientului.

 

Tratamentele recomandate inițial sunt cele conservatoare:

  • modificări ale stilului de viață:

-scădere în greutate, datorită unei diete sănătoase și activității fizice adecvate,

-reducerea aportului de alcool, cofeină și alimente acide,

-prevenirea constipației

-reducerea aportului de lichide

-de asemenea, se recomandă evitarea efortului excesiv;

  • exerciții de mușchi pelvieni:

-acestea constau în contracții și relaxări ale mușchilor planșei pelvine care trebuie repetate de mai multe ori pe zi, pentru a îmbunătăți funcția musculară.

La recomandarea medicului, pot fi prescrise medicamente.

 


Centrul CardioRec face parte din rețeaua Auxologico și oferă pacienților Consultații de Urologie și acces la medici cu multă experiență.

Programează-te aici sau la 021.9636

 

 

 

Abonează-te la newsletter