Sforait sau apnee in somn?
Jurnal Medical mart. 9, 2023

Sforăitul, un mit? Apneea – Pauză respiratorie – Un pericol și un semnal de alarmă


Autor: Dr. Mihaela Sescioreanu

Medic Specialist Pneumologie, specializare în Somnologie – Auxologico CardioRec

 

Cu peste 20 de ani în urmă, la începutul carierei medicale pe alte meleaguri (Statele Unite ale Americii), am descoperit pentru prima dată cuvântul “Somnologie”. Apoi, am descoperit că Somnologia este un adevarat domeniu, o specialitate de sine stătătoare în vastul domeniu al medicinei, o specialitate cu mai mult de 100 de boli în DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – USA).

La hotărârea mea de a adăuga și specialitatea de Sleep Medicine (Somnologie) la cele trei specialități deja obținute (Medicină Internă, Pneumologie și Terapie Intensivă), părinții mei, oameni simpli de la țară, au reacționat în acest fel: “Nimic nu este rău cu somnul, ori dormi, ori nu dormi! Și tata și bunicul, și străbunicul, toți sforăiau!”

Sforăitul nu mai este un mit. Este un semnal de alarmă pentru a te prezenta la medicul specialist somnolog.

Aproape toată lumea sforăie, din când în când, dar pentru unii oameni poate fi o problemă cronică. Uneori poate indica o stare gravă de sănătate. În plus, sforăitul poate fi o pacoste pentru partenerul de viaţă.

 

Ce este, mai exact, sforăitul?

Sforăitul este zgomotul produs în timpul somnului de vibrația țesuturilor la trecerea fluxului de aer printr-o filieră respiratorie NAS – GÂT obstrucționată.

Se estimează că 3 din 10 adulți sforăie. Această problemă se întâlnește mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă și afectează într-o măsură mai mare bărbații. În timpul somnului profund, mușchii gurii și ai gâtului se relaxează, astfel încât vălul palatin, amigdalele și baza limbii obstrucționează filiera respiratorie. Aceste structuri vibrează la trecerea fluxului de aer și astfel se formează zgomotul deranjant – sforăitul.

Sforăitul este adesea asociat cu o tulburare de somn numită apnee obstructivă în somn (OSA). Nu toate persoanele care sforăie au OSA, dar dacă sforăitul este însoțit de oricare dintre următoarele simptome, poate fi o indicație că trebuie să consultați un medic pentru o evaluare ulterioară:

  • Pauze de respirație în timpul somnului
  • Somnolență excesivă în timpul zilei
  • Dificultate de concentrare
  • Dureri de cap prezente dimineața
  • Durere în gât la trezire
  • Somn agitat
  • Gâfâit sau senzaţii de sufocare în timpul somnului
  • Tensiune arterială crescută
  • Dureri toracice prezente noaptea
  • Sforăitul este atât de puternic încât perturbă somnul partenerului

 

Cum se manifestă Sindromul de apnee în somn?

Sindromul de apnee în somn se manifestă prin oprirea respirației pentru cel puțin 10 secunde, în mod repetat, și reprezintă o tulburare a somnului. Dacă pacientul prezintă ronhopatie (sforăit) și dacă se simte obosit dimineața, chiar după o noapte de somn considerat neîntrerupt, este posibil să sufere de apnee în somn.

Uneori, această trezire este atât de scurtă încât pacientul nici nu o conștientizează. Alteori, ea poate fi însoțită de o senzație de lipsă de aer. Trezirile se pot repeta de foarte multe ori pe oră, ceea ce impiedică organismul să atingă fazele de somn profund în care ar trebui să se odihnească.

Apneea în somn de tip obstructiv netratată ar putea avea consecințe grave asupra stării de sănătate a pacientului, incluzând aici creșterea riscului de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și chiar accidente rutiere.

Se știe de mult timp că somnolența excesivă în timpul zilei este asociată cu un risc crescut de accidente de circulație, adesea deosebit de grave. Apneea obstructivă a somnului (AOS) se numără printre cele mai răspândite afecțiuni care duc la somnolență diurnă excesivă, pe lângă afectarea funcției cognitive, ambele fiind susceptibile de a afecta capacitatea de conducere.

Într-un studiu privind șofatul și accidentele rutiere la pacienții cu SASO, Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA (NHTSA) estimează că somnolența la volan se află printre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Într-un alt studiu desfășurat în Marea Britanie, conform datelor raportate de poliție, între 16 și 20% dintre accidentele auto se produc pe fond de somnolență și oboseală.

 

Multe persoane nici măcar nu știu că suferă de Apnee în somn!

Simptomele precum sforăitul, episoadele de lipsă de aer și panică în timpul nopții sau chiar insomniile pot fi percepute de pacient ca o patologie respiratorie, dar de fapt reprezintă episoade de Apnee în somn care ar trebui să atragă semnalul de alarmă pentru a te prezenta la medicul specialist somnolog.

 

 


 

Pentru Programări la Dr. Mihaela Sescioreanu – 021.9636

 


 

CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 60 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.

Abonează-te la newsletter