Jurnal Medical iul. 15, 2021

Ce trebuie să știi despre autoexaminarea alunițelor și care sunt semnalele de alarmă?


Alunițele (sau nevii) sunt leziuni pigmentare ale pielii care se dezvoltă din anumite celule, numite melanocite, situate în toate părțile corpului nostru.

Caracteristicile alunițelor sunt variabile: unele sunt prezente de la naștere, în timp ce altele apar în cursul vieții, forma lor este de obicei ovală sau rotunjită, culoarea este mai mult sau mai puțin închisă, în funcție de gradul de pigmentare, și pot fi plate sau ușor ridicate în comparație cu pielea din jur.

Majoritatea nevilor sunt de natură benignă, dar este posibilă și degenerarea lor malignă.

O atenție specială trebuie acordată alunițelor cu debut recent, dar mai ales schimbărilor referitoare la formă pentru o aluniță preexistentă. În aceste cazuri, doar examinarea dermatologică va putea da asigurări că alunița este una care nu pune probleme sau poate indica eliminarea ei.

Majoritatea alunițelor nu se schimbă în timp și rămân aceleași de-a lungul vieții, cu toate acestea, dacă un nev își schimbă forma sau crește în dimensiune, pacientul ar trebui să fie supus unui examen dermatologic.

Care sunt semnalele de alarmă?

Aspectul unui nev și posibilele sale modificări trebuie evaluate de un dermatolog.

Specialistul, printr-o consultație și recurgând la un examen dermatoscopic, îi poate studia mai bine caracteristicile acestuia, îl poate fotografia și decide să îi urmărească evoluția în timp și poate stabili, în cele din urmă, necesitatea îndepărtării acestuia.

Necesitatea de a elimina un nev poate apărea dintr-un set de factori care, sumar, pot fi:

  • schimbarea culorii;
  • apariția durerii sau a mâncărimilor;
  • marginile devin neregulate;
  • ulcerația nevului și sângerarea acestuia.

Este recomandat ca și persoana care are astfel de alunițe, ce trebuie atent urmărite, să facă o „autoexaminare”, conform regulii ABCDE și care constă în:

A – ASIMETRIE: creșterea nevului într-o manieră neregulată.

B – MARGINI: marginile nevului, din rotunjite, devin zimțate.

C – CULOARE: nevul și-a schimbat culoarea sau au apărut variații evidente.

D – DIMENSIUNI: dimensiunile nevului au crescut în lățime și grosime.

E – EVOLUȚIE: într-o perioadă scurtă de timp au existat variații progresive ale tuturor caracteristicilor (formă, dimensiune și culoare).

Când este necesară înlaturarea unei alunițe?

Indicația pentru îndepărtarea unui nev este făcută exclusiv de către medicul dermatolog.

În timp ce, pentru alte patologii ale țesutului pielii (lipoame, fibroame, chisturi sebacee etc.), indicația pentru îndepărtare este dată de chirurg, în ceea ce privește alunițele, indicația este dată de medicul dermatolog.

De obicei, dermatologul nu efectuează operația de îndepărtare, dar încredințează această sarcină unui chirurg. Operația se efectuează în ambulatoriu cu o anestezie locală simplă. Piesa îndepărtată va fi ulterior examinată histologic pentru a-i defini toate caracteristicile.

Perioada  postoperatorie este complet nedurerosă și, în această perioadă de timp, pacientul își va putea desfășura toate activitățile evitând doar atingerea și iritarea zonei în care a avut loc intervenția chirurgicală.

Ce este melanomul?

Melanomul este o tumoră malignă a pielii care s-a dezvoltat fie pe o aluniță preexistentă, fie pe o piele aparent sănătoasă.

Scopul acestui scurt articol nu este cu siguranță să se ocupe de complexitatea caracteristicilor melanomului, ci să ofere doar informații simple și generale.

Relația dintre melanom și expunerea excesivă la radiații ultraviolete este demonstrată pe scară largă; de aceea, este necesar ca pielea să fie întotdeauna protejată cu atenție, în special la persoanele blonde sau cu pielea deschisă.

În ultimul deceniu, s-au făcut progrese enorme în tratamentul și vindecarea melanomului, dar, cele mai importante componente, au rămas prevenirea și tratamentul preventiv al leziunilor suspecte.

Prevenirea se efectuează prin examinări dermatologice periodice pentru a evidenția factorii de risc sau chiar melanomul în stadiile inițiale. Orice leziune declarată suspectă de către dermatolog va fi îndepărtată chirurgical.

În acest context, pacientul poate îndeplini, de asemenea, o sarcină foarte importantă, care constă în autoexaminarea pielii, prin verificarea eventualelor modificări ale caracteristicilor unui nev sau a apariției unei leziuni pigmentare care nu erau acolo înainte.

 

Autor 

Prof. Giancarlo Roviaro

Director al U.O. Chirurgie generală – Capitanio – Auxologico Capitanio

Director Centrul de Chirurgie Toracică

Acest articol are un rol informativ pentru pacienți si nu poate înlocui consultul medical specializat.

 

Abonează-te la newsletter