Jurnal Medical apr. 22, 2021

Ecografie abdominală completă


Ecografie abdominală completă (ecografie abdominală)

Articol realizat în colaborare cu Clorofilla-Editoria Scientifica.

CE ESTE ECOGRAFIA ABDOMINALĂ?

Ecografia abdominală este o investigație diagnostică neinvazivă care permite ecografistului să exploreze organele abdominale folosind o sondă care emite ultrasunete și captează reflexia acestora, care variază în funcție de consistența diferită a țesuturilor traversate.

Imaginile astfel obținute sunt afișate în timp real pe un ecran special.

Sonda este plasată pe pielea pacientului și permite vizualizarea tuturor organelor abdomenului și a principalelor vase de sânge situate în cavitatea abdominală. Transmiterea ultrasunetelor emise de sondă este favorizată de un gel care se răspândește preliminar pe piele în corespondență cu zona de explorat.

LA CE SERVEȘTE?

Ecografia abdominală este utilizată pentru a obține o imagine generală a stării de sănătate a organelor abdominale: ficat, vezică biliară, tract biliar, rinichi, pancreas, splină, aortă, vezică și organe genitale interne. Prin evaluarea formei, dimensiunii și structurii organelor, medicul este capabil să diagnosticheze diferite patologii care le afectează.

Printre cele mai frecvente patologii pe care ecografia abdominală le poate detecta, se numără:

  • boli hepatice acute și cronice: hepatită, ciroză etc;
  • boli ale vezicii biliare și ale tractului biliar: calculi biliari și inflamație a vezicii biliare, obstrucție a tractului biliar etc;
  • boli pancreatice: pancreatită,formatiuni solide sau chistice;
  • boli renale: nefrită acută și cronică, pietre, obstrucții ale căilor urinare etc;
  • boli ale splinei și ganglionilor limfatici abdominali: creșterea volumului;
  • mase și leziuni care ocupă spațiu: tumori benigne și maligne, chisturi, abcese etc.;
  • prezența lichidului liber sau a colecțiilor în cavitatea abdominală;
  • modificări ale vaselor venoase și arteriale: anevrismul aortei, creșterea calibrului venei porte etc;
  • la copii sau persoanele slabe – modificări ale grosimii peretelui intestinal (boli inflamatorii cronice) sau dilatarea segmentelor intestinale (rezultate din obstrucții).

CUM SE EFECTUAZĂ ECOGRAFIA ABDOMINALĂ?

Ecografia abdominală se realizează prin plasarea sondei cu ultrasunete pe abdomenul pacientului întins pe pat, după răspândirea unui gel apos pe piele care favorizează transmiterea ultrasunetelor în profunzime.

Ecografia abdominală este nedureroasă.

Durata ecografiei abdominale este de aproximativ 15/20 minute.

REGULI DE PREGĂTIRE

Pacientului i se cere să vină la examen după ce nu a mâncat  aproximativ 6 ore în care i se permite să bea apă plată și să urmeze terapiile medicamentoase obișnuite.

Pentru a reduce orice balonare intestinală, este recomandabil ca pacientul să urmeze o dietă fără fructe,  legume si bauturi carbogazoase în cele două zile care preced ecografia.

Pentru a facilita evaluarea vezicii urinare și a organelor situate în abdomenul inferior, pacientul trebuie să vină la examinare cu vezica urinară moderat plină. În acest scop, trebuie să bea 2/3 pahare de apă simplă după ce a urinat cu aproximativ 2 ore înainte de examen.

EVENTUALE CONTRAINDICAȚII SAU RISCURI?

Ecografia abdominală este o examinare neinvazivă și nedureroasă care nu prezintă niciun fel de contraindicație sau risc.

DIAGNOSTIC IMAGISTICĂ  ÎN  AUXOLOGICO

În locațiile Auxologico există un serviciu de diagnosticare imagistică care permite executarea tuturor tipurilor de ecografii  simple și complexe. Accesul la servicii este posibil atât prin intermediul SSN, cât și privat, sub acoperire de asigurare și cu Tariful Smart.

 

Abonează-te la newsletter