Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
O alimentație adecvată în timpul Coronavirusului
Autor Prof.ssa Simona Bertoli
Responsabil Centru Ambulatoriu pentru Obezitate
Întrebările pe care mulți le pun despre nutriție în această perioadă sunt:
- există o dietă care să ne ajute să ne apărăm de noua infecție cu coronavirus?
- ar trebui să ne schimbăm dieta și cum?
Din păcate, în acest moment nu cunoaștem bine acest virus și știm puțin despre caracteristicile acestuia și despre alimentele care ar putea preveni și combate acest virus.
NUTRIENȚI CARE AJUTĂ SISTEMUL IMUNITAR
Cu toate acestea, ne putem ajuta sistemul imunitar prin aportul de substanțe nutritive specifice sau alimente bogate în substanțe nutritive funcționale. În special, proprietățile imuno-stimulante au fost demonstrate pentru unele vitamine (Vit. A, C, E și D), pentru unii micronutrienți (zinc și seleniu) și pentru probiotice.
VITAMINA C
Peste 140 de studii pe animale sugerează că vitamina C poate preveni sau ameliora simptomele infecțiilor cauzate de bacterii, viruși și protozoare. La răceli, de exemplu, vitamina C pare să reducă durata simptomelor.
Efectele vitaminei C împotriva infecțiilor trebuie investigate în continuare: până în prezent, de fapt, doar două studii au arătat un beneficiu terapeutic al vitaminei C pentru pacienții cu pneumonie.
VITAMINA D
În ultimii ani, numeroase studii au arătat impactul vitaminei D asupra răspunsurilor imune înnăscute și adaptative. Conform majorității autorilor, totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a explora efectul preventiv al suplimentării cu vitamina D asupra infecțiilor virale.
ZINCUL
Dintre minerale, cel mai studiat în domeniul imunologic este Zincul. S-a demonstrat că deficiența sa poate duce la modificări ale integrității sistemului imunitar.
O deficiență marginală a fost observată în mai multe grupuri de populație „cu risc”, cum ar fi vârstnicii, susținând ipoteza că suplimentarea la cei mai vulnerabili subiecți ar putea preveni compromiterea sistemului imunitar și ar putea îmbunătăți substanțial rezistența la infecții la acești subiecți.
PROBIOTICELE
Pe lângă faptul că au un rol specific în reglarea microbiotei intestinale, probioticele par să aibă un efect imunomodulator. Printre probiotice, β-glucanii sunt cunoscuți pentru creșterea activității fagocitozei și a activității celulelor natural-killer.
DIETA MEDITERRANEANĂ
Modelul dietetic de tip mediteranean oferă un aport optim de toți nutrienții care pot juca un rol fundamental în creșterea apărării noastre imune: se caracterizează de fapt prin abundența alimentelor vegetale (pâine, paste, legume, leguminoase, fructe și fructe uscate, ulei de măsline), consum moderat de pește, carne albă, produse lactate și ouă, cantități moderate de carne roșie și consum modest de vin în timpul meselor.
CUM AR TREBUI SĂ SE SCHIMBE ALIMENTAȚIA NOASTRĂ?
Decretul care ne impune să rămânem acasă are numeroase consecințe importante care pot afecta comportamentul nostru alimentar și modul nostru de viață.
Reducerea activității motorii zilnice, ca urmare a smart working, închiderea sălilor de sport și a asociațiilor sportive, invitația la mișcări esențiale și, pentru copii, închiderea școlilor și a tuturor activităților sportive recreative a condus la o reducere semnificativă a necesarul zilnic de energie.
De exemplu, un om în vârstă de 40 de ani cu o greutate de 73 kg și o înălțime de 180 cm și cu un stil de viață moderat activ are o necesitate estimată de energie între 2730 și 2990 kcal pe zi, care devine 1710 -2480 kcal pe zi, dacă stilul de viață devine sedentar. Aceasta este cu 500-1000 kcal mai puțin pe zi, ceea ce ar trebui să corespundă unei reduceri corespunzătoare a consumului de alimente.
Anxietatea, stresul și plictiseala care pot apărea în acest moment pot favoriza debutul sau se pot agrava, la cei care deja nu suferă, așa-numita „mâncare emoțională”, adică utilizarea alimentelor ca mecanism de compensare prin care să se regleze și reduce emoțiile negative.
Această tulburare alimentară duce la consumul de alimente în general bogate în zaharuri și grăsimi și, prin urmare, bogate în calorii, cu un indice glicemic ridicat și cu o cantitate mare de colesterol.
Nevoia de a reduce oportunitățile de a ieși la cumpărături duce la un consum mai mare de alimente conservate, în general cu un conținut mai mare de sodiu, grăsimi, conservanți și o disponibilitate mai mică de fructe și legume proaspete, înrăutățind calitatea dietei.
CE CONSECINȚE APAR?
Consecințele sunt un risc crescut de creștere în greutate și o înrăutățire a situației clinice la subiecții care deja suferă de supraponderalitate, obezitate, diabet și sindrom metabolic.
CUM SĂ REMEDIEM?
Este recomandat să vă angajați în activități sportive acasă folosind biciclete de exerciții, benzile de alergat sau bazându-vă pe numeroasele tutoriale de pe web unde sunt sugerate exercițiile care trebuie efectuate.
De asemenea, este important să gătești cu imaginație urmând modelul mediteranean și crescând consumul de fructe și legume la cel puțin 5 porții pentru a asigura consumul corect de vitamine, minerale și substanțe nutritive funcționale și pentru a reduce aportul de calorii.
Articol din data de 17/03/2020, revizuit la data de 20/05/2020.