Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cum gestionăm hipertensiunea și sănătatea inimii în timpul pandemiei
Prof. Gianfranco Parati, Director Științific al Istituto Auxologico Italiano, a răspuns întrebărilor noastre în legătură cu modalitățile cele mai eficiente de gestionare a problemelor medicale legate de hipertensiunea arterială, chiar și în timpul pandemiei de Covid 19, pentru a evita probleme mai grave.
Ce este hipertensiunea arterială și de ce este un factor de risc care trebuie monitorizat tot timpul?
Hipertensiunea arterială este cunoscută ca un ucigaș tăcut, deoarece, din păcate, poate provoca complicații grave chiar și fără a ne oferi prea multe simptome, motiv pentru care, adesea, nu ne facem griji. De fapt, hipertensiunea arterială este asimptomatică la majoritatea pacienților și numai uneori poate produce puțină durere de cap, sângerări nazale, uneori sunete în urechi sau amețeli, dar, în general, nimic îngrijorător, spre deosebire de momentul în care suferim de boli cu manifestări clinice clare, precum pneumonia.
De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că hipertensiunea arterială nu este o boală în sine, ci este un factor de risc care poate duce la complicații cardiovasculare grave dacă nu este gestionată corespunzător.
Știm că în populația generală, aproximativ 34% sunt hipertensivi și, dacă ne concentrăm asupra populației peste 65 de ani, 60-63% dintre oameni sunt hipertensivi.
De ce este important să ne îngrijim de sănătatea inimii chiar și în timpul pandemiei?
Importanța atenției față de sănătatea inimii, în această perioadă, a pandemiei de COVID-19 este subliniată și de o serie de date publicate în Italia, în perioada primului val, date care indică, pe de o parte, o reducere semnificativă a internărilor în spital, la secția de cardiologie pentru infarct (cu aproximativ 30%), pe de altă parte, o creștere a mortalității prin infarct (cu aproximativ 33-34%) și chiar o creștere cu 52% a deceselor subite în afara spitalului.
Ce ne spun aceste date? Că mulți oameni au subestimat simptomele unor probleme cardiace sau, în ciuda faptului că sunt conștienți de ele, de teama de a merge la spital și de a contracta infecția virală, au întârziat accesul la camera de urgență.
Mulți au încercat să se convingă că o durere în piept ar putea fi indigestie, în loc de infarct, și, din păcate, neavând intervenție imediată la momentul potrivit, au ajuns să fie văzuți prea târziu, când inima era ireversibil deteriorată.
Deci, chiar și în această perioadă în care suntem îngrijorați de COVID-19, să nu uităm de inimă, să acordăm atenție semnalelor pe care ni le trimite inima și dacă avem afecțiuni importante, trebuie să avem curajul să contactăm medicul nostru.
Care sunt semnalele de alarmă care nu trebuie subestimate?
Măsurați-vă în mod regulat tensiunea arterială! Dacă o găsim în mod repetat ridicată (nu vă speriați de o singură măsurare izolată), acesta poate fi primul semnal de alarmă care arată necesitatea investigării problemei și, eventual, a intervenției.
Prin urmare, este esențial să ne monitorizăm tensiunea arterială chiar și în perioada pandemiei de COVID-19, mai ales dacă am fost deja diagnosticați cu hipertensiune arterială și, dacă o tratăm, să încercăm să identificăm orice pierdere de control și apoi să o corectăm, în mod adecvat, cu ajutorul medicului nostru curant sau a specialistului care ne urmărește.
Prin urmare, ca o primă recomandare, continuăm să ne măsurăm tensiunea arterială acasă, așa cum ne-a învățat medicul. Frecvența clasică de 2-3 ori pe săptămână, dimineața și seara, este o regulă bună.
De asemenea, este deosebit de important să se măsoare tensiunea arterială atunci când apar simptome, care pot sugera că aceasta crește. Așa cum s-a menționat mai sus, o atenție deosebită ar trebui acordată unei dureri de cap bruște și apariției țiuiturilor, amețelilor sau sângerărilor nazale.
Pe cine putem contacta pentru verificări de rutină sau în caz de necesitate?
Menținerea controalelor cardiace constante, în timpul unei pandemii de acest fel, nu este ușoară. Pe de o parte, este necesar să gestionăm frica celor care se tem, mergând la spital, de a contacta infecția. Pe de altă parte, este importană continuarea furnizarii de servicii de asistență cardiologică ambulatorie, în această perioadă.
Posibilitatea de a păstra legătura cu medicul nostru, atât cu medicul generalist, cât și cu specialistul nostru de încredere, chiar prin utilizarea noilor tehnologii informaționale, începând cu telefonul, ajută foarte mult. De fapt, chiar și un contact telefonic agreat cu medicul dumneavoastră poate fi deja o modalitate bună de a ține sub control situația, de a verifica simptomele și, eventual, de a decide modificări ale terapiei.
Există, de asemenea, unele tehnologii mai sofisticate, precum consultația video online.
Institutul nostru oferă, de asemenea, acest serviciu și posibilitatea de a vă consulta medicul sau specialistul din fața ecranului computerului.
În cele din urmă, să nu uităm de tehnicile Telemedicinei, atât cele bine consacrate, cât și cele mai moderne legate de telefoanele mobile, care permit, folosind un tensiometru la domiciliu, conectat la un computer, un telefon sau o aplicație instalată pe un smartphone, colectarea datelor măsurate, organizarea și trimiterea catre medicul personal, care le poate analiza și care poate trimite un mesaj de răspuns pacientului pentru a ajusta terapia, atunci când controlul tensiunii nu este optim.
Cu ce spirit trebuie sa abordăm fiecare val nou de infectări care apare?
Anul 2020 este un an pe care vrem cu toții să-l uităm repede, ne-a creat multe probleme și ne-a pus în fața unor dificultăți care ne-au speriat.
În această situație dificilă, totuși, după bătălia din tranșee din primăvara trecută, am învățat și cum să controlăm unele probleme; știm să luptăm mai bine cu acest virus și avem armele pentru a putea face acest lucru.
Deci, trebuie să fim conștienți de faptul că, deși nu există încă o terapie specifică pentru SARS-CoV-2, acest virus nu ne mai surprinde, așa că nu ar trebui să fim descurajați.
Am învățat că este necesar să intervenim devreme atunci când există o infecție de acest tip, deoarece cu cât se intervine mai repede, cu atât mai bine se pot controla complicațiile generate după infectarea cu acest Coronavirus.
De asemenea, am învățat că este important să menținem un control bun al sistemului nostru cardiovascular. De fapt, dacă menținem sănătatea inimii, circulației, tensiunii și dacă gestionăm și unele aspecte ale coagulării sângelui, sub îndrumarea medicului care ne ajută să alegem medicamentele potrivite la momentul potrivit, chiar și lupta cu virusul devine mai ușor de câștigat.
Așadar, astăzi avem mult mai multe speranțe că vom putea ieși cu bine chiar dacă contractăm infecția, amintindu-ne că la majoritatea oamenilor acest virus dă doar simptome ușoare, asemănătoare cu o gripă obișnuită, deși cu unele consecințe mai specifice, precum pierderea gustului și a mirosului.
Prin urmare, este important să păstrați legătura cu medicul dumneavoastră sau cu specialiștii disponibili, și să urmați fără teamă instrucțiunile date.
Acest lucru este necesar și trebuie făcut în momentele acând apar semnele care duc la suspiciunea de pneumonie de la acest virus, cum ar fi febra care nu se rezolvă, tuse, dificultăți de respirație, chiar și la un efort ușor, reducerea saturației sângelui în oxigen în timpul efortului (de exemplu mersul pe jos) sau, chiar mai rău, în repaus.
Dar, mai presus de toate, să nu uităm de controalele de rutină care trebuie continuate și necesitatea de a menține o viață sănătoasă, cu o alimentație adecvată, un somn adecvat și o activitate fizică regulată, care se poate face și acasă, dacă nu se poate ieși.
De fapt, controlul calității și duratei somnului, fără a uita niciodată administrarea medicamentelor prescrise de medic, pentru a ne ține sub control factorii de risc, sunt elemente foarte importante, datorită cărora este mult mai ușor să câștigăm această bătălie dificilă.
Prof. Gianfranco Parati
Director Științific al Istituto Auxologico Italiano
→Interviul este realizat in data de 05.11.2020 de către echipa redacțională a site-ului auxologico.it
CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano și are în prim-plan prevenția, diagnosticul și recuperarea cardiovasculară. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată Auxologico, astfel, pacienții noștri pot conta pe același profesionalism și calitate de care ar beneficia la Milano (sediul Auxologico) sau în cele mai importante centre cardiologice europene.
Programează-te aici sau la 021.9636