Hipertensiunea arteriala - valori normale. Cum o masuram acasa?
Jurnal Medical mart. 25, 2025

Cum se măsoară corect tensiunea arterială? – Dr. Luminița Rotaru, Cardiolog, Director Medical Cardiorec


 

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente afecțiuni la nivel mondial afectând peste 45% din populația adultă și este cel mai important factor de risc modificabil pentru bolile cardiovasculare.

Și mai îngrijorător este faptul că unul din 5 pacienți nu știe că are hipertensiune arterială (HTA), iar dintre cei cu hipertensiune arterială diagnosticată doar un procent foarte mic (între 18% și 24% au valorile tensionale controlate).

 

Ce valori ale tensiunii arteriale sunt considerate normale?

La finalul anului 2024, Societatea Europeană de Cardiologie  a publicat un nou ghid  în care se redefinesc anumiți termeni și se rediscută pragurile pentru tensiunea arterială considerată normală – sub 120/70 mmHg.

Tensiunea arterială cuprinsă între 120-139/70-89 mmHg se definește a fi tensiune arterială crescută.

Tensiunea arterială de peste 140/90 mmHg reprezenta pragul de la care vorbim de hipertensiune arterială.

Tensiunea arterială normală  are aceeași valoare pentru toate vârstele, însă se subliniază, de exemplu, că la pacienții vârstnici (după 70 ani) teniunea arterială normală este tensiunea  minimă tolerată, deci se acceptă și valori apropiate de valoarea prag a hipertensiunii arteriale (HTA).

Pentru diagnosticul de hipertensiune sau urmărirea eficienței controlului tensiunii arteriale acum se recomandă utilizarea măsuratorilor în afara cabinetului medical. În acest fel, se evită ceea ce numim hipertensiunea de halat alb, când valorile tensionale sunt mult mai mari în cabinet, respectiv hipertensiunea mascată, pentru că există și situații când la cabinet valorile tensionale sunt normale, dar la domiciliu sau în alte circumstanțe sunt crescute.

 

Cum se măsoară corect tensiunea arterială

 

Cum se măsoară corect tensiunea arterială?

La cabinet

Trebuie să se utilizeze dispozitive validate clinic atât în cabinetul medical, cât si la domiciliu și trebuie respectați anumiți pași:

  • pacientul trebuie să stea confortabil 5 minute în repaus, este de preferat fără consum anterior de cafea sau fumat, spatele sprijinit, bratul așezat pe masă, îmbrăcămintea de la braț îndepartată
  • se utilizează atât metoda clasică ascultatorie, cât și dispozitivele oscilometrice electronice (care măsoară amplitudinea oscilației la dezumflarea sau umflarea mansetei)
  • manșeta trebuie să aibă dimensiunea adecvată pentru braț și să fie amplasată deasupra fosei antecubitale
  • trebuie efectuate trei măsurători la distanță de 1-2 minute; tensiunea înregistrată trebuie să fie media ultimelor două măsurători
  • la vizita inițială, ar trebui măsurată tensiunea arterială la ambele brațe, dacă se sesizează o diferență mai mare de 10 mmHg, măsurătorile ulterioare se efectuează la brațul cu tensiunea mai mare, diferențele mai mari pot sugera boala de artere
  • se investighează după caz și prezența hipotensiunii ortostatice prin măsurarea tensiunii arteriale în clinostatism, apoi la 1 min, respectiv 3 min; vorbim despre hipotensiune ortostatică dacă tensiunile sunt cu peste 20/10 mmHg mai mici în picioare

 

La domiciliu

  • pacientul își măsoară tensiunea arterială la domiciliu utilizând un dispozitiv  validat de tipul dispozitivelor oscilometrice cu manșetă pentru braț respectându-se secvența de la cabinetul medical (pacienții trebuie instruiți în acest sens). Se efectuează minim două măsurători la 1-2 minute de două ori pe zi, timp de minim 7 zile
  • media la domiciliu ar trebui să fie mai mică de 135/85 mmHg (echivalent cu 140/90 mmHg la cabinet), valoare considerată pragul de HTA pentru măsuratorile la domiciliu.
  • între 120-134 mmHg și 70-84 mmHg se considera tensiune arterială crescută, cea optimă fiind considerată <120/70 mmHg.

 

Măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale

  • utilizează un dispozitiv complet automat care masoara tensiunea arterială pentru o perioada de 24 ore la intervale stabilite (În general, 15-30 min ziua și 30-60 min noaptea); pacientul poate înregistra într-un jurnal activitățile din acea zi.

 Evident că și aceste tipuri de monitorizări ale tensiunii la domiciliu au avantaje și dezavantaje.

 

Monitorizarea TA de către pacient

Avantaje:

  • exclude tensiunea de halat alb, disponibilă pe scară largă, se repetă cu ușurință, poate fi utilizată pe termen lung, este relativ ieftină

Dezavantaje

  • se evaluează o tensiune statică, potențial de eroare din cauza dispozitivelor, nu se pot realiza citiri nocturne

 

Monitorizarea ambulatorie

Avantaje

  • exclude tensiunea de halat alb și hipertensiunea mascată, măsoară tensiunea în mediu real și în timpul activităților, evaluează tensiunile nocturne

Dezavantaje

  • mai costisitoare, puțin inconfortabilă, limitând ușor activitățile și afectând somnul

 

Când trebuie să începem să monitorizăm tensiunea arterială?

Recomandările sunt ca după 40 ani sau cel puțin o dată pe an să se efectueze verificări ale tensiunii arteriale, în special dacă anterior au existat criterii de tensiunea arterială crescută pentru care nu s-a recomandat tratament.

Ghidurile recomandă ca la persoanele sub 40 ani, cel puțin o dată la 3 ani, să se măsoare tensiunea arterială. Ținând cont de usurința cu care se efectuează această măsuratoare este bine ca ori de cate ori este posibil, persoanele adulte să măsoare tensiunea arterială în special când în familie există antecedente sau sunt prezenți și alți factori de risc.

O singură masuratoare nu este suficientă, trebuie ca diagnosticul de hipertensiune arterială să fie confirmat și în afara cabinetului, cu atât mai promt cu cât valorile sunt mai mari (160-179/100-109 mmHg) exceptând valorile foarte crescute, de exemplu tensiune arterială >180/110  – când tratamentul trebuie inițiat imediat.

Hipertensiunea poate fi asimptomatică, pot exista pacienți care să aibă valori tensionale foarte ridicate și să fie asimptomatici sau pacienți care să prezinte simptome secundare deja complicațiilor pentru că evoluția hipertensiunii pe o perioadă lungă poate provoca leziuni la nivelul organelor țintă, vitale: inima, creierul, rinichii, ochii si vasele de sânge pot prezenta modificări atât structural, cât și funțtionale.

Și aceste leziuni evoluează de la asimptomatice la simptomatice, de exemplu în cazul inimii de la modificări adaptative de hipertrofie de pereți la insuficiență cardiacă, fibrilație atrială, boală cardiacă ischemică, la creier – accident vascular cerebral sau declin cognitiv.

Cu cât intervalul de timp în care tensiunea arterială este peste valorile normale, cu cât valorile sunt mai mari,  cu atât riscul de boală cardiovasculară este mai mare. Deci pacientul cu tensiune foarte ridicată trebuie să meargă la medic indiferent de prezența sau absența simptomelor.

 

Stil de viață și tratament 

În funcție de valorile tensionale înregistrate, măsurile de stil de viata trebuie inițiate pe o perioadă de aproximativ 3 luni: respectiv dieta hiposodată, scăderea ponderală acolo unde este cazul, activitate fizică regulată, întreruperea fumatului (fumatul poate crește tensiunea arterială). Aceste măsuri  pot uneori să aducă la normal valorile tensionale, însă, dacă nu se ating valorile țintă,  se recurge la tratament medicamentos.

Începerea tratamentului medicamentos se bazează pe evaluarea riscului pentru evenimente  vasculare ale pacientului utilizând scorurile de risc recomandate  SCORE 2, SCORE 2OP și respectiv SCORE pentru pacientul diabetic.

Deci tratamentul medicamentos se începe și se alege conform riscului individual al fiecărui pacient. Sunt recomandate combinațiile fixe pentru a crește complianța pe termen lung, controlul ineficient al valorilor tensionale datorându-se și lipsei de complianță la un tratament de lungă durată, practic pe tot parcursul vieții.

În lupta cu lipsa de complianța, discuțiile cu pacienții sunt foarte utile pentru înțelegerea ca prin simplul control al  tensiunii să se evite apariția unor probleme de sănătate mult mai grave.

 


Aflați mai multe despre Pachetele de Prevenție – Stratificare Risc Cardiovascular elaborate de cardiologii noștri experimentați!


 

Programări la Dr. Luminița Rotaru – 021.9636

 


 

Auxologico CardioRec face parte din rețeaua Auxologico din Italia, o fundație nonprofit cu peste 65 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. 

 


*Informațiile prezentate în articolele de pe www.cardiorec.com au un scop informativ și nu substituie consultația medicală. Fiecare pacient are nevoi și simptome specifice, influențate de factori precum stilul de viață, vârsta și starea generală de sănătate. Prin urmare, pentru un diagnostic precis și recomandări personalizate, este esențială o evaluare medicală de specialitate în cadrul unei consultații de cardiologie.

 

 

Auxologico CardioRec
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Abonează-te la newsletter