Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Alimentație sănătoasă: Prieteni și dușmani în sindromul intestinului iritabil
Cea mai frecventă întrebare adresată medicilor de către pacienții cu sindrom de colon iritabil este ce alimente să evite.
Din păcate, răspunsul nu este întotdeaua așa de ușor, din următoarele motive:
- deși majoritatea pacienților recunosc rolul specific al anumitor alimente în declanșarea simptomelor, rolul dietei în sindromul intestinului iritabil nu este încă bine definit;
- manifestarea simptomelor colonului iritabil variază de la o persoană la alta (constipație, diaree, meteorism, crampe, dureri intestinale etc) și, adesea, la același pacient, disconfortul intestinal se manifestă cu diferite aspecte clinice care se schimbă cu timpul;
- deși este de netăgăduit că dieta are o influență majoră asupra manifestărilor clinice, alimentele care pot exacerba simptomele variază de la pacient la pacient.
Care alimente sunt mai riscante în sindromul intestinului iritabil ?
Cu toate acestea, este posibil să se identifice o listă de alimente care cresc riscul de apariție a simptomelor colonului iritabil. Persoanele care suferă de colon iritabil ar trebui să acorde atenție următoarelor alimente:
- lapte, produse lactate, înghețată;
- îndulcitori (sorbitol, fructoză);
- marmeladă;
- fructe (piersici, pere, prune, struguri);
- legume (varză, ceapă, castraveți, cartofi);
- condimente, nuci, alimente concentrate;
- cafea, ceai;
- Coca Cola, băuturi carbogazoase;
- mancare la conservă;
- carne conservată.
Pe de altă parte, obiceiul de a mânca repede este frecvent asociat cu intestinul iritabil. Nu uitați, însă, că mâncarea la ore regulate este importantă pentru sănătatea dumneavoastră, în general!
Remedii pentru colonul iritabil
Există câteva măsuri de precauție, unele foarte simple, de observat, pe care le putem lua pentru a face față acestei patologii.
Iată o listă de remedii posibile pentru intestinul iritabil:
- țineți un jurnal alimentar;
- mâncați încet;
- alegeți mesele ușoare și frecvente;
- pentru a evidenția alimentele capabile să provoace astfel de simptome de colon iritabil, pot fi utile dietele de excludere/reintegrare a alimentelor suspectate;
- e important să observați și apoi să creșteți/reduceți aportul de fibre, în baza profilului simptomului;
- reduceți aportul de lactoză, mono/di/și polizaharide fermentabile;
- reduceți aportul de alimente grase;
- reduceți aportul de alimente care măresc producția de gaze intestinale.
Un ajutor prețios în sindromul de colon iritabil: Medicul nutriționist
Nutriționistul poate ajuta pacientul în gestionarea simptomelor colonului iritabil prin trei activități principale:
a.Educație alimentară
Alimentele de evitat și cele care sunt de ales sunt diferite la pacientul cu constipație sau balonare, în comparație cu pacientul cu diaree: pe baza manifestărilor intestinale predominante ale pacientului, în mod individual, nutriționistul este capabil să stabilească o dietă care să controleze simptomele
De asemenea, va ajuta pacientul să își regleze aportul de lichide și mesele, să optimizeze aportul de fibre și să își controleze, independent, momentele cu cele mai intense manifestări ale simptomelor.
b.Administrarea suplimentelor
Printre remediile disponibile, nutriționistul poate recomanda, de asemenea, administrarea unor suplimente, inclusiv a celor pe bază de extracte naturale, care pot fi utile în controlul simptomelor, precum administrarea probioticelor potrivite.
c.Monitorizarea stării nutriționale
Medicul asistă pacientul, monitorizând starea nutrițională a acestuia, aportul de macro și micronutrienți și nivelul de energie, pentru a menține o nutriție adecvată și un aport corect din punct de vedere calitativ și cantitativ.
De fapt, se poate întâmpla ca pacientul care suferă de această tulburare să manifeste o reacție exagerat de restrictivă la unele alimente și, în consecință, să dezvolte deficiențe nutriționale. Rolul medicului nutriționist este unul esențial pentru pacienții cu colon iritabil, pentru a depăși cu bine această problemă de sănătate din ce în ce mai prezentă, pe fondul stilului modern de viață și alimentație.
Dr. Ana-Maria Doscan, Medic Medicină Internă și Geriatrie-Gerontologie, Asistent Universitar în cadrul UMF „Carol Davila”, un medic experimentat și atent la nevoile pacienților, vă poate ajuta să vă tratați corect sindromul de intestin iritabil.
Programări – 021.9636
CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano și oferă pacienților, pe langă serviciile principale destinate prevenției, diagnosticării, tratamentului, recuperării și reabilitării cardiovasculare, și posibilitatea de a beneficia de Consultații și Investigații în mai multe specialități medicale. Vezi aici lista specialităților medicale disponibile la CardioRec Corbeanca – Specialități
Programează-te aici sau la 021.9636