⇒ Reabilitarea cardiacă nu schimbă trecutul, dar poate ajuta pacienții cu patologie cardiacă să ofere un viitor mai bun inimii lor. Reabilitarea Cardiacă este un program personalizat, individualizat, supravegheat medical, conceput pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și rezistența la efort fizic dupa un eveniment cardiovascular acut. Pacienții trebuie să știe că nu sunt singuri și că prin acest program își pot relua activitățile obișnuite, inclusiv munca, hobby-urile și antrenamentul fizic.

Recuperare și Reabilitare Cardiovasculară


În perioada de risc epidemiologic crescut, din cauza pandemiei Covid-19, centrul CardioRec Corbeanca își reconfigurează modalitatea de organizare a reabilitării cardiovasculare în scopul protecției pacienților și personalului. Revenim cu amănunte în curând.

 

Dacă în urmă cu 100 de ani medicina se confrunta cu epidemiile de ciumă, tuberculoză și holeră, astăzi, populația lumii este decimată de bolile cronice. Speranţa de viaţă a crescut și, odată cu ea, și incidenţa bolilor degenerative, cardiovasculare, neurologice, metabolice, ortopedice, reumatologice, etc.

Bolile Cardiovasculare și Accidentul Vascular Cerebral continuă să fie primele în lista cauzelor de morbiditate și de mortalitate în lume. Conform unor studii a fost estimat că bolile cardiace sunt cauză a aproximativ 20 % din condițiile ce generează dizabilități.

Având în vedere posibilitățile limitate de vindecare a bolilor cronice, prevenția rămâne cea mai bună atitudine, iar stilul de viață implicat în patogenia bolilor cronice reprezintă unul dintre factorii de risc care poate fi adresat.

Pacienții cu boli cardiovasculare, pacientii care au suferit un eveniment cardiovascular acut (infarct, accident vascular cerebral, angina pectorală) sau după ce au fost supuși unei intervenții chirurgicale cardiace, ar trebui îndumați să urmeze un program de Reabilitare Cardiovasculară. Programele de reabilitare cardiacă reduc semnificativ riscul de mortalitate cardiovasculară și riscul de reapariție a unei noi probleme cardiace.

 

Ce este Reabilitarea Cardiacă?

Reabilitarea sau intervenţia asupra factorilor de risc îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii, reducerea necesităţii procedurilor intervenţionale şi reducerea numărului recidivelor.

Termenul de „reabilitare sau recuperare cardiacă” se referă la modalitatile de preventie secundară care se adresează pacienților care au suferit un eveniment cardiovascular, într-o abordare multidisciplinară. Urmărește îmbunătăţirea calităţii vieţii într-o manieră sigură și eficientă, dar și îmbunătățirea stării psihosociale și profesionale.

 

Reabilitarea Cardiovasculară reprezintă un program structurat, personalizat, menit să:

  • Reducă efectele fizice și psihologice ale bolii
  • Ajute la gestionarea simptomatologiei  și creșterea toleranței la efort
  • Scadă riscul unor noi evenimente cardiovasculare (moartea subită sau reinfarctarea)
  • Combaterea factorilor de risc cardiovasculari modificabili: Obezitatea și dislipidemia,  Hipertensiunea arterială,  Fumatul, Stresul, Diabetul Zaharat, Sedentarismul
  • Reîncadrarea pacientului în viața socio-profesională și familială prin îmbunătățirea stării psihologice a pacientului

Metaanalize care au comparat rezultatele pacientilor cu boala cardiovasculara, integrati in programe de reabilitare, cu asistenta medicala, au aratat o reducere de 20% a mortalitatii totale si o scadere de 26% a ratei mortalitatii de cauza cardiaca.

 

Care sunt indicațiile Recuperării și Reabilitării Cardiovasculare?

Reabilitarea cardiacă este indicată:

  • Pacienților post infarct miocardic acut sau cu sindrom coronarian acut
  • Persoanelor care au suferit intervenții pe cord: angioplastii coronariene sau by-pass aorto-coronarian, corecții valvulare, transplant etc
  • Cardiomopatii ischemice, valvulare, insuficiență cardiacă cronică
  • Patologii vasculare periferice
  • În unele cazuri specifice (comorbidități: diabet zaharat, sindrom metabolic, istoric de AVC tranzitor, etc.)

 

Reabilitarea cardiacă este contraindicată în următoarele afecțiuni:

  • Insuficiență cardiacă cu semne de exacerbare (sindrom congestiv), severitate înaltă
  • Angina pectorală instabilă
  • Aritmii ventriculare severe
  • Hipertensiune arterială pulmonară (TAPs 60 mmHg)
  • Hipertensiune arterială severă necontrolată terapeutic
  • Tromboza intracavitară cardiacă
  • Tromboflebite
  • Revarsat pericardic moderat sau sever
  • Stenoze valvure severe
  • Stenoza aortică moderată sau severă
  • Boli acute sistemice sau stări febrile.

 

Când este recomandat să se înceapă un Program de Recuperare și Reabilitare Cardiovasculară?

Recuperarea cardiacă ar trebui să înceapă cât mai repede, încă din spital, imediat după rezolvarea problemei cardiovasculare acute (infarct miocardic acut revascularizat prin angioplastie cu stent sau revascularizație chirurgicală prin by-pass aorto-coronarian) și să continue dupa externare, timp de 8-12 săptămâni cel puțin, urmând recomandările medicului cardiolog.

 

Cum se desfășoară propriu-zis un Program de Recuperare și Reabilitare Cardiovasculară?

Aceasta presupune implicarea mai multor specialități medicale și cuprinde:

1.Evaluarea cardiologică sau management-ul factorilor de risc cardiovascular, precum:

  • Evaluarea clinică: toleranța la efort, oboseala, dispneea
  • Evaluarea cardiologică a capacității de efort  implica testări  la scale specifice, precum evaluarea Borg, testul de mers 6 min (6MWT) și testul de efort. Evaluarea Borg ajută la măsurarea efortului perceput de pacient în timpul exercițiilor fizice practicate. Testul de efort constă în evaluarea cardiacă în timp ce pacientul face efort fizic, pentru a crește treptat rezistența la efort.
  • Evaluare cardiologică imagistică: EKG, ecografie cardiacă transtoracică
  • Evaluarea biochimică: analize de sânge, precum – profil lipidic, glicemie, probe renale, etc
  • Evidențierea factorilor de risc cardiac (modificabili/nemodificabili)
  1. Evaluare și consiliere nutrițională.Medicul nutritionist este un membru important al echipei multidisciplinare, acesta ghidează și oferă consiliere pacienților, astfel încât să realizeze schimbările necesare în stilul de viață. Pacienții sunt încurajați și consiliati să adopte o dieta sanatoasă pentru inimă, să mențină o greutate optimă și să renunțe la fumat, un factor de risc deosebit de important în bolile cardiovasculare.
  2. Managementul lipidic. O stategie de reducere a riscului cardiovascular este reprezentată de managementul lipidic. Screening-ul dislipidemiei trebuie luat în considerare la toți bărbații adulți cu vârsta peste 40 ani și la femeile cu vârsta peste 50 ani sau la postmenopauză. Abordarea în managementul lipidic este orientată în principal spre reducerea LDL-C, cu ajutorul medicației și prin modificări ale stilului de viață.
  3. Evaluare imagistică prin Doppler Carotido-Vertebral. Un test doppler carotido-vertebral utilizează ultrasunete de înaltă frecvență pentru a vizualiza pereții vaselor de sânge și, respectiv, pentru aprecierea plăcilor de aterom (ateroscleroză) și pentru a examina fluxul de sânge în arterele carotide, vertebrale și subclavie.
  4. Evaluarea psihologică și managementul psiho-socialpune accent pe pattern-urile de comportament, atitudini și valori. Starea emotională este evaluată periodic prin discuții și chestionare specifice. Pacienții cardiaci pot fi deprimați sau nelinistiți pentru că, adesea, sunt nevoiti să își ia concediu medical prelungit. Consilierea psihologică îi ajută să învețe modalități sănătoase de a face față depresiei și altor stări emoționale.

Recuperarea cardiacă este un program de întreținere pe termen lung și, în general, obiceiurile învățate și abilitățile dobândite pe parcursul programului trebuie continuate și urmate pentru tot restul vieții.

 

Concluzii

Deși în momentul de față există dovezi incontestabile și ghiduri de bună practică cardiologică privind beneficiile reabilitării cardiovasculare la pacientul postinfarct miocardic acut, această măsură continuă să fie insuficient aplicată, nu doar în România, ci și în țări cu sisteme medicale mult mai avansate.

O problemă importantă este generată, probabil, de complexitatea unui program personalizat de reabilitare cardiovasculară. Dincolo de controlul factorilor de risc cardiovascular, antrenamentul fizic și diferite componente specifice de natură medicală, reabilitarea trebuie să includă intervenții de ordin psihosocial cu un rol esențial în schimbarea stilului de viață al pacienților. Din acest punct de vedere, programele de reabilitare cardiovasculară sunt programe integrate care trebuie să aibă la bază colaborarea strânsă, în echipă multidisciplinară, a specialiștilor din mai multe domenii: medici, dieteticieni, kinetoterapeuți, psihologi.

 

Asist. Univ. Dr. Anca Tâu

Medic Primar Cardiologie – CardioRec

Abonează-te la newsletter