Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Dr. Ștefan Gigea, Pneumolog: Importanța Pletismografiei cu DLCO în diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor pulmonare
Pletismografia și testarea capacității de difuziune a monoxidului de carbon (DLCO sau TLCO) sunt unele dintre testele funcției pulmonare cele mai valoroase.
Pletismografia reprezintă “standardul de aur” pentru măsurarea volumelor pulmonare, mai ales în context de obstrucție ventilatorie. Examinarea poate evalua corect
- restricția ventilatorie, prin calculul capacității pulmonare totale, evaluare utilă în fibroza pulmonară sau în boala pulmonară veche
- retenția de aer, prin calculul volumului rezidual, analiză deosebit de utilă în astmul vechi și în boala fumătorilor
- hiperinflația, respectiv creșterea capacității pulmonare funcționale, totale și reziduale.
Pletismografia constă într-o serie de manevre respiratorii efectuate într-o cameră de sticlă pentru a putea calcula volumele circulante de aer din plămâni.
DLCO măsoară abilitatea plămânilor de a transfera gazul din aerul inhalat în celulele roșii sangvine din capilarele pulmonare (cele mai mici vase de la nivelul plămânilor). DLCO evaluează proprietățile membranei alveolo-capilare, mai ales ușurința cu care se deplasează oxigenul la celulele rosii din capilarele pulmonare. DLCO poate fi influențat de factori care modifică proprietățile membranei, de schimbările în hemoglobină și de volumul de sânge capilar circulant.
Testul pentru DLCO este convenabil si usor de efectuat pentru pacient, putând fi chiar mai facil decât Spirometria de bază.
Căror pacienți le este indicată investigația și ce patologii poate diagnostica Pletismografia cu DLCO?
Utilitatea testelor funcționale complexe constă în:
- diferențierea între astm și BPOC;
- evaluarea celor cu disfuncție restrictivă;
- evaluarea bolilor pulmonare interstițiale (o gamă de afecțiuni predominant autoimune), precum și a efectului terapiei în această categorie de afecțiuni;
- evaluarea impactului emfizemului la BPOC (boala pulmonară a fumătorului);
- evaluarea bolilor neuromusculare;
- evaluarea bolilor pulmonare vasculare (cum ar fi tromboembolismul sau hipertensiunea arterială pulmonară);
- evaluarea riscului preoperator la pacienții cu indicații de rezecție pulmonară (tumori, infecții cronice, leziuni cronice cu impact funcțional);
- evaluarea impactului expunerii profesionale sau domestice la diferite substanțe chimice/mucegai etc;
- evaluare post-COVID (indiferent de aspectul imagistic pulmonar).
Care sunt principalele contraindicații?
Printre contraindicatii se numară:
- hemoptizia (sângerare din plămâni)
- boli infecțioase pulmonare
- pneumotoraxul (aer în pleură – prin care se comprimă plămânii)
- patologie cardiovasculară necontrolată
- anevrisme (dilatări) de vase toracice, abdominale sau cerebrale (risc crescut de rupere în timpul manevrelor)
- operație oculară, cerebrală, abdominală sau toracică recentă (variază între 1 săptămână postoperator până la 4-8 săptămâni)
- afecțiuni acute/simptome (răceală, greață, dureri de cap etc).
Ce se întâmplă după examinare?
După examinare pacientul își poate relua activitățile obișnuite. Ulterior va primi rezultatul probei și interpretarea realizata de către medicul pneumolog, precum și indicațiile de tratament/investigații suplimentare, după caz.
Ce ne puteti spune despre Pletismograful instalat la CardioRec?
Pletismograful PowerCube Body, marca Ganshorn, este unul dintre cele mai noi aparate pentru efectuarea probelor funcționale complexe, beneficiind de tehnologii de ultimă oră:
- masurare ultrasonică a fluxului – ceea ce conferă o precizie mai bună de masurare comparativ cu metodele “traditionale”, chiar și atunci când este foarte scăzut
- interfața pentru pacient este ușor de ajustat – minimizează numărul de probe eșuate și efortul depus de pacient pentru o probă corectă
- beneficiază de tehnologii avansate pentru calculul volumelor de gaz intratoracic
De ce ar trebui să aleagă pacienții CardioRec pentru realizarea unei evaluări pulmonare complete?
În primul rând, personalul centrului medical CardioRec are o pregătire înaltă în ceea ce privește investigațiile pneumologice, atât medicii, cât și asistenții medicali. De asemenea, fiind un centru multidisciplinar ce beneficiază de multiple specialități, de investigații complexe de imagistică medicală, odată cu rezultatele se pot efectua rapid examinările suplimentare necesare și prescrie tratamentul optim pentru afecțiunile depistate.
Astfel, se reduce timpul de așteptare al pacientului, se intervine rapid înainte de degradarea funcției pulmonare și se instituie tratamentul corect. Prin colaborările cu centre renumite de chirurgie toracică se poate face rapid evaluarea și pregatirea preoperatorie a pacienților care necesită intervenții chirurgicale pulmonare.
Pentru Programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021.9636.
CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 60 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.