Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cum tratăm durerea cronică în afecțiunile din sfera Ortopediei? – Dr. Claudiu Vîrban, Ortopedie – traumatologie
Durerea cronică este acea durere care persistă de cel puțin 3 luni, putând fi o durere ce are ca origine aparatul locomotor (articulații, coloana vertebrală, etc) sau oricare altă zonă a corpului (cap, abdomen, pelvis etc). De asemenea, poate avea o cauză psihică (durerea psihogenă). Aflați mai multe din interviul cu medicul din echipa CardioRec, Claudiu Vîrban, Medic Primar Ortopedie – traumatologie.
Durerea cronică este una dintre cele mai întâlnite suferințe medicale la nivel global. Ce este mai exact și care sunt principalele manifestări?
Durerea este principalul simptom ce aduce pacientul la medic. Nu lăsați nicio durere neinvestigată și netratată! Prin durere organismul trage un semnal de alarmă că ceva nu este în ordine și trebuie să luăm măsuri. Pentru a identifica și trata cauza, precum și pentru a evita complicații ale afecțiunilor care au generat durerea, primul pas este prezentarea la medic.
Durerea cronică este acea durere care persistă de cel puțin 3 luni, poate fi o durere ce are ca origine aparatul locomotor (articulații, coloana vertebrală, etc) sau oricare altă zonă a corpului (cap, abdomen, pelvis etc). De asemenea, poate avea o cauză psihică (durerea psihogenă).
Durerea cronică afectează viața de zi cu zi a pacientului pe mai multe planuri
- fizic, pacientul nu își mai poate desfașura activitățile obișnuite;
- îi este afectată calitatea somnului, acuză o stare de oboseală și lipsă de energie;
- psihic și afectiv, pacientul cu durere cronică are tendința manifestării de tulburări depresiv-anxioase, iritabilitate, se autoizoleză etc.
- pacientul cu durere cronică ajunge să folosească cantități mari de medicamente antiinflamatorii și antialgice pe perioade lungi de timp.
Care sunt principalele cauze ale durerii cronice?
Mă voi referi aici la afecțiuni din sfera ortopediei, la durerea cronică ce are ca sediu aparatul locomotor (oase, articulații, muschi, tendoane).
Boala degenerativ-artrozică a aparatului locomotor este principala sursă generatoare de durere cronică. Aceasta poartă denumiri diferite în funcție de articulațiile pe care le afectează: Spondilodiscartroză/spondiloza – artroza coloanei vertebrale (cervicală/lombară/toracală) – este sediul foare fecvent al durerii cornice (și Hernia de disc este tot o afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale); Gonartroza – artroza genunchiului; Coxartroza – artroza șoldului, etc.
Toate sunt afecțiuni generatoare de durere cronică și impotență funcțională de grade si intensitate variabile. La baza bolii artrozice stă degradarea cartilajului articular si deformarea suprafețelor osoase articulare.
Alte afecțiuni ortopedice generatoare de durere cronică: Fasciita plantară (pintenii calcaneeni), Epicondilita laterală/medială, Tendinita de supraspinos/coafa rotatorilor (umarul dureros), Hallux valgus (monturile), Sechele/complicații post traumatisme complexe, precum și durerea cronică din afecțiunile neoplazice cu afectare osoasă.
Durerea cronică poate fi provocată de cauze de natură emoțională?
Durerea cronică fară o cauză și/sau sediu indentificabil are adesea la bază un cerc vicios compus din stres cronic, oboseală psihică, insomnii, diferite forme de sindrom depresiv-anxios, consum regulat de alcool, tutun, substanțe psiho-active, etc. Fibromialgia este un exemplu de astfel de afecțiune.
Ce facem când avem dureri cronice? Care este primul pas?
Nu lăsați nici o durere neinvestigată și netratată.
Prin durere organismul trage un semnal de alarmă că ceva nu este în ordine și trebuie să luăm măsuri.
Pentru a identifica si trata cauza precum și pentru a evita complicații ale afecțiunilor care au generat durerea, primul pas este prezentarea la medic.
Cum poate fi controlată pe termen lung durerea cronică? Ce presupune terapia durerii cronice?
După primul pas – acela de a identifica sursa durerii cronice (acolo unde poate fi identificată) -trebuie alcătuit un plan de tratament pentru a combate cauza generatoare de durere cronică. Nu întotdeauna cauza durerii poate fi eradicată, de cele mai multe ori tratamentul este multimodal, pe mai multe direcții de acțiune, astfel încât durerea cronică să poată fi ameliorată, ținută sub control și treptat să se ajungă la vindecare.
În afecțiunile punctuale (gonartroză, coxartroză), înlocuirea articulației cu o endoproteză –(artroplastia totală) duce la eliminarea sursei durerii. În cazurile unde din varii motive nu se poate interveni chirurgical sau boala artrozică este într-un stadiu incipient, variantele de tratament sunt nechirurgicale și constau în proceduri de balneoterapie, fizio-kinetoterapie, regim igieno-dietetic, infiltrații intraarticulare, etc.
În durerea cronică ce are ca sursă boala degenerativ-artrozică a coloanei vertebrale, de prima intenție este tratamentul conservator nechirurgical constând în fizio-kinetoterapie, masaj, acupunctură, elongații, gimnastică medicală, infiltrații antiinflamatorii, ozonoterapie, etc. În cazurile de stenoză severă de canal vertebral se recomandă decompresia chirurgicală.
Ce alte metode de tratament pot aduce beneficii în managementul durerii cronice?
Durerea cronică este adesea greu de tratat și de cele mai multe ori necesită o abordare multimodală, astfel pe lângă medicația antiiflamatorie, antialgică, infiltrații, intervenții chirurgicale (unde este cazul), se apelează frecvent la masaj, saună, hidro-kinetoterapie, osteopatie, aquagym, yoga, pilates, acupunctură, psihoterapie, meditație, managementul stresului, etc.
Se recomadă practicarea regulată a unui sport adaptat condiției pacientului, precum și găsirea unui hobby; acestea cu scopul ca pacientul să descarce endorfine (hormonii fericirii).
Pentru Programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021.9636
CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 60 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.