Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Află ce se poate vizualiza cu ajutorul ecografiei și ce fel de afecțiuni se pot depista!
Autor: Dr. Cosmin Dugan
Medic Primar Geriatrie si gerontologie, Competență în Ecografie generală
Ce este ecografia?
Ecografia (ultrasonografia) este o tehnică de explorare imagistică semisubiectivă, neinvazivă, care utilizează transmiterea diferențiată a ultrasunetelor prin diverse tipuri de țesuturi, pentru a observa anatomia și unele aspecte funcționale de la nivelul organelor interne.
Cum se realizează?
Evaluarea ecografică presupune utilizarea unui transductor specializat care este pus în contact cu pielea pacientului în general prin intermediul unui gel special. În funcție de tipul de ecografie, se poate solicita pacientului să efectueze unele manevre menite să faciliteze actul medical.
Specialități medicale și chirurgicale care utilizează examenul ecografic și principalele afecțiuni care pot fi depistate ecografic
Ecografia abdomino-pelvină
- probabil cea mai frecventă ecografie, permite vizualizarea organelor intraabdominale: ficat, colecist, căi biliare interne și externe, splină, pancreas, rinichi, aortă abdominală, vena cavă inferioară, vezica urinară, uter și ovare/prostată și, în unele situații, în funcție și de experiența medicului – stomac, duoden, anse enterale, colon, apendice vermiform. Ecografia abdominală permite diagnosticarea sau oferă informații medicale importante pentru majoritatea afecțiunilor la nivel acute sau monitorizarea patologiilor cronice.
Ecografia tiroidiană
- permite explorarea cu finețe a glandei tiroide, lojei tiroidiene, lanțurilor ganglionare latero-cervicale și a altor structuri adiacente. Ecografia tiroidiană, împreună cu investigațiile biologice hormonale, sunt esențiale pentru diagnosticul patologiilor tiroidiene (ex. gușă, chisturi, tumori etc.)
Ecografia mamară uni- sau bilaterală
- este utilizată atât că o metodă de screening (de obicei cu o frecvență anuală), cât și ca metodă de diagnostic (cele mai frecvente patologii diagnosticate – adenofibroame, chisturi, tumori benigne sau maligne). Ecografia de sân poate fi utilizată în siguranță și în timpul alăptării (ex. în cazul mastitelor) sau la persoanele cu proteze reconstructive sau augmentative.
Ecografia de părți moi
- permite vizualizarea unui număr mare de modificări anatomice și funcționale situate superficial (de ex. chisturi, abcese, tumori benigne și maligne, adenopatii, rupturi musculare sau la nivelul tendoanelor, tromboflebite superficiale etc). Uneori aceste examene de structuri superficiale sunt solicitate anterior unei intervenții chirurgicale, de exemplu, evacuarea unui abces superficial.
Ecografia vasculară
- utilizează metode doppler care permit suplimentar vizualizarea fluxului și vitezelor sângelui la nivelul vaselor și a inimii, pot pune în evidență modificări endoluminale (în interiorul vaselor) sau intracardiace (de ex. plăci de aterom, disecții ale peretelui vascular, cheaguri de sânge etc). Ecografia vasculară reprezintă un standard al consultului cardiologic modern.
Ecografia în sarcină
- are în vedere evaluarea stării de sănătate a mamei și a fătului pe tot parcursul sarcinii.
Beneficiul examenului ecografic
Ecografia a devenit un standard în îngrijirea medicală ambulatorie și spitalicească, cunoscând o răspândire generală tocmai datorită siguranței în utilizare, lipsei de invazivitate, accesibilității, eficienței în diagnosticarea unui număr foarte mare de afecțiuni, posibilității de a fi repetată de câte ori este nevoie, costului scăzut, etc.
Din aceste motive, investigațiile ultrasonografice sunt frecvent primele investigații imagistice solicitate atunci când există suspiciunea unei suferințe organice sau sunt recomandate că o metodă de screening (detecție precoce) pentru diverse patologii (ex. depistarea precoce a cancerului de sân).
Pregătirea pentru examenul ecografic
Pregătirea pacientului pentru o ecografie trebuie să respecte următoarele indicaţii, în funcţie de tipul ecografiei:
Ecografia abdominală
- se recomandă ca pacientul să NU consume alimente, băuturi acidulate, alcoolice sau cafea cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţie. De preferat să se evite în ultimele 24 de ore anterioare ecografiei consumul de alimente cu un conținut mare de grăsimi animale, fermentate (iaurt, brânză), condimente, alimente preparate prin prăjire, dulciuri concentrate. Se evită astfel formarea de gaze în exces la nivelul tubului digestiv și golirea vezicii biliare. În unele situații este posibil ca medicul să solicite administrarea anterioară a unor medicamente care diminuează spasticitatea și contribuie la eliminarea gazelor.
- Se recomandă și consumul de apă și ceai (1 litru) cu circa o oră înaintea examenului ecografic, vizându-se, în special, plenitudinea vezicii urinare, importantă în evaluarea corectă a organelor pelvine.
Pentru ecografia mamară şi cea din timpul sarcinii
- nu există recomandări speciale înainte de investigaţie.
Care sunt limitele ecografiei?
Utilizarea doar a ultrasunetelor ca principiu fizic de investigare a țesuturilor impune o serie de limite de metodă. Astfel, prezența în exces a gazelor intraabdominale afectează semnificativ calitatea semnalului de întoarcere și provoacă ecranarea imaginilor organelor situate în spatele pungii de gaze.
Leziunile cutanate extinse limitează, de asemenea, ferestrele ecografice, la fel și imposibilitatea vizualizării unui organ din mai multe incidente. Unele organe sunt mai dificil de vizualizat ultrasonografic datorită anatomiei (anse enterale, organe retroperitoneale).
Experiența examinatorului reprezintă un alt factor decisiv în stabilirea unui diagnostic de imagine de precizie. Examinatorul observă imaginile în majoritatea cazurilor sub formă de secțiuni bidimensionale și realizează mental o operație de vizualizare tridimensională care îi permite stabilirea unui diagnostic pozitiv și diferențial.
Performanțele ecografului influențează capacitatea de a efectua un examen imagistic avansat (de exemplu, efectuarea unor investigații doppler, elastografie, biopsie virtuală etc).
Riscuri sau efecte adverse ale examenului ultrasonografic
Nu există riscuri asociate examenului ecografic. Poate există un grad redus de disconfort psihologic legat de investigație (teamă de „halatul alb” sau de rezultatul investigației sau disconfort fizic la aplicarea gelului de ecograf la temperatura camerei).
În unele situații, de exemplu pentru sindromul algic abdominal acut, la efectuarea unor manevre cu transductorul prin care se aplică o presiune mai mare la nivelul zonei de contact este posibil ca durerea locală să se intensifice o perioada scurtă de timp în timpul examinării.
Ce urmează după efectuarea examenului ecografic?
În funcție de motivul efectuării investigației și de rezultatul examenului ecografic, precum și de recomandările medicului trimițător, se pot recomanda suplimentar alte investigații biologice, imagistice sau funcționale.
Trebuie menționat că atunci când există suspiciunea rezonabilă sau chiar certitudinea unei afecțiuni noi sau în stadiu evolutiv avansat, medicul are obligația utilizării tuturor metodelor de investigație pe care le are la dispoziție, după informarea completă și cu acordul pacientului.
Din aceste motive, investigațiile ultrasonografice sunt frecvent primele investigații imagistice solicitate atunci când există suspiciunea unei suferințe organice sau sunt recomandate ca metodă de screening (detecție precoce) pentru diverse patologii (de exemplu, depistarea precoce a cancerului de sân).
Ecografie ficat
Ecografie rinichi
Ecografie splină
Ecografie Colecist
Vezi toate investigațiile oferite de Dr. Cosmin Dugan la CardioRec Corbeanca
Pentru Programări – 021.9636