Ecocardiografia - imagistica multimodala cardiovasculara
Resurse pentru medici nov. 26, 2024

ECOCARDIOGRAFIA – “poarta de intrare” în imagistica multimodală – Dr. Luminița Rotaru


Dr. Luminița Rotaru, Medic Primar Cardiologie, Doctor în Medicină

Director Medical Auxologico Cardiorec

 

Abordarea imagistică multimodală utilizată pentru caracterizarea cu acuratețe a structurii și funcției inimii a pătruns în practica de zi cu zi a evaluării pacienților cu afectare cardiacă. Ecocardiografia reprezintă “poarta de intrare“ în lumea imagisticii multimodale, având ca principale avantaje:

  • oferirea informației în timp real, ridicând suspiciunea de diagnostic care este ulterior confirmat prin CT Cardiac sau RMN Cardiac, în special în cazurile complexe care necesită informații suplimentare structurale sau cu rol în stabilirea etiologiei;
  • urmărirea în dinamică a evoluției;
  • noninvazivitate;
  • accesibilitate;
  • reproductibilitate.

 

Tipuri de ecocardiografie

A.ECOCARDIOGRAFIA TRANSTORACICĂ cu tehnicile clasice (bidimensională (2D), Doppler color, Doppler continuu, Doppler pulsat), precum și cu cele mai recente (Doppler tisular, ecografia tridimensională (3D) și speckle tracking) permite evaluarea dimensiunilor și funcției inimii, analiza anatomiei detaliate (în special ecografia 3D) și funcției sistemului valvular, cu rol direct în perspectiva indicației de intervenție chirurgicală.

Speckle tracking, ce studiază strain-ul miocardic sau deformarea în special a fibrelor longitudinale, poate detecta disfuncția miocardică subclinică (de exemplu, prin strain longitudinal global – GLS) la pacienții cu factori de risc pentru cardiomiopatii, în timpul tratamentulului oncologic chimioterapic cardiotoxic, fiind criteriu imagistic în diagnosticul anumitor tipuri de cardiomiopatii, precum amiloidoză sau boli genetice. Tehnica este utilizată și în monitorizarea pacientilor cu insuficiență cardiacă, inclusiv ca factor de prognostic, precum și în detectarea ischemiei miocardice (Exemplele 1 și 2).

 

ecocardiografia

(a)

 

ecocardiografia

(b)

 

ecocardiografia

(c)

 

ecocardiografia

(d)

Exemplul 1. Pacient cu cardiomiopatie dilatativă ischemică cu afectarea severă a strain-ului, VS, VD și AS, în corelație cu disfunctia sistolică biventriculară (imagini a, b, c, d).


 

ecocardiografia

(e)

 

ecocardiografia

(f)

 

ecocardiografia

(g)

Exemplul 2. Pacient oligosimptomatic, consumator cronic de alcool, venit pentru evaluare oncologică, cu coronare permeabile, la care ecocardiografia evidențiază afectare severă a strainului AS, VS, cu afectare ușoară a FE VS fără un pattern clar pentru o cardiomiopatie genetică (imagini e, f, g).


 

B. ECOCARDIOGRAFIE DE CONTRAST – utilizează agenți de contrast de tip microbule (Sonovue) ce cresc calitatea imaginilor la pacienții cu fereastră acustică dificilă (una dintre principalele limite ale ecocardiografiei transtoracice) prin vizualizarea mai bună a endocardului, ceea ce permite aprecierea cu o mai mare acuratețe a funcției ventriculare globale și segmentare, prezența tulburărilor de perfuzie, diagnosticul pozitiv al trombozei cardiace. (Exemplul 4)

Prin utilizarea agenților de contrast de tip ser fiziologic barbotat se pot identifica sunturi intracardiace de tip defect septal atrial, foramen ovalis patent cu implicații speciale în practica clinică. (Exemplul 3).

 

ecocardiografia

(h)

Exemplul 3. Ecocardigrafie cu contrast cu ser fiziologic barbotat la o pacientă cu accidente vasculare embolice la care s-a evidențiat prezența substanței de contrast în peste 4 cicluri consecutive la manevrele dinamice: foramen ovalis patent (imagine h).


 

 

ecocardiografia

(i)

 

ecocardiografia

(j)

 

ecocardiografia

(k)

Exemplul 4. Ecocardiografie cu contrast SonoVue la un pacient cu cardiomiopatie dilatativă și suspiciune de tromboză intraventriculară la ecografia transtoracică (i) și transesofagiană (j); examinarea cu contrast nu a evidențiat aspect de tromb (k), aspect confirmat la RMN Cardiac (cordaj tendinos rupt).


 

C. ECOCARDIOGRAFIE DE STRES reprezintă evaluarea ecografică în timpul efortului fizic (pe o bicicletă statică) sau în timpul administrării unor substanțe ce cresc ritmul cardiac și contractilitatea miocardului (dopamina). Este folosită în detectarea ischemiei miocardice, în evaluarea severității leziunilor coronariene aflate la limita semnificației hemodinamice, utilă în decizia terapeutică de efectuare a angioplastiei, intervenției chirurgicale sau tratamentului medicamentos. De asemenea, este importantă în evaluarea funcției și viabilității ventriculului stâng, cu impact în decizia terapeutică.

 


 

D. ECOCARDIOGRAFIE TRANSESOFAGIANĂ – evaluarea prin intermediul unui transductor esofagian ce permite obținerea unor imagini cu acuratețe crescută 2D și 3D cu rol important în stabilirea severitătii, mecanismelor și etiologiei afectărilor valvulare (Exemplul 5), în evaluarea protezelor, diagnosticul endocarditei bacteriene, evaluarea sunturilor intracardiace, a foramen ovalis patent, identificarea surselor de embolie de la nivelul atriului stâng cu impact în decizia de conversie a fibrilației atriale, evaluarea patologiei aortice, tumorilor cardiace și, mai nou, în ghidarea procedurilor intervenționale de tip TAVI (înlocuire valva aortică transcateter) și reparații percutane ale valvei mitrale (MitraClip), închiderea DSA sau FOP.

 

ecocardiografia

(l)

 

ecocardiografia

(m)

 

ecocardiografia

(n)

 

ecocardiografia

(o)

Exemplul 5. Examen transesofagian la o pacientă cu dublu obstacol subvalvular aortic sugerat transtoracic (hipertrofie septală și membrană subvalvulară) confirmata TEE (imaginile i-j) și la CT Cardiac (imaginile k-l).


 

Prin tehnicile noi și aplicațiile automatizate, disponibile pe ecografele moderne, ecocardiografia reprezintă prima linie în imagistica de înaltă performanță furnizând informații ce pot necesita evaluări complementare de tipul Tomografiei, Rezonanței Magnetice Cardiace și Imagisticii Nucleare. 

Punctele forte ale ecocardiografiei ce o definesc ca “poartă de intrare“ în imagistica multimodală sunt reprezentate de capacitatea de diagnosticare, evaluare și monitorizare facilă atât în ambulator, cât și în urgență sau la patul bolnavului în unitățile de terapie. Limitele sunt legate de dificultățile de examinare legate de fereastra acustică dificilă la persoanele obeze sau cu afecțiuni pulmonare, de performanțele diferite ale ecocardiografelor și, nu în ultimul rând, de experienta examinatorului. Este evident că valoarea imagisticii multimodale este augmentată de comunicarea în cadrul echipei HEART TEAM.

 


 

 

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter