IRM Cardiac Bucuresti - Cardio-RM Bucuresti
Jurnal Medical ian. 31, 2024

RMN Cardiac: Imagistică avansată pentru afecțiunile cardiovasculare – Dr. Andrada-Camelia Guță, Medic Cardiolog cu competență în RMN Cardiac


Doctor Andrada Guta - RMN Cardiac Bucuresti

Dr. Andrada-Camelia Guță

Medic Cardiolog cu competență europeană și americană în RMN Cardiac

 

RMN-ul Cardiac (numit și IRM Cardiac sau Cardio-RM) este o investigație imagistică non-invazivă și care nu utilizează radiații, ce permite investigarea non-invazivă a funcției inimii, structurii mușchiului inimii (miocardul), aspectului morfologic al valvelor inimii, stării învelișului inimii (pericardului) și a efectului unor afectări ale arterelor inimii (arterele coronare) asupra structurii și funcției mușchiului cardiac. Dr. Andrada-Camelia Guță, Medic Cardiolog cu competență europeană și americană în RMN Cardiac, explică pe larg care este importanța examinării RMN Cardiac în diagnosticul, evaluarea și monitorizarea afecțiunilor cardiovasculare.

 

Ce este RMN-ul Cardiac și de ce este o examinare valoroasă în diagnosticarea afecțiunilor cardiovasculare?

Rezonanța magnetică pentru sistemul cardiovascular (RMN Cardiac sau IRM Cardiac sau Cardio-RM) este o metodă imagistică neinvazivă, care folosește magneți foarte puternici, conectați la un computer, și care creează imagini detaliate ale inimii și vaselelor de sânge.

La ce folosește investigația RMN Cardiac:

  1. Fiecare tip de țesut are un contrast diferit și, astfel, putem detecta anomalii la nivelul mușchiului cardiac sau al vaselor de sânge.
  2. Poate crea imagini în mișcare și putem analiza funcția inimii – dacă este normală sau dacă există tulburări de contracție (de exemplu, atunci când pacientul are în istoricul medical un infarct miocardic).
  3. Atunci când pacientul suferă de insuficiență cardiacă, imagistica prin rezonanță magnetică a cordului ne ajută în diagnosticul etiologic al bolii, respectiv să facem distincție între tipurile de afectare cardiacă (ischemică, infiltrativă, inflamatorie).
  4. Poate identifica cu precizie similară cu a computer tomografului (CT) cât de dilatate sunt vasele mari, ca de exemplu aorta. De asemenea, identifică anomalii precum anevrismele, stenozele vasculare, plăcile aterosclerotice sau trombii intravasculari. RMN-ul este ideal în identificarea trombilor în sistemul circulator.
  5. Și pentru că am amintit de computer tomograf, o deosebire majoră între cele 2 tehnici este radiația ionizantă. RMN-ul nu este o examinare iradiantă, un avantaj major în special în cazul pacienților care necesită monitorizare prin evaluări repetate, la copii sau la femeile însărcinate.

 

De ce este o examinare care se efectuează în echipă – medic cardiolog și medic radiolog?

Într-adevăr, în România, legislația nu permite cardiologului să parafeze rezultate de Rezonanță Magnetică sau Computer Tomografie, ci numai ecografia cardiacă ține de competența cardiologului. În alte țări, precum Statele Unite ale Americii, Rezonanța Magnetică pentru sistemul cardiovascular face parte din departamentul de imagistică avansată cardiovasculară ce aparține cardiologiei. Totuși, o colaborare între cardiolog și radiolog este esențială pentru interpretarea cazului în complexitatea lui și pentru maximizarea utilității diagnostice a RMN-ului. Fiecare dintre cele 2 specialități aduce elemente de expertiză diferite:

a.Cardiologul

-deține o cunoștere amănunțită a aspectelor fiziologice ale sistemului cardiovascular, a elementelor clinice care direcționează spre un diagnostic, cunoaște vasta patologie cardiovasculară și poate integra imaginile de Cardio-RMN în context.

b.Radiologul

-este expert în interpretarea imagisticii diverselor organe și sisteme, recunoaște anatomia normală, respectiv anomaliile structurale, și contribuie la identificarea patologiilor asociate extracardiace.

Modelul acesta de colaborare reflectă natura interdisciplinară a medicinei moderne.

 

RMN-ul Cardiac este o examinare utilă în identificarea precoce a problemelor cardiace?

Categoric DA, RMN-ul este foarte util în diagnosticul precoce al patologiilor cardiace și ne arată structura muschiului cardiac, cum am precizat. Poate identifica modificări subtile, semne precoce de hipertrofie, de inflamație, de infiltrație, chiar înainte de stadiul de fibroză constituită, adică atunci când prin orice intervenție terapeutică nu mai putem recupera mușchiul normal, când este deja prea târziu.

În ceea ce privește boala cardiacă ischemică, RMN-ul de stres detectează ischemia miocardică, faptul că mușchiul inimii nu primește suficient oxigen pentru a funcționa normal. Acesta este un stadiu anterior infarctului miocardic acut.

În bolile valvulare, de exemplu, RMN-ul Cardiac ne ajută sa diagnosticăm precoce patologia severă, cea cu indicație de intervenție chirurgicală, tot la fel, înainte de instalarea fibrozei miocardice.

La pacienții oncologici, modificări relativ mici ale fracției de ejecție (ale funcției cardiace) pot identifica reacții nefavorabile la tratamentul chimioterapic (cardiotoxicitatea).

 

Ce rol joacă RMN-ul Cardiac în monitorizarea pe termen lung a pacienților cu boli cardiace?

Având în vedere natura neinvazivă și neiradiantă a RMN-ului, practic nu avem contraindicații pentru evaluarea repetată prin RMN și monitorizarea atentă a pacienților cu boli cardiovasculare.

  1. Putem monitoriza răspunsul la tratament – la pacienții cu insuficiență cardiacă pentru evaluarea fracției de ejecție, în miocardită pentru remisia edemului din faza acută, în amioloidoză pentru evaluarea răspunsului la medicația specifică).

 

  1. Evaluarea pacienților post-operator, de exemplu, care au suferit fie o intervenție de by-pass aorto-coronarian, fie înlocuire valvulară sau intervenții chirurgicale pentru patologii congenitale cum sunt defectele septale cu șunturi intracardiace. La acești pacienți ne interesează în mod particular remodelarea cordului după ce problema inițială a fost rezolvată: ameliorarea funcției cardiace la pacienții ischemici, normalizarea dimensiunilor cavităților inimii după ce valvulopatia sau șuntul au fost corectate. În cazurile mai puțin fericite, RMN-ul poate identifica complicațiile post-operatorii și poate stabili conduita terapeutică ulterioară.

 

În ce mod RMN-ul Cardiac poate contribui la personalizarea tratamentului prescris?

Vă voi da un exemplu: cardiomiopatia dilativă. Sub acest diagnostic se pot ascunde zeci de patologii cu tratament diferit. Toate se manifestă prin dilatarea inimii (creșterea volumelor camerelor inimii) și prin reducerea fracției de ejecție. RMN-ul poate diferenția hemocromatoza de bolile ereditare (dobandite de la parinți) și chiar poate diferenția cardiomiopatia tahiaritmică (atunci când inima suferă pentru că pulsul este accelerat o perioadă mai lungă de timp).

 

Cum ajută rezoluția ridicată a imaginilor obținute prin RMN Cardiac capacitatea medicului de a evalua cu precizie structurile și funcțiile inimii?

Rezoluția bună a imaginii și, în general, calitatea imaginii, deoarece în imagistică e important semnalul, absența artefactelor, și așa mai departe, toate aceste aspecte ale imaginilor sunt esențiale. 90% din diagnosticul RMN reprezintă calitatea achiziției. Personal, îmi face placere să achiziționez eu imaginile pe care le interpretez. Și aici nu este vorba numai despre rezoluție. În RMN sunt foarte puține situațiile în care poți face reconstrucții în timpul doi. Interpretarea se face strict pe imaginile obținute, iar dacă acestea sunt insuficiente sau s-a omis evaluarea în detaliu a unei anumite structuri, nu există altă variantă decât să rechemăm pacientul pentru achiziții suplimentare.

 

Care sunt limitările, din punct de vedere al pacienților, în care RMN-ul Cardiac nu este recomandat?

RMN-ul este în general sigur și sunt foarte puține situațiile în care nu poate fi efectuat.

  1. O astfel de situație este la pacienții cu anumite tipuri de implanturi, ca de exemplu neurostimulatoare cu contraindicație pentru RMN. Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele nu reprezintă o contraindicație. Este nevoie, în schimb, de interogarea acestor device-uri înainte și după RMN de către un medic cardiolog.
  2. Prezența unor metale în corp în zone sensibile, cum este ochiul sau în apropierea vaselor, reprezintă o contraindicație pentru RMN dacă după evaluarea cazului considerăm că riscul de deplasare sau de încălzire a respectivului metal este semnificativ.

 

Ce ne puteți spune despre rolul RMN-ului Cardiac în ceea ce privește medicina viitorului?

Nu cu foarte mulți ani în urmă RMN-ul reprezenta o tehnică foarte costisitoare și de durată (peste o oră și jumătate pentru un pacient). Mai mult decât atât, pacienții cu aritmii sau care nu reușeau să își coordoneze respirația cu achiziția imaginilor erau refuzați pentru această învestigație. Astazi avem tehnici speciale și pentru pacienții cu aritmii, pentru cei cu insuficiență cardiacă severă și dispnee (senzația de sufocare), chiar și pentru pacienții sedați/intubați. O achiziție completă durează sub o oră. Medicina evoluează în fiecare zi. Trebuie doar să ținem și noi pasul cu ea.

 

 

 


 

Centrul Auxologico CardioRec este dotat cu echipament performant RMN AVANTO FIT de la Siemens și face parte din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al rețelei Auxologico. Pacienții noștri pot conta pe același profesionalism și calitate de care ar beneficia la Milano (sediul Auxologico) sau în cele mai importante centre cardiologice europene.

RMN (MRI) Siemens AVANTO FIT oferă imagini de o calitate excelentă, în cazul evaluarilor cardiace (cardimiopatie dilatativă, evaluare post infarct miocardic, evaluare valve, evaluare post miocardită, evaluare de aorta fără agent de contrast).

Echipamentul RMN este dotat cu numeroase antene și soft-uri pentru evaluarea structurilor cardiace. Acesta dispune de cea mai nouă tehnologie pentru realizarea unor achiziții de imagini de înaltă calitate, fără artefacte, iar cu ajutorul său se pot efectua o gamă largă de alte investigații RMN.

 


Programări RMN Cardiac și informații suplimentare – 021.9636

 


Abonează-te la newsletter