Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Scleroterapia: Tratamentul modern al varicelor și venelor în pânză de păianjen – Dr. Alexandra Buzea, Medic Chirurgie Vasculară
Dr. Alexandra Buzea, Medic Specialist Chirurgie Vasculară – Auxologico CardioRec
Scleroterapia este o procedură utilizată pentru eliminarea venelor subdermice vizibile, inestetice, precum teleangiectaziile (<2mm) – impropriu denumite “vene sparte”, venelor reticulare (2-4mm) de la nivelul membrelor inferioare și nu numai.
Boala varicoasă este una dintre cele mai răspândite patologii ce afectează peste jumătate din populația adultă, indiferent de sex sau vârstă.
Ortostatismul prelungit, statul timp îndelungat în sezut sau poziția “picior peste picior” favorizează apariția varicelor, teleangiectaziilor sau a venectaziilor. Fără un tratament adecvat, insuficiența venoasă cronică se poate complica și poate altera semnificativ calitatea vieții pacienților.
Scleroterapia este o tehnică medicală sigură, minim-invazivă, și-a dovedit eficacitatea încă din anii 1930, dar în momentul de față se face cu substanțe mult mai eficiente, mai sigure și mai putin agresive sistemic.
Ce presupune mai exact procedura de Scleroterapie?
Procedura este efectuată de către un chirurg vascular sau un flebolog în cabinetul medical/ambulator, nefiind necesară spitalizarea sau anestezia. Aceasta constă în infiltrarea cu un ac foarte subțire a unei substanțe fibrozante în interiorul venei și compresia locală pentru a menține sângele în afara vasului injectat și pentru a dispersa soluția.
Numărul de injectii depinde de numărul și mărimea venelor tratate. Substanța va irita peretele intern al vasului, ceea ce va duce la o reacție inflamatorie, fiziologică, care va “umple” și închide vasul. În timp (cam 3 – 4 saptamani), vena se va scleroza și se va resorbi natural.
Postprocedural, pacienții sunt sfătuiti să facă mișcare, mersul pe jos fiind cel mai indicat, putând pleca direct acasă, doar cu un ciorap compresiv pe picior, fără alte tipuri de pansamente.
Scleroterapia nu numai ca duce la redobândirea aspectulului estetic, ci ameliorează și simptomatologia insuficienței venoase incipiente: edem, senzația de picioare grele, obosite, prurit, precum și cârceii resimțiți în cursul nopții.
Procedura de scleroterapie este indicată adulților cu:
-spider veins sau teleangiectazii – vene vizibile, imediat sub piele, de mici dimensiuni – 1-1.5 mm, ce pot avea forme diferite: ramificate sau în pânză de paianjen (de unde și denumirea) sau pot fi simple, liniare. Pot fi de culoare roșie, albastra sau vineție și frecvent apar la nivelul gleznelor, gambelor și coapselor.
-venele reticulare – în ceea ce privește mărimea, venele reticulare se situează între venele în pânză de paianjen și varice, având o dimensiune de aproximativ 2 mm. Frecvent, au o culoare albăstruie sau violet.
-în ceea ce privește dilatațiile varicoase de mari dimensiuni, această tehnică nu este indicată, ea nefiind eficientă (varice mari cu reflux masiv – indicație de tratament chirurgical)
Scleroterapia are avantajul de a fi o procedură non-chirurgicală rapidă (30-60 minute), minim-invazivă, ce se poate efectua fără internare (se efectuează în ambulatoriu/în cabinet), fără anestezie (disconfortul local este minim) și făra durere.
Scleroterapia prezintă și anumite contraindicații
Nu se efectuează în timpul sarcinii și alăptării, în episoadele de tromboflebită acută, la pacienții cu alergie la agentul sclerozant (se practică testarea de rutină înaintea inițierii tratamentului) sau în trombofilie fără tratament.
Preprocedural
Pacientul va efectua un consult la medicul de specialitate pentru a stabili indicația de tratament, dar și pentru a primi indicațiile necesare.
Cu o zi înainte de procedura, pacientul nu trebuie să se radă și nu aplică loțiuni/creme pe zona care urmează să fie tratată, pentru a reduce iritația. Este indicată purtarea hainelor lejere, confortabile, care să permită aplicarea bandajului post-injectare sau, de preferat, a ciorapului compresiv.
Medicul va examina locul injectării pentru posibile efecte adverse imediate. La locul injectării pot să apară pete roșii proeminente (precum înțepăturile de insecte), dar care ar trebui sa dispară în câteva zile, linii sau pete maronii (în majoritatea cazurilor), acestea dispar după 3-6 săptămâni, echimoze (vânătăi) ce vor dispărea după câteva zile sau săptămâni.
Postproceural
După porcedură, se recomandă purtarea unui ciorap compresiv pentru încă 3-6 săptămâni. Este recomandată mobilizarea precoce și mersul pe jos. Mișcarea este importantă pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge și pentru a maximiza rezultatele tratamentului. Totuși, nu se recomandă niciun tip de efort fizic intens de tip aerobic (alergat, ridicat greutăți) timp de câteva zile, o saptămână. Activitățile obișnuite se pot relua, însă, în aceeași zi.
Este interzisă expunerea la soare sau solar timp de minim 6 săptămâni (deoarece ar putea să apară hiperpigmentarea pielii), precum și epilarea laser sau cu ceara fierbinte.
Rezultatele scleroterapiei
Rata de succes a scleroterapiei pentru venele mici, superficiale, de la nivelul membrului inferior este de peste 80%, însă, uneori, pentru a elimina complet venele anormale, pot fi necesare 2-3 sedințe.
În general, venectaziile care au răspuns la tratament nu se vor mai reface în locul în care au fost. În schimb, pot apărea teleangiectazii noi care să necesite scleroterapie pe viitor, boala varicoasă, fiind, în esență, o patologie genetică.
Sursa foto: Shutterstock
Pentru Programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021.9636
CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 65 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.