Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Insuficiența Cardiacă: Importanța diagnosticării corecte
Insuficiența Cardiacă este un sindrom manifestat prin oboseală (fatigabilitate), lipsa de aer (dispnee) și/sau umflarea piciorelor (edeme), simptome apărute la efort sau în repaus.
Oricare dintre aceste simptome este total nespecific, iar diagnosticul de insuficiență cardiacă nu este cert nici chiar atunci când toate cele trei simptome sunt prezente, simultan, la aceeași persoană.
Pentru a ne asigura că aceste simptome se datorează insuficienței cardiace, și nu unei alte cauze, trebuie să avem dovada obiectivă a funcționării necorespunzatoare a inimii, adică a disfuncției cardiace.
Ignorarea etapei de obiectivare a disfuncției cardiace duce, din pacate, destul de frecvent, la diagnostice eronate, mai ales în cazul femeilor, vârstnicilor și persoanelor obeze, întrucât dispneea, fatigabilitatea și prezența edemelor pot fi întalnite într-un număr mare de afecțiuni: pulmonare, hepatice, renale, neurologice sau hematologice.
Ecografia cardiacă și diagnosticul timpuriu
Disfuncția cardiacă poate fi identificată prin mai multe metode de diagnostic, dintre care preferabilă este ecografia cardiacă. Aceasta este o examinare imagistică simplă, rapidă și fără nici o contraindicație sau reacție adversă.
Odată cu progresul tehnologic fără precedent, ecocardiografele Doppler din ultimele generații ne oferă imagini foarte precise, nu doar ale anatomiei, cât și ale funcției cardiace, și posibilitatea identificării disfuncției cardiace încă din stadiile sale timpurii.
Cauzele insuficienței cardiace
Cauzele insuficienței cardiace sunt reprezentate, în principal, de prezența unui infarct miocardic sau a altei forme de cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială incorect tratată, funcționarea anormală a unei valve cardiace, afecțiuni ale pericardului sau tulburări ale ritmului cardiac. Practic, insuficiența cardiacă este etapa finală a multora dintre bolile de inimă.
Frecvența în cadrul populației a acestui sindrom este în jur de 1-2%, dar asistăm în ultimii ani la o veritabilă epidemie a cazurilor de insuficiență cardiacă. Din fericire, în această perioadă, au fost identificate și adoptate metode terapeutice eficiente de prelungire a vieții pacienților cu afecțiuni cardiovasculare severe.
Insuficiența cardiacă a fost supranumită “cancerul bolilor cardiace” din cauza prognosticului sumbru pe care îl poartă, asemănător afecțiunilor neoplazice.
Prognosticul poate fi, însă, ameliorat prin metode terapeutice medicamentoase. Noile medicamente și noile tehnici intervenționale și chirurgicale au crescut substanțial speranța de viață atât a pacienților cu insuficiență cardiacă cronică, cât și a celor cu forme acute, care aveau, în trecutul nu foarte îndepărtat, un pronostic extrem de rezervat.
Dr. Anca Simona Tâu
Medic Primar Cardiologie și Medicină Internă, Doctor în Științe Medicale
Asistent Universitar la Catedra de Fiziologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, București
CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano și are în prim-plan prevenția, diagnosticul, tratamentul, recuperarea și reabilitarea cardiovasculară. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al rețelei italiene. Astfel, pacienții noștri pot conta pe același profesionalism și calitate a serviciilor de care ar beneficia la Milano (sediul Auxologico) sau în cele mai importante centre cardiologice europene.
Programează-te aici sau la 021.9636