Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Ce este infiltrația corticosteroidă epidurală și care este utilitatea sa? – Dr. Valentin Hiohi, Ortopedie și traumatologie
Autor: Dr. Valentin Hiohi, Medic Specialist Ortopedie și traumatologie
Infiltrațiile steroidiene epidurale constituie un mijloc de tratament pentru multiple afecțiuni ale zonei lombare și o componentă esențială a managementului nonchirurgical al radiculopatiilor.
Infiltrația presupune injectarea unui anestezic local combinat cu un antiinflamator steroidian cu eliberare prelungită direct în spațiul epidural, în vecinătatea rădăcinii nervoase afectate. Această injecție ajută la controlul inflamației și al durerii cauzate de aceasta la nivelul unuia sau a mai multor segmente vertebrale.
Scopul infiltrației epidurale este să:
- Controleze durerea prin reducerea inflamației din proximitatea rădăcinii nervoase
- Îmbunătățească mobilitatea și funcția la nivelul coloanei lombare și a membrelor inferioare
- Permită pacientului să participe și să îmbunătățească și mai mult progresul fizioterapiei, kinetoterapiei și programului de recuperare
- Ofere suficientă reducere a durerii pentru ca pacientul să se întoarcă la activitățile zilnice, curente.
Pe parcursul evoluției afecțiunii unui pacient, în cele mai multe cazuri, infiltrația transforaminală este recomandată după o serie de tratamente nonchirurgicale, care presupun tratament oral antiinflamator și antialgic, fizio și kinetoterapie, metode care au dat un rezultat slab sau nu au dat rezultate deloc. În același timp, infiltrația epidurală precede intervenția chirurgicală, aceasta fiind rezervată cazurilor rebele la tratamentul conservator sau în care apare afectarea neurologică.
Beneficiile potențiale ale infiltrațiilor epidurale steroidiene
Cei mai mulți dintre medicii specialiști consideră că aceste proceduri sunt benefice în cazul unui episod acut de durere lombară sau la nivelul întregului membru inferior. Principalele limitări sunt acelea că nu sunt intotdeauna eficiente, ameliorarea durerii tinde sa fie temporară, variind de la 2-3 săptămani până la 1-2 ani. În mod normal, aceste infiltrații sunt eficiente și pot fi administrate maximum 3 în decursul unui an.
Când sunt administrate în spațiul epidural, infiltrațiile steroidiene au următoarele beneficii:
- Reduc durerea nervoasă și inflamația. Corticosteroizii reduc producția de substanțe proinflamatorii și reduc sensibilitatea fibrelor nervoase la durere, acestea producând mai puține semnale dureroase.
- Scad cantitatea de medicamente administrate oral. Reducerea locală a durerii limitează sau chiar stopează folosirea medicației antialgice și antiinflamatoare orale, care pe termen lung ar putea avea efecte adverse prin cumularea dozelor administrate recurent.
- Continuarea sau reluarea Fizioterapiei și Kinetoterapiei. Infiltrația scade durerea în așa fel încât pacientul să poată realiza un progres în Recuperarea medicală care este foarte importantă în acest caz.
- Amânarea operației. Aceasta poate fi facută atât timp cât nivelul durerii postprocedurale este acceptabil, efectul este susținut pentru o perioadă suficient de lungă și nu apar tulburări neurologice senzitive sau motorii.
Mai multe tehnici sunt folosite pentru a administra injecția epidurală, în funcție de afecțiunea vizată, de nevoile pacientului și de experiența sau preferința medicului.
Administrarea transforaminală
Această tehnică permite administrarea precisă a soluției steroidiene în spațiul epidural, în proximitatea rădăcinii nervoase care este iritată. Această tehnică vizează rădăcini nervoase specifice pentru a controla inflamația și durerea, de exemplu în cazul herniilor și a protruziilor de disc intervertebral.
Modalitatea de efectuare a infiltrației transforaminale:
Pentru aceasta trebuie să stați întins pe burtă, cu fața în jos, pe masa CT. Medicul, după prealabila dezinfecție a pielii și eventual anestezia locală, sub control CT, va intra cu un ac subțire, atraumatic, printre fibrele musculare paravertebrale, în foramenul radicular, unde va injecta o combinație de substanțe anestezice și antiinflamatoare corticoide. După efectuarea procedurii, care durează în medie 15-20 minute, este posibil să vă amorțească piciorul sau să simțiți furnicături la nivelul acestuia. În anumite cazuri pot apărea dureri de cap, care însă nu sunt de lungă durată, și pot fi ameliorate după consumul de cafea (cafeină). După procedură este recomandat să rămâneți sub supraveghere în clinică cel puțin o jumătate de oră și să consumați lichide.
Administrarea interlaminară
În această tehnică, acul este introdus din spatele coloanei vertebrale, ca și în cazul rahianesteziei, iar medicația este administrată direct în spațiul epidural. Această metodă este mai puțin precisă deoarece nu țintește direct radacina nervoasă afectată, iar substanța introdusă se poate răspândi liber în spațiul epidural. Beneficiul este că poate produce efecte la niveluri mai întinse, mai ales în cazul afectiunilor degenerative, de genul spondilodiscartrozelor.
Administrarea caudală
Este o modalitate mai simplă de a administra medicamentul, dar acesta nu este injectat direct la sursa durerii, în spațiul epidural sau în vecinătatea nervilor. Această abordare este mai puțin eficientă dar este considerată mai sigură și mai ușor de administrat, în cazul medicilor care nu au mijloacele necesare unui ghidaj imagistic precis.
Eficacitatea infiltrațiilor
Cercetările efectuate indică rezultate în general favorabile, cu o rată de 70-90% dintre pacienți care au o îmbunătățire considerabilă a nivelurilor durerii, care se mențin de la două săptămâni până la unul-doi ani. Dacă după prima administrare este obținut un răspuns bun, o a doua administrare se poate face atunci când efectul celei inițiale începe să scadă. Tipic, se pot administra până la 3 infiltrații în decursul unui an. Dacă după prima injecție raspunsul obținut este slab, indicația este de obicei chirurgicală.
În ce afecțiuni se pot folosi infiltrațiile cu Corticosteroid?
Infiltrațiile epidurale lombare sunt folosite în general în tratamentul afecțiunilor care produc iritația sau inflamația rădăcinilor nervoase, asociate cu durere lombară și la nivelul membrului inferior. Cele mai comune afecțiuni tratate în acest mod sunt:
- Hernia de disc/discuri lombar/e
- Boala degenerativă lombară – Spondilodiscartroza
- Stenoza de canal lombar
- Sindromul de coadă de cal
Potențialele Riscuri și Contraindicații pentru infiltrațiile epidurale:
Infiltrațiile steroidiene epidurale sunt considerate sigure și minim invazive. Efecte adverse temporare pot aparea în unele cazuri și pot fi reprezentate de:
- Durere la locul injectării
- Greață
- Durere de cap
- Amețeală
- Lipotimie (Reacție vasovagală)
- Roseața feței (flush facial)
Aceste efecte secundare dispar, de obicei, în cateva minute până la câteva ore. Complicațiile serioase sunt foarte rare și includ leziuni ale măduvei spinării, leziuni ale sacului dural, infecții și/sau accidente vasculare.
În general, riscul apariției complicațiilor scade considerabil în cazul adminstrării injecției sub nivelul vertebrei L4. Fiind realizate sub un ghidaj CT riguros, cu reconstrucția 3D a imaginii înaintea injectării, rata acestor riscuri este mult diminuată.
Afecțiuni specifice care pot crește riscurile periprocedurale
Infiltrațiile nu sunt administrate în cazul prezenței unor afectiuni concomitente, cum ar fi infecții, tumori și tulburări ale coagulării sângelui. De asemenea, aceste infiltrații sunt evitate în cazul diabetului zaharat necontrolat, a anumitor boli cardiace și a sarcinii (riscul radiologic pentru făt).
Postprocedural, în primele 12 ore, pot apărea furnicături şi amorţeală, motiv pentru care nu se recomandă conducerea autovehiculelor în ziua respectivă. Totodată este recomandat ca pacientul să aibă un însoțitor la plecarea din clinică, după efectuarea procedurii.
Pentru Programări la Dr. Valentin Hiohi – 021.9636
CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 60 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.