RMN CT Suspiciune oncologica CAS
Noutăți sept. 9, 2024

SUSPICIUNE ONCOLOGICĂ: RMN și CT GRATUITE PRIN CNAS, FĂRĂ LISTĂ DE AȘTEPTARE, pentru pacientii cu suspiciune oncologică (S.O)


Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat prin intermediul unei informări postate pe site-ul cnas.ro că, începând cu data 1 iulie 2024, pacienții cu suspiciuni oncologice pot beneficia de investigații RMN și CT gratuite prin CNAS, fără plafon de decontare, în baza biletului de trimitere special marcat cu “S.O.” (Suspiciune Oncologică).

 

Ce este biletul de trimitere “S.O.”?

Biletul de trimitere “S.O.” permite accesul prioritar și gratuit (prin decontare CNAS) la investigații imagistice avansate, cum ar fi RMN și CT, esențiale pentru diagnosticarea precisă și rapidă a unei posibile boli oncologice.

Biletul de trimitere “S.O.” poate fi emis de toți medicii specialiști aflați în relație contractuală cu Casa de Sănătate pentru pacienții cu suspiciuni oncologice. Astfel, pacientul suspect de orice formă de cancer poate beneficia în cel mai scurt timp de investigații imagistice RMN și CT fără să aștepte disponibilitatea fondurilor de la Casa de Sănătate, cum se întâmpla în mod obișnuit.

 

suspiciune oncologica

 

Beneficii ale biletului de trimitere “S.O.”:

  1. Serviciile medicale oferite în baza biletului de trimitere “S.O.” sunt decontate integral de CNAS, fără limitare financiară;
  2. Toți medicii specialiști pot emite bilete “S.O.”, dacă suspicionează prezența unei afecțiuni oncologice la pacientul consultat;
  3. Biletul de trimitere “S.O.” pentru RMN și CT este un instrument vital pentru accesul rapid al pacienților la investigațiile imagistice necesare, fără întârzieri inutile, ceea ce poate face diferența în prognosticul pe termen lung, crescând șansele de succes al tratamentului.

Este un pas foarte important în sistemul de sănătate românesc pentru asigurarea unui diagnostic timpuriu în cazurile de suspiciune oncologică, oferind pacienților șansa de a începe tratamentul cât mai devreme posibil, un element esențial pentru succesul tratamentului, prognosticul pe termen lung și salvarea de vieți.

 

Pentru programări cu bilet de trimitere S.O. –  021.9636.

 

*pentru mai multe detalii despre biletul de trimitere “S.O.”, puteți consulta website-ul www.cnas.ro

**comunicat CNAS https://cnas.ro/2024/06/27/comunicat-de-la-1-iulie-vor-fi-disponibile-noi-servicii-de-depistare-si-confirmare-a-unor-boli-grave/

 


 

Impactul bolilor oncologice în România

Bolile oncologice reprezintă una dintre cele mai grave provocări pentru sistemul de sănătate din România. Cancerul este a doua cauză principală de deces în țară, după bolile cardiovasculare. Potrivit statisticilor recente, rata incidenței și a mortalității asociate cancerului este în continuă creștere, afectând zeci de mii de oameni anual.

Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Globocan 2020, România înregistrează aproximativ 98.000 de cazuri noi de cancer anual, ceea ce înseamnă o incidență de 463 de cazuri la 100.000 de locuitori. Cele mai frecvente forme de cancer sunt:

  • Cancerul pulmonar (cel mai frecvent la bărbați)
  • Cancerul de sân (cel mai frecvent la femei)
  • Cancerul colorectal
  • Cancerul de prostată
  • Cancerul de col uterin

România se confruntă cu o incidență de cancer de col uterin mult mai mare decât media europeană, ocupând unul dintre primele locuri din UE. Acest tip de cancer este strâns legat de lipsa screening-ului și a vaccinării împotriva HPV, factori care pot preveni sau reduce semnificativ riscul apariției bolii.

 

Mortalitatea asociată cancerului

Din păcate, mortalitatea asociată cancerului în România este la un nivel ridicat. În anul 2020, s-au înregistrat peste 50.000 de decese cauzate de boli oncologice, iar rata mortalității este de 261 de decese la 100.000 de locuitori, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Unul dintre factorii care contribuie la această rată ridicată este diagnosticarea tardivă.

 

Diagnostic timpuriu cu Biletul de trimitere S.O.

Faptul că toți medicii specialiști în contract cu CNAS vor putea prescrie bilete de trimitere pentru investigații imagistice avansate, cum ar fi RMN și CT, pentru pacienții cu suspiciune oncologică, va avea un impact semnificativ în diagnosticarea precoce a cancerului.

Una dintre principalele provocări în lupta împotriva cancerului este diagnosticarea tardivă. Mulți pacienți ajung să fie diagnosticați în stadii avansate ale bolii, când tratamentele sunt mai complexe și prognosticul este mai slab. Accesul mai facil la investigații imagistice avansate, precum RMN și CT, va permite identificarea cancerului în stadii incipiente, când șansele de tratament eficient și vindecare sunt mult mai mari.

De asemenea, un diagnostic precoce înseamnă și o reducere a costurilor asociate tratamentelor avansate și al gestionării complicațiilor severe.

 

Ne exprimăm încrederea că această măsură va duce la o creștere a ratei de diagnosticare precoce a afecțiunilor oncologice, la reducerea complicațiilor și la îmbunătățirea rezultatelor pe termen lung, contribuind în mod semnificativ la reducerea mortalității cauzate de cancer în România.

 


 

Abonează-te la newsletter