Consult Medic Urolog Bucuresti
Jurnal Medical aug. 24, 2021

Uroflowmetria cu evaluare post urinare


Uroflowmetria (debitmetria) este un test de diagnostic neinvaziv care permite studierea progresiei urinei prin tractul urinar în timpul actului de urinare.

Este un test funcțional simplu și este indicat la pacienții care raportează dificultăți la urinare, de exemplu, senzația de a nu goli complet vezica urinară, fluxul intermitent de urină, incontinența urinară sau picurarea post-urinare.

Aceste simptome pot indica diferite probleme, cum ar fi infecțiile vezicii urinare sau ale tractului urinar (cum ar fi cistita, prostatita etc.), prezența pietrelor uretrale sau îngustarea care împiedică eliminarea corectă a urinei sau hipertrofia prostatică (adică o prostată mărită).

 

Cum se efectuează?

Pregătirea pacientului este foarte simplă: de obicei, medicul sugerează să bea până la un litru de apă plată în cele 60-120 de minute anterioare examinării. În mod normal, nu este recomandata urinarea în cele două ore anterioare examinării, totuși, este adevărat că umplerea vezicii urinare nu ar trebui să fie excesivă, altfel examinarea ar putea fi compromisă.

Examinarea în sine constă în urinarea în interiorul unei pâlnii colectoare (ca și cum ar fi o toaletă normală) care este conectată la un aparat capabil să măsoare cantitatea de urină emisă într-o unitate de timp.

După examinare, se efectuează o ecografie pentru a evalua cantitatea de urină rămasă în vezică după urinare. Uroflowmetria este un examen simplu, neinvaziv, nu are contraindicații și nu prezintă niciun tip de risc pentru pacient.

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter