Intestin sănătos: cum să vă ingrijiți de el?
Jurnal Medical iul. 28, 2021

Intestin sănătos


Cum să aveți grijă de sănătatea intestinului, care sunt principalele boli care afectează acest organ complex și ce puteți face atunci când apar, aflați, pe larg, din acest articol.

Ce este intestinul și care sunt funcțiile lui?

Prin intestin înțelegem ultima porțiune a sistemului digestiv, care începe după stomac și ajunge până la anus.

Intestinul joacă un rol fundamental în procesul de digestie. În special, datorită acțiunii sucurilor produse de glandele din interiorul său, intestinul subțire finalizează digestia alimentelor și începe absorbția nutrienților pe care îi conține.

Intestinul gros, pe de altă parte, absoarbe apa și electroliții, precum și unele vitamine produse de flora bacteriană prezentă în el. Apoi acumulează, degradează și împinge deșeurile nedigestibile spre rect, apoi le elimină din corp prin canalul anal.

Microbiota intestinală

Intestinul,  în îndeplinirea funcțiilor sale, este ajutat de un număr mare de microorganisme, provenind, pe de o parte, din intestin și, pe de altă parte, din mediu, care constituie împreună așa-numita microbiotă.

În ultimii ani, studiul microbiotei intestinale a făcut posibilă identificarea contribuției sale importante la menținerea sănătății noastre: pe lângă funcția metabolică și nutrițională fundamentală, de fapt, bacteriile „bune” au, pe de o parte, rol decisiv în protejarea noastră împotriva diverșilor agenți patogeni prin multiple mecanisme locale de acțiune, formând o barieră de protecție și, pe de altă parte, influențează puternic sistemul nostru imunitar, stimulând răspunsul acestuia în caz de atac din partea unor agenți dăunători, susținând activitatea antiinflamatoare .

De ce se spune că intestinul este “al doilea creier”?

Intestinul este definit ca „al doilea creier” datorită prezenței aici a milioane de neuroni și neurotransmițători, care constituie de fapt un sistem nervos intrinsec autonom și care îi permit atât să-și îndeplinească sarcinile independent, cât și să integreze și să proceseze stimuli externi și de la alte organe interne, interacționând cu sistemul nervos central printr-un schimb de informații mediat de sistemele endocrin, imun și psihoneurologic. Aceasta înseamnă că cele două creiere se influențează reciproc, determinând starea noastră de bunăstare psiho-fizică.

Care sunt principalele patologii care afectează intestinul?

Cele mai frecvente tulburări intestinale sunt legate de modificări ale motilității intestinale, cum ar fi un intestin excesiv de leneș sau prezența unui meteorism intens, adică senzația de burtă umflată. În ambele cazuri, nu este posibil să se identifice un singur declanșator, ci mai multe cauze care contribuie la acest efect: stres emoțional, nutriție, aerofagie, intoleranțe etc.

Colonul iritabil

Sindromul intestinului iritabil este foarte frecvent, include un set de simptome, precum dureri abdominale sau „disconfort”, asociate, în general, cu o creștere a prezenței aerului în abdomen (aflați mai multe despre intestinul iritabil). De fapt, la cei care suferă de intestin iritabil, toate analizele (analize de sânge, teste de scaun, ecografie, colonoscopie etc) vor fi normale.

Intestinul inflamat

În cazul unui intestin inflamat putem găsi, de asemenea, simptomele descrise mai sus, precum și alte semne, cum ar fi febra și/sau prezența sângelui în fecale.

Boli inflamatorii intestinale

Apoi, există așa-numitele boli inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă rectală) care reprezintă boli ce necesită terapie specifică și care trebuie urmărite permanent de medicul specialist. De asemenea, este importantă starea clinică a pacientului, aspectul endoscopic al mucoasei și evoluția complicațiilor atunci când acestea există.

Polipi intestinali

O altă patologie intestinală este reprezentată de așa-numiții polipi intestinali, adică mici protuberanțe ale intestinului care apar mai mult după vârsta de 50 de ani și care, dacă nu sunt îndepărtați, chiar și la pacienții asimptomatici, cresc și pot degenera în tumori.

Din aceste motive, colonoscopia este, în prezent, examenul de primă alegere pentru prevenirea cancerului colorectal: este recomandată începând cu vârsta de 50 de ani, chiar și la persoanele asimptomatice. Recomandările din ghidul european de screening al cancerului colorectal specifică faptul că, atunci când o persoană are o rudă de grad 1 diagnosticată cu cancer colorectal, trebuie să facă colonoscopie începand cu vârsta de 40 ani sau cu 10 ani mai devreme decât vârsta la care a fost diagnosticată ruda, dacă acest lucru s-a întâmplat mai devreme de 50 ani, apoi se repetă la intervale de 5 ani.

Apendicită

Apendicita este o inflamație a apendicelui care poate debuta în mod acut sau se poate dezvolta în timp. Poate apărea la pacienți de toate vârstele, dar cel mai frecvent apare în copilărie și adolescență.

În aproape toate cazurile, simptomul predominant este durerea abdominală. În etapele inițiale, durerea poate fi slab definită, este localizată în partea inferioară dreaptă a abdomenului și este adesea însoțită de greață, vărsături, febră slabă și stare generală de rău.

Terapia pentru apendicită este chirurgicală și constă în îndepărtarea apendicelui inflamat cu tehnici chirurgicale minim invazive și laparoscopice.

Intestin sănătos: cum să vă ingrijiți de el?

Pentru tulburările intestinale nu există întotdeauna un singur remediu, ci o serie de măsuri dietetico-nutriționale și terapii medicale care le pot atenua în mod eficient.

Există alimente care, fără îndoială, generează un disconfort mai mare la nivelul intestinului prin crearea balonării și a durerii abdominale, al căror aport trebuie redus.

Printre acestea putem să amintim:

  • băuturile carbogazoase
  • dulciurile concentrate
  • lapte și derivate
  • unele legume (broccoli, varză, ceapă, salată, etc.).

Probioticele contribuie în mod eficient la reechilibrarea florei bacteriene, însă trebuie luate doar cu recomandarea medicului, iar fibrele au o capacitate excelentă de a ameliora tranzitul intestinal.

În caz de tulburări intestinale este important să vă adresați, la timp, medicului gastroenterolog pentru o consultație și pentru a primi recomandările necesare.

 


CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano și oferă pacienților, pe langă serviciile principale destinate prevenției, diagnosticării, tratamentului, recuperării și reabilitării cardiovasculare, și posibilitatea de a beneficia de Consultații în diferite specialități medicale, oferite de medici de top. Vezi aici lista specialităților medicale disponibile la CardioRec Specialități

Programează-te aici sau la 021.9636

 

 

Abonează-te la newsletter